web
stats
ULAŞILABİLİRLİK BÖLGESEL PAYLAŞIM TOPLANTISI MALATYA’DA YAPILDI.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğinde düzenlenen Ulaşılabilirlik Bölgesel Paylaşım Toplantılarının on dördüncüsü Doğu Anadolu için Malatya'da 31 Mayıs 2012 Perşembe günü Malatya Anemon Otel'de gerçekleştirildi.

 

 

Erzincan Valisi Sayın Selman Yenigün’ün katıldığı ve Malatya Vali Yardımcısı Sayın Murat Çağrı Erdinç, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bakanlık Müşaviri Sayın Ayhan Metin ve Türkiye Belediyeler Birliği Yüksek Şehir Plancısı Ahmet Sertan Çağlar’ın açılış konuşmalarını yaptığı toplantı Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki Vali Yardımcıları, İl, İlçe ve Belde Belediye Başkanları, Başkan Yardımcıları, İl Müdürlükleri ve teknik personelin katılımıyla gerçekleşti.

 

 

Açılışta konuşan Malatya Vali Yardımcısı Sayın Murat Çağrı Erdinç, engelliler için önem arz ettiğini belirterek, “Bütün bunları mevzuatta kalmayıp, hayata geçirilmesi lazım.” dedi. Uygar bir ülke olma koşulunun aynı koşullarda olmayan kişilerin herkesle aynı şartlarda yaşatmak olduğunu belirten  Sayın Erdinç,  “Medeni kentlerin en önemli koşulu ulaşılabilirliğin sağlanmasıdır.” dedi. Sayın Erdinç ayrıca "Engelli vatandaşlarımıza yönelik çok ciddi çalışmalarımız var. Görme engelli ve az gören vatandaşlarımızın bina içlerinde ve açık alanlarda istedikleri yerlere ulaşılabilmeleri için hissedilebilir yüzey uygulama çalışmaları devam etmektedir. Engelli vatandaşlarımızın istihdama katılmaları; sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlara, daha doğrusu hayatın her alanlarında aktif bir şekilde yer almalarını sağlayacak her türlü tedbirler; Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüz bünyesinde olsun, oluşturduğumuz engelli çalışma komisyonumuz ve çalışma grubumuz tarafından olsun, çok ciddi bir şekilde takip edilmektedir" diye konuştu. 

 

 

Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bakanlık Müşaviri Sayın Ayhan Metin kanunun ulaşılabilirlik konusunda yönetimlere verdiği son tarihin Temmuz ayında sona ereceğini hatırlatarak “7 Temmuz’dan itibaren bu hazırlıklarını tamamlamayan, kentini, şehrini, bulunduğu kasabayı özürlü kardeşlerimizin yaşayacağı duruma getiremeyen yerel yönetimlerimizle alakalı, orada yaşayan engelli vatandaşlarımız dava açma hakkını kazanmış olacaklar. Tüm yerel yönetimler bir an önce harekete geçerek gerekli adımları atmalıdır. Bu toplantı vesilesiyle yöneticilerimiz artık neyi nasıl yapmaları gerektiğini biliyor olacaklar” dedi.

 

  

Açılış konuşmalarının ardından toplantının birinci oturumuna geçildi. İlk oturumda bir ortopedik özürlünün şehirde yaşadığı zorlukları Sayın Metin, bir görme özürlünün şehirde yaşadığı sıkıntıları ise Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Basın Müşaviri Sayın Kenan Önalan örnekler vererek aktardılar. Görme engellilerin bina içlerinde ve açık alanlarda rahatça hareket edebilmeleri için yapılan hissedilebilir yüzey uygulamaları ile yaşamları daha da kolaylaşmıştır. Oturum Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı için TRT tarafından hazırlanmış olan görme engelli ve bedensel engelli vatandaşlarımız için yapılan hissedilebilir yüzey uygulamanın önemini, hissedilebilir yüzey imalatı ve üretimi ile ilgili bilgiler veren Ulaşılabilirlik Filmi ile devam etti. Ardından, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden Uzman Yardımcısı Emine Özcan “Türkiye’de Ulaşılabilirlik Mevzuatı” konusunda bilgi verdi ve toplantının birinci oturumu sona erdi.

 

 

Verilen aranın ardından başlayan ikinci oturum “Ulaşılabilirlik Kavramı ve Önemi” ve “Binalarda ve Açık Alanlarda Ulaşılabilirlik” konularında Aile ve Sosyal Politikalar Uzmanı ve Şehir Plancısı Sayın Dr. Deniz Çağlayan Gümüş'ün sunumuyla başladı. “ İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Erişilebilirlik Çalışmaları”, “Toplu Taşıma Hizmetlerinde Ulaşılabilirlik” başlıklı sunumlarıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Y. Mimar Sayın Müberra Kavak Kara, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde konuyla ilgili olarak yapılan çalışmaları aktardı. 

 

 

Toplantının öğleden sonraki oturumunda Aile ve Sosyal Politikalar Uzmanı ve Şehir Plancısı Sayın Dr. Deniz Çağlayan Gümüş ‘Ulaşılabilirlik Tespit Formları Hakkında Bilgilendirme’ yaptı. Daha sonra Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünden İl müdürü Sayın Hidayet Bozkurt, Malatya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün yaptıkları çalışmaları hakkında bilgi verdi. “Engelli Dostu İş Yeri” adayı uygulamalarından bahseden Sayın Bozkurt, engelli destek almadan işe gidip gelebiliyorsa işyerlerine bu amblem  yapıştırılarak belge verdiklerini belirterek 61 adet işyerinin bu amblemi aldığını bildirdi. Ardından “Malatya Belediyesinin Ulaşılabilirlik Çalışmaları” hakkında Malatya Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Sayın M. Zeki Hedekoğlu , “Sivas Belediyesinin Ulaşılabilirlik Çalışmaları” hakkında Sivas  Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü Peyzaj Mimarı Sayın Salih Yıldız sunumlarını gerçekleştirdiler.

 

 

Hissedilebilir yüzey üretimini ve imalatını Türkiye de ilk defa yapan Tayneks in firma yetkilileri Türkiye '' nin bir çok havalimanlarında, raylı sistemlerde, alışveriş merkezlerinde, belediyeler ve hastanelerde uygulaması yapılmış olan hissedilebilir yüzey uygulama örneklerini referanslı uygulama olarak yetkililere sunmuştur.