Ulaşılabilirlik Bölgesel Paylaşım Toplantılarının sekizincisi Antalya’da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğinde 28 Mart 2012 tarihinde Antalya Konyaaltı Sahil Şeridi Sea Life Hotel’de gerçekleşti.
Antalya Vali Yardımcısı Sayın Halil Serdar Cevheroğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bakanlık Müşaviri Sayın Ayhan Metin ve Türkiye Belediyeler Birliği İmar ve Şehircilik Müdürü Sayın Ayşe Ünal’ın açılış konuşmalarını yaptığı toplantı; Vali Yardımcıları, İl, İlçe ve Belde Belediye Başkanları, Belediye Başkan Yardımcıları, İl Müdürleri teknik personelin ve hissedilebilir yüzey üretimi yapan firmaların katılımıyla gerçekleşti.
Antalya Vali Yardımcısı Sayın Halil Serdar Cevheroğlu açılış konuşmasında, ulaşılabilirlik konusunda gerekli önem ve çabayı gösterdiklerini, 7 yıllık yasal sürenin yakında sona ereceğini, belediyelerin 15 – 20 yıl sonra kent bilgi levhalarında nüfusla ilgili bilgilerin yanında kent dostu, özürlü dostu, yaşlı dostu, çocuk dostu şehir gibi bilgilerinde yer alacağına dikkat çekti.
Türkiye Belediyeler Birliği İmar ve Şehircilik Müdürü Sayın Ayşe Ünal, Türkiye Belediyeler Birliği’nin görevlerini ve faaliyetlerini açıklayarak başladığı konuşmasında, Nazım imar planlarındaki yolların ulaşılabilir olarak imal edildiğini vurgulayarak uygulama imar planlarında ulaşılabilirliği göz önünde bulundurduklarını ifade etti. Özensiz imalatlardan kaçınılması gerektiğini belirten Sayın Ünal, yurtdışından ulaşılabilirlik ile ilgili fotoğraflar paylaştı. Tayneks firma yetkilileri yurt dışında Japonya, Almanya ve İtalya ülkelerinde görme engellilere yönelik yapılan hissedilebilir yüzey üretimi fuarlarından hissedilebilir yüzey uygulamalarına ait örnekleri yetkililere sunmuştur.
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bakanlık Müşaviri Sayın Ayhan Metin yapmış olduğu açılış konuşmasında, yaşamı kolaylaştırmak için yapılan çalışmaların atletik yapılı insanlara göre değil, özürlüler, yaşlılar, hamileler, çocuklar, çok uzun boylu, çok kısa boylu kişiler gibi herkes için planlanması ve uygulanması gerektiğini vurguladı. Sayın Metin, ''Biz pozitif ayrımcılığı da yanlış anlıyoruz. Anayasadaki tam ifadeyle özürlü, yaşlı, çocuk, genç gibi dezavantajlı gruplar için alınacak ilave tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılamaz. Pozitif diye bahsettiğimiz şey esasen bir taraftan baktığımızda bir parça lütuf gibi de görünebilir. Ancak ulaşılabilirlik konusunda yapılması gerekenler lütuf değil, herkesin hakkı'' dedi. Kaldırım yüksekliğinin standartlardan yüksek olduğunda hamile bir kişinin, yaşlının ve çocuğun da görmezden gelindiğini hatırlatan Sayın Metin, yapılan tüm işlerin hak eksenli yapılması gerektiğini belirterek sözlerine son verdi. Kamu kuruluşlarında, havalimanlarında, üniversitelerde ve hastanelerde açık alanlara ve bina içlerine uygulananan hissedilebilir yürüme yüzeyleri ( kılavuz iz.kılavuz yol,uyarıcı yüzey) ve kabartma yönlendirme ve bilgilendirme levhaları ile birlikte görme engelli ve bedensel engelli vatandaşlarımızın kolaylaşan hayatına dikkat çekerek hissedilebilir yüzey üretimi ve hissedilebilir yüzey uygulamasını yapan firmalara teşekkürlerini sundu.
Toplantı, açılış konuşmalarının ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Ulaşılabilirlik Filmi ile devam etti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakanlık Müşaviri Sayın Ayhan Metin’in başkanlığındaki ilk oturumda bir ortopedik özürlünün şehirde yaşadığı zorlukları Sayın Metin, bir görme özürlünün şehirde yaşadığı sıkıntıları ise Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Basın Müşaviri Sayın Kenan Önalan örnekler vererek aktardılar. Ardından Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Peyzaj Mimarı Sayın Gamze Feyzioğlu “Türkiye’de Ulaşılabilirlik Mevzuatı” konusunda bilgi verdi.
Toplantının ikinci oturumunda “Ulaşılabilirlik Kavramı ve Önemi” ve “Binalarda ve Açık Alanlarda Ulaşılabilirlik” konularında Aile ve Sosyal Politikalar Uzmanı ve Şehir Plancısı Sayın Dr. Deniz Çağlayan Gümüş ve “Toplu Taşıma Hizmetlerinde Ulaşılabilirlik” konusunda da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Y. Mimar Müberra Kavak Kara, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin toplu taşıma konusunda yapmış olduğu ulaşılabilirlik çalışmalarından örnek verdi ve tüm toplu taşıma araçlarında ve toplu taşıma duraklarına kadar hissedilebilir yürüme yüzeyi uygulanması yapılması gerektiğini belirtmiştir.
Toplantının ‘Yerel Örnekler’ başlıklı 3. oturumu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlık Müşaviri Sayın Ayhan Metin başkanlığında gerçekleşti. Bu oturumda ‘Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşılabilirlik Çalışmaları’ ile ilgili Antalya Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Etüd Proje Şube Müdürü Sayın Nursel Kabak, ‘Denizli Belediyesi Ulaşılabilirlik Çalışmaları’ ile ilgili Denizli Belediyesi Toplu Taşıma Birim Şefi Sayın Aysun Kuyumcu Er bilgi verdi. Taynenks in katılmış olduğu toplantıda üretimini yapmış olduğu hissedilebilir yürüme yüzeyleri ni kabartma yerleşke plan örneklerini yetkili kişilere sunmuştur.
Daha sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Uzmanı Dr. Deniz Çağlayan Gümüş’ün ‘Ulaşılabilirlik Tespit Formları Hakkında Bilgilendirme’ sunumu ile tamamlanan toplantının ardından Antalya’da yapılmış olan uygulamaların incelendiği teknik gezi yapıldı.