web
stats
TEKİRDAĞ GAR DA TÜM ENGELLER KALKTI

TCDD'nin Tekirdağ Garı, engellilere yönelik dizayn ve uygulamalarıyla, Ankara ve Eskişehir ile birlikte Türkiye'nin ilk garı olma özelliğini taşıyor.

 

Engelli yolcuların seyahatleri ile ilgili olarak, gerek garlarda bulundukları sırada, gerekse seyahatleri esnasında trenlerde gerekli yardım ve kolaylığın sağlanması için, öncelikli olarak Ankara, Eskişehir ve Tekirdağ Gar'larında düzenleme yapıldığını ifade eden yetkililer, düzenlemeye göre garların, görme engelli bir kişinin, binanın girişinden itibaren kendi işini kendi görecek şekilde yapıldığını ve bu çerçevede gar binasının girişine planı gösterecek özel kabartmalar koyulduğunu kaydettiler.

 

Yetkililer, ayrıca şu bilgileri aktardı:

 

"Tekirdağ Gar'da, gar içi ve peronlarda görme engelliler için kabartma yürüme yollar, körler alfabelerinden oluşan tabelalar, az görenler için bina dışında yanar söner ve yere montajlı ışıkların yanı sıra, engelli araç parkı, engelli rampası oluşturularak, hizmet vermeye başladı. Az görenlerin sarı renkteki ışığa, aşırı şekilde duyarlılığı olacağının hesaplandığı binada, girişe lambalar konuldu. Yine görme engellilerin tren yoluna yaklaşmaması için sarı renkte ve kabartmalı plakalar koyuldu. Merdivenler de ışıklı bir şekilde koridorları takip eder şekilde oluşturuldu. "

 

Tekirdağ Garı'ndan, Tekirdağ-Muratlı arasında her gün karşılıklı üç sefer yapılıyor. Uzunköprü-İstanbul, Uzunköprü ile Kapıkule-İstanbul arasında çalışan bölgesel yolcu trenlerine irtibatı da 68 kişilik MT tipi rayotobüs çalıştırılıyor.

 

Türkiye Sakatlar Derneği Tekirdağ Şube Başkanı Emine Güvercin Mızrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tekirdağ Gar'ında yapılan düzenlemelerin kendilerini memnun ettiğini belirterek, Türkiye'deki tüm kamu binalarının bu şekilde düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

 

Mızrak, şöyle konuştu:

 

"Kamu binalarında engellilere yönelik çalışmaların olması bizi sevindiriyor. Özellikle bankalarda da engelli vatandaşlarımız sıkıntılar yaşıyor. Buna benzer uygulamalar bankalara da yapılmalı. Biz elimizden geldiğince engelleri kaldırmaya çalışıyoruz. Yeter ki bize destek olsunlar. Yollarda, kamu kurum ve kuruluşlarımızda her türlü engelli vatandaşlar için kolaylıklar sağlanmalı."