web
stats
ULAŞTIRMA BAKANLIĞI - ATATÜRK HAVALİMANI

Atatürk Hava Limanı: Engelsiz, Erişilebilir Havayolu Ulaşımı

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu, erişilebilirlikle ilgili çözüm odaklı yapmış olduğu çalışmalara hız kesmeden devam ediyor. Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu 45. Toplantısını,  “Atatürk Hava Limanı’nda Erişilebilirlik” gündemi ile gerçekleştirdi.
 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zeytinburnu Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu Başkanı Y. Mimar Müberra Kavak Kara yaptı. 5378 sayılı Kanunun erişilebilirlik düzenlemeleri için tanımış olduğu sürenin 2012 Temmuz’unda sona ereceği vurgusuyla sözlerine başlayan Kavak; 5378 sayılı  kanunun fiziki çevrenin ve ulaşım araçlarının erişilebilir hale getirilmesi yönünde özel ve resmi kuruluşlara yüklediği sorumluluklar  hakkında bilgiler verdi. Resmi olsun özel olsun her kurum ve kuruluşun bir takım sorumlulukları olduğunu hatırlatan Kavak, 2012 Temmuz’una az bir zamanın kaldığını anımsatarak;  fiziki çevre ile ulaşım araçlarının erişilebilir olabilmesi  için gerekli düzenlemelerin hızla yapılması gerektiğinin altını çizdi. 

 

Yolcu Kullanımına Açık Binaların %90'ı erişime uygundur

 

Toplantıda Müberra Kavak Kara’dan sonra Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü Baş Müdür Yardımcısı Sıtkı Zeybel de bir konuşma gerçekleştirdi. Atatürk Hava Limanı’ndan  ortalama olarak aylık 900 uçak gidiş geliş olarak seyahat etmektedir, bilgisini veren Zeybel;  Yaşlı, çocuk ve engellilerin mevcut kanun esasında yapılması gereken erişilebilirlik çalışmalarının %80’nin bitirildiğini duyurdu.  Bazı binalarda eksiklikler olduğu ile sözlerine devam eden Zeybel, buna karşılık yolcu kullanımına açık alanların %90’ının erişime uygun hale getirildiğini belirtti.

 

5 Ayrı Lokasyonda Destek Uygulaması Gerçekleştiriyoruz

 

Hava limanında yapılan erişilebilirlik uygulamalarını geniş bir şekilde açıklamaya devam eden Gürer, Kabartma yazı ile yazılmış kullanma talimatı, körler için kabartma uyarı levhası, Hissedilebilir yüzey uygulama ile totemlere yönlendirme, 5 ayrı lokasyonda destek noktası uygulaması ( İç Hatlar _ Geliş-Didiş, Dış Hatlar_Geliş- Gidiş, Metro Çıkışı )  yaptıklarını ifade etti.

 

Totem Üzerine Latin Alfabesinin Kabartması Yapılabilir mi?

 

Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu  Başkanı Müberra Kavak Kara, hava limanında kullanılan totem uygulamasıyla ilgili olarak  araya girererek “Totemlerin kullanımını gösteren kılavuzlara Latin alfabesinin kabartması yapılabilir mi sorusunu yöneltti ve görme özürlü vatandaşlarımız arasında Braille Alfabesini bilmeyen kişiler olacaktır. Böylece Türkçe yazılmış olan açıklamayı kabartma levhalara kabartma harflerle yazdığımızda görme özürlü vatandaşlarımıza daha faydalı olacaktır” dedi. 

 

Kendi Uygulamalarımız için Hissedilebilir Yüzey Çalıştay Sonuçlarını Bekliyoruz

 

Gece ve gündüz olmak üzere görülebilir ve ulaşılabilir totem dizaynının engelli erişimine günün her saati yardımcı olacağını belirten Gürer, totemlerin üzerindeki kullanım kılavuzlarının  İngilizce, Türkçe ve Braille Alfabesi ile hazırlandığı bilgisini verdi. 7 dakika içinde totemler aracılığıyla yardımların yolcuya ulaştırıldığına dikkat çeken Gürer, Hissedilebilir yüzey uygulama konusunda yapmış olduğumuz çalışma örneklerimiz mevcuttu; fakat standartların tam olarak yakalanması ve daha verimli olabilmesi için çalıştay sonuçlarını beklemekteyiz, sözleriyle konuşmasına devam etti.

 

Hava Yolu Şirketleri, Erişilebilirlikle İlgili Koordine Halinde Çalışmalı

 

Türkiye Körler Federasyonu adına toplantıda hazır bulunan Mehmet Emin Demirci de kısa bir değerlendirme gerçekleştirdi. Değerlendirmesinde, TAV işletmesinin özürlülerin ihtiyaçları konusundaki yaklaşımlarından ve yaptıkları çalışmalardan dolayı kendilerini kutladıklarını ifade eden Demirci; “Bir engelli yolcunun tek başına havalimanına gelip uçağa binmesi ve seyahatini gerçekleştirip uçaktan inmesini düşündüğümüzde Türkiye’de farklı şirketler tarafından kendilerine hizmet verilmektedir. Bu nedenle ilgili şirketlerin koordineli olarak çalışmaları gerekmektedir”, dedi. Hissedilebilir yüzey üretimi yapan firmaların hissedilebilir yüzey uygulamalarının bu oranda da artacağını belirtilmiştir. Tuvaletlerin içeriden kilitlenmesi gerektiğinin altını da çizen Demirci, bu konuda bir çalışma yapılmasını işaret etti.

 

Özel Kuruluşlarda, Herkes için Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu ile Etkileşim Halinde Olmalı

 

Sunum esnasında erişilebilirlik uygulamaları üzerine kısa kısa işaretleme ve değerlendirilerle araya girerek erişilebilirlik uygulamalarının evrensel standartlara uygun olması yönünde hatırlatmalarda bulunan ve sorular yönelten Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu Başkanı Müberra Kavak Kara da, toplantının son konuşmasını gerçekleştirerek 2012 Temmuz’una az bir zamanın kaldığını  tekrar vurguladı. 5378 sayılı Kanunun resmi olsun sivil olsun kamuyla ilgili her türlü hizmet kapsamında faaliyet gösteren tüm kurum ve kuruluşlara ödev ve sorumluluklar yüklediğinin altını çizen Kavak, 11 aya yakın kalan bu zaman zarfının en etkili ve verimli bir şekilde değerlendirilebilmesi için tüm özel ve resmi kuruluşlar arasında koordinasyonun şart olduğuna  dikkat çekti. İstanbul’da kamu hizmeti veren özel kuruluşların da Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu ile etkileşim halinde olması gerektiğini ifade eden Kavak, erişilebilirlikle ilgili yapılacak pek çok uygulamanın bir yönüyle belediyenin görev alanına girdiğini veya bilgi birikiminin paylaşılabilmesi, buradaki sivil toplum kuruluşları ile koordineli ve amaca uygun çözümlerin oluşturulabilmesi hedefiyle bu iş birliğinin,  koordinasyonun elzem olduğunu dile getirdi. Erişilebilirlikle ilgili her türlü sorun ve görüşlerin ozurludostu@ibb.gov.tr adresine gönderilmesini isteyen Kavak; bir sonraki erişilebilirlik toplantısının 3 Kasım tarihinde Şişli Belediyesi Erişilebilirlik Uygulamaları gündemiyle gerçekleştirileceği bilgisiyle toplantıyı sonlandırdı.