"Ulaşılabilirlik Bölgesel Paylaşım Toplantıları Akdeniz Bölgesi “ toplantısı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğinde 14 Ocak 2012 tarihinde Adana Hilton Otelinde gerçekleşti.
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Dr. Aylin Çiftçi ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Cevdet Sökmen’in açılış konuşmalarını yaptığı toplantı Akdeniz Bölgesindeki Valiler, Vali Yardımcıları, Belediye Başkanları, Belediye Başkan Yardımcıları, valilik ve belediye çalışanlarının ve hissedilebilir yüzey üretimi ve hissedilebilir yüzey uygulaması yapan firmaların katılımıyla gerçekleşti.
Türkiye Belediyeler Birliği(TBB) Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Cevdet Sökmen konuşmasında engellilerin toplumun bir parçası olduğunu hatırlattı. Ülkede 8.5 milyon engellinin yaşadığını ifade eden Sökmen , engelli vatandaşlar için gerekli tedbirlerin alınmasında ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına görevler düştüğünü kaydetti. İyi uygulama örneklerinin paylaşılması ve yaygınlaştırılması için bu tip paylaşım toplantılarının önemine değinerek, engellilerle ilgili yayınlanan Başbakanlık genelgelerinden bahsetti.
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Dr. Aylin Çiftçi konuşmasında öncelikli gündemin ulaşılabilirlik olduğunu belirterek, Özürlüler kanunu’nun 2005 yılında çıktığını belirterek o dönemde kurumlarda hissedilebilir yüzey ,körler için kabartma uyarı levhalarının , kabartma kat planlarının , hissedilebilir yurume yuzeyi isaretlerinin “Daha önce İmar Kanunu devreydi. Bu yasalarla birlikte yerel yönetimlerin önüne çok ciddi bir sorumluluk geldi.Kamuya açık ve kapalı alanlar ile ulaşım araçlarının engellilerin kullanımına uygun hale getirmekle ilgili bir yükümlülük burada ortaya çıktı. Bu süre Temmuz 2012’de dolmuş oluyor “ dedi. Çiftçi, bu sürenin uzatılmayacağını belirtti.
Çiftçi yasaya rağmen geride kalan 7 yılda çok ciddi bir mesafe alınmadığını, şimdilik “ulaşılabilirlik” konusunda “seferberlik” ilan ettiklerini ifade etti. Yapılan düzenlemelerle engellilerin istihdamı hususunda önemli adımların atıldığına işaret eden Çiftçi, bu meselede de henüz yapılması gereken çok önemli işlerin olduğunu dile getirdi. Çiftçi şunları söyledi:”Bu çalışmalardan önümüzdeki 29 Nisan’da ÖSYM tarafından yapılacak Özürlü Memur Seçme Sınavı en önemli aşamalardan birisidir. Bu sınavla engelliler kendi durumlarına uygun şekilde sınava girerek, memuriyete dahil edilmesini sağlayacak. Söz konusu sınav dolayısı ile ÖSYM ile sıkı bir işbirliği halindeyiz. Çünkü burada görme engelli , işitmeyen, zihinsel veya bedensel engelliler için farklı soru yöntemleri kullanılacak. Bu faaliyetin sonunda devlette ki bos kadroları doldurmayı ümit ediyoruz.”
Fiziki ortamlar oluşturulduğunda engellilerin de üretim yapabildiğine işaret eden Dr. Aylin Çiftçi,”Bize düşen fiziksel koşulların sağlanmasıdır. İşverenler bu koşulların ne olduğunu çok fazla bilmediği için genellikle verim alınamıyor. Vasıflı arkadaşlarımız hizmetli kadrolarında istihdam ediliyor. Bu sebeple beklenen verim elde edilmiyor. Bu olumsuzluklar giderildiğinde özürlülerin üretkenliği herkesi memnun edecek hale gelir. “ diye konuştu. Birçok kamu kuruluşunda özürlülerin özürlülere yönelik birimlerin varlığına değinen Çiftçi, bu konuda yapılanmayan belediye ve diğer kurumların eksikliklerini gidermesini istedi. Ulaşılabilirlikte gerekli çalışmaları yapmayan yerel yönetimlerin Temmuz 2012’den sonra özürlülerle yasal olarak karşı karşı geleceklerini ifade etti. Çiftçi, halk arasında espri konusu edilen ‘kaldırım mühendisliğinin’ özürlülerin kullanacağı kaldırımların yapımı için hayata geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Toplantının sabahki oturumunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının İmar yetkileri hakkında bilgi verildikten sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakanlık Müşaviri Sayın Ayhan Metin’in başkanlığında Türkiye’de Ulaşılabilirlik Mevzuatı, Ulaşılabilirlik Kavramı ve Önemi, Binalarda ve Açık Alanlarda Ulaşılabilirlik konuları ile ilgili sunumlar gerçekleştirildi. Öğleden sonraki oturumda ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Adana Büyükşehir Belediyesi ve Alanya Belediyesi tarafından uygulama örnekleri sunumları yapıldı.
Toplantı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Uzmanı Dr. Deniz ÇAĞLAYAN GÜMÜŞ’ün Ulaşılabilirlik Tespit Formları hakkındaki bilgilendirme sunumu ile tamamlandı.