web
stats
ULAŞILABİLİRLİK BÖLGESEL PAYLAŞIM TOPLANTILARININ FİNALİ GAZİANTEP’DE YAPILDI.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğinde yürütülen "Ulaşılabilirlik Bölgesel Paylaşım Toplantısı"nın 15 inci ve final toplantısı Gaziantep'te gerçekleştirildi.

 

Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapılan toplantı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör katılımlarıyla gerçekleşti.

 

7 Temmuz 2012 Cumartesi günü yapılan Toplantıya Gaziantep, Adana, Osmaniye, Hatay, Kilis, Mardin, Adıyaman, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş il sınırlarında görev yapan vali yardımcıları, kaymakamlar, il özel idare genel sekreterleri, kamu kurumu bölge müdürleri /müdür yardımcıları, il müdürleri/müdür yardımcıları, il/ilçe/belde belediye başkanları, belediye başkan yardımcıları, teknik personeller ve görme engelli ve bedensel engelli vatandaşlarımız için hissedilebilir yüzey üretimi ve diğer engelli ürünleri üreten ve satışını gerçekleştiren firmalar da katıldılar.

 

Toplantının açılış konuşmasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, Gaziantep ile birlikte toplantıların ülke genelinde 15 şehirde gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Özürlülerin özgürce yaşayabilecekleri ortamlar oluşturma gayreti içinde olduklarını dile getiren Asan, "Bugün bölgesel paylaşım toplantılarının sonuncusu yapılıyor. Kocaeli, Adana, Kayseri, Trabzon, Diyarbakır, İzmir, Erzurum, Antalya, Ankara, Bursa, İstanbul, Van, Samsun ve Malatya olmak üzere 14 ilde bu toplantılar gerçekleşti. Toplantıların finali ise Gaziantep'te gerçekleştirildi. Bu toplantılardan sonra amacımız zihnimizi yeniden yapılandırmak, var gücümüzle önümüzdeki bir yıl içerisinde ne gerekiyorsa hep birlikte tamamlamaktır. Açık alanlarda ve tüm bina içlerinde görme engelli vatandaşlarımızın rahatça hareket edebilmeleri için hissedilebilir yüzey uygulamalarının kalan süre içerisinde yapılması gerektiğini belirtti. 
 

Sayın Asan, "Toplumumuzun önemli bir kesimini oluşturan ve maalesef çok uzun süre de yanlış yaklaşımlar toplumdan, yaşamdan, hayattan dışlanan engelli vatandaşlarımız için Başbakanımızın ilkesel tutumu doğrultusunda, birçok ilk ve öncü olan yasal düzenlemeler yapıldı. Uluslararası birçok sözleşmede taraf olundu. Ulusal ve uluslararası projeler gerçekleştirildi. Bugün özürlülerimizin her alandan özgürce ve rahatça yararlanabilmesi için her türlü imkanlar sunulmaya çalışılmaktadır" diye konuştu. Görme engelli vatandaşlarımız hissedilebilir yüzey uygulamaları sayesinde açık alanlarda rahatça istediklere yerlere ulaşabilmektedir ve gene bina içlerine de yapılan hissedilebilir yüzey uygulamaları ve yerleşke harita planları ile kolayca istedikleri yere ulaşmaktadır.

 

Toplantının açılışında ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, yapılan çalışmalarla standart hizmetlere detaylar eklediklerini belirtti ve şunları söyledi: "Bu toplantılar ile amacımız Türkiye'de zihinsel bir dönüşüm sağlamaktı. Zihinlerden engeller kalkmaz ise mekanlarda da engeller kalkmıyor. Bu engellerin bir çoğunu kaldırdığımızı düşünüyorum.”

 

Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör ise belediyelerin halkın huzuru, sağlığı ve mutluluğu için önlemler almak zorunda olduğunu ifade etti. Sayın Güngör "Belediye başkanının görevleri arasında; belde halkının huzur, esenlik, sağlık ve mutluluğu için gereken önlemleri almak ve bütçede yoksul ve muhtaçlar için ayrılan ödeneği kullanmak, özürlülere yönelik hizmetleri yürütmek ve özürlüler merkezini oluşturmak vardır.” diye konuştu.

 

Açılışta konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Asım Güzelbey ise, daha önce yerel yönetimlerin bilgisizlikten dolayı bu tür çalışmalar yapmadığını açıkça ifade ederek, "Gaziantep'te böyle bir toplantının yapılması bizim için önem arz etmekte. Daha önce bilgisizlikten ötürü bu tür çalışmalar yapılmadı. İnsanların hayatını kolaylaştırmak için yerel yönetimlerin neler yapması gerektiğini, ben de dahil olmak üzere yerel yöneticilerin çok da bildiğini sanmıyorum. Gaziantep'te bu yeniliğe adapte olmak için bir çaba var. Geç kaldık ama her şeyin bir başlangıcı vardır. Bu şehirde yaşayan insanların hepsi bizim için birinci sınıf vatandaştır. Görev olarak bu insanların hayatını kolaylaştırmak ve yeni gelişmelere ayak uydurmak zorunda olduğumuzu gayet iyi biliyoruz" şeklinde konuştu.

 

Konuşmaların ardından Bakanlık Müşaviri Ayhan Metin’e, Bakanlık Müşaviri Kenan Önalan’a ve Aile ve Sosyal Politikalar Uzmanı Dr.Deniz Çağlayan Gümüş’e "Ulaşılabilirlik Bölgesel Paylaşım Toplantıları"na verdikleri emeklerden ötürü teşekkür belgesi verildi.

 

Toplantının birinci oturumunda; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bakanlık Müşaviri Ayhan Metin, "Kent Yaşamında Bir Ortopedik Özürlünün Yaşadığı Sorun Örnekleri",  Bakanlık Müşaviri Kenan Önalan "Kent Yaşamında Bir Görme Özürlünün Yaşadığı Sorun Örnekleri", Aile ve Sosyal Politikalar Uzmanı ve Şehir Plancısı Dr. Deniz Çağlayan Gümüş’de "Ulaşılabilirlik Kavramı ve Önemi, Binalarda ve Açık Alanlarda Ulaşılabilirlik" konularını dinleyiciler ile paylaştı.     

 

Öğleden sonraki ikinci oturumda Sayın Metin, "Türkiye'de Ulaşılabilirlik Mevzuatı", Sayın Gümüş "Toplu Taşıma Hizmetlerinde Ulaşılabilirlik"  ve "Ulaşılabilirlik tespit formları" hakkında bilgiler verdi.

 

Üçüncü oturumda yerel örnek olarak Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşılabilirlik konusundaki çalışmaları anlatıldı. Ardında Gaziantep Şehitkamil Belediyesinin ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin uygulamalarının incelenmesi için teknik bir gezi yapıldı. Gerek yapısal kompleksi gerekse içinde yer alan eserleri açısından dünyanın en önemli müzeleri arasında yer alan Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi gezilmesi ile program son buldu.