Erişilebilir İstanbul Toplantsı
Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu, 34. toplantısını, Sultangazi İlçesinde Erişilebilirlik ve Türkiye’de Erişilebilirlik gündemiyle, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zeytinburnu Sosyal Tesislerinde gerçekleştirdi. İstanbul ve Sultangazi İlçesi Erişilebilirliği ile Türkiye’de Erişilebilirlik gündemiyle gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu Başkanı Yüksek Mimar Müberra Kavak yaparak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’ın, 2011 yılının özürlü ve yaya erişim yılı olacağı yaklaşımıyla, erişilebilirlik çalışmalarının planlanmasını istediğini belirtti.
Erişilebilirlikle ilgili 34. toplantının gerçekleştirildiğini ifade eden Kavak; “İki yılı geride bıraktık. Biz yapmış olduğumuz bu toplantılarda ilk etapta farkındalık ve bilinçlendirme eksiği olduğunu gördük. Öncelikli olarak bu eksiğin giderilmesi üzerine faaliyetlerimizi yoğunlaştırdık. Ülkemizde de erişilebilirlikle ilgili, son on yıldır çok ciddi adımlar atılıyor, yasal düzenlemeler gerçekleştiriliyor ve mevzuatın, bu konuya ilişkin eksiklikleri hızla tamamlanıyor”, açıklamalarını yaptı.
Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Abdurrahman Uçak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Dursun Balcıoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Özürlüler Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Hizmetleri Müdürü Mehmet Özçelik, Türkiye Görme Özürlüler Derneği Başkanı Mehmet Gürel, Körlere Eğitim ve Destek Derneği temsilcisi Mehmet Gübül, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) Başkanı Ramazan Baş, Görme Özürlüler Derneği Genel Başkanı Bülent Kelleci ve Sultangazi İlçesi Engelli Derneklerinin hazır bulunduğu toplantı geniş çaplı bir katılıma sahne oldu. Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulunun 3 haftalık periyotlarla gerçekleştirdiği toplantılarda, İstanbul’un ilçeleri her bir ayrı toplantıda tek tek erişilebilirlik açısından ele alınmakta ve toplumun her kesiminden katılımla erişilebilirlik sorunları üzerine çözümler üretilmekte.
Özürlülük Bilinci ve Toplumsal Güçlendirme, Stratejik Eylem Planında...
Toplantının ikinci konuşmasını gerçekleştiren Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal, Başbakanlık Özürlüler İdaresini kısaca tanıtarak, Özürlüler İdaresinin 2011 yılı için yapacağı faaliyetlere değindi. Erişilebilirliğin, gelişmişlik ölçütlerinden biri olduğunu işaret eden Köksal; “Erişilebilirlik olmadığı zaman, ne kadar eğitimde, istihdamda, sporda, kültürde, büyük hedeflere sahip olunursa olunsun, insanlar evlerinden çıkamıyorsa, bir yerden diğer bir yere kolaylıkla ulaşamıyorsa, sosyal hizmetlerden faydalanamıyorsa, yapılanların hiçbirisi başarılı sayılamaz”, vurgulamalarını yaptı. Başbakanlık Özürlüler İdaresi olarak 2011 yılı için yapmış oldukları Stratejik Eylem Planı’nın Başbakanlık ve Bakanlar Kurulu tarafından onaylandığının altını çizen Köksal, hazırladıkları eylem planında, hem kamu kurumları, hem belediyeler, hem de sivil toplum kuruluşlarına erişilebilirlik konusunda sorumluluk ve yükümlülükler düştüğüne dikkat çekti. Stratejik eylem planının mevzuata dönük düzenlemeler, geleneksel yapı ve uygulama süreçleri olarak üç eksenden oluştuğunu belirten Köksal; “Toplumun %12’lik özürlü nüfusunu istediğiniz kadar bilinçlendirin, geri kalan %88’lik kısım, özürlülük konusunda bilinç sahibi değilse çalışma planları çok etkili olamaz. Bu sebeple stratejik eylem planında özürlülük bilinci ve toplumsal güçlendirmeye ağırlık verdik. Özürlüler İdaresi Başkanlığının kamu ve özel kuruluşlardan beklentisi; özürlülerin sosyal hayata erişimi ve adaptasyonu konusunda yapılması gerekilenlerin ihmal edilmeden, hassasiyetle yapılmasıdır”, açıklamalarıyla konuşmasını sonlandırdı.
İstanbul, Erişilebilirlik Hizmetleri Konusunda Önde Gidiyor.
İstanbul’un erişilebilirlik konusunda diğer belediyelere göre çok önde olduğunu ifade eden Köksal; “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sayın Kadir Topbaş beyefendinin kurmuş olduğu Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyonu, İstanbul’da bir farkındalığı oluşturdu. Biz, Başbakanlık Özürlüler İdaresi olarak çok çeşitli illerde, ayın 30 günü, özürlülere hizmet konusunda toplantılar düzenliyoruz. İstanbul dışındaki belediyelere baktığımızda birçok belediye, yılda birkaç kez piknik ve gezi düzenleyerek, özürlüler için üstlerine düşen sorumlulukları yerine getirdiklerini düşünüyorlar. İstanbul bu anlamda çok farklı, İstanbul erişilebilirlik konusunda çok önde gidiyor”, dedi.
İstanbul'un Erişilebilirliğiyle İlgili Sorunların Tespitini Yaptık.
Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal’ın ardından bir konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Abdurrahman Uçak da İstanbul’un erişilebilirliğiyle ilgili sorunların tespitinin yapıldığını ifade etti. Erişim sorunlarının giderilmesiyle ilgili iki ayaklı çalışma başlatıldığını bildiren Uçak; “Erişilebilirlik çalışmalarının ilk ayağını küçük operasyonlarla erişilebilirliğe uygun hale getirilecek mekânların yeniden düzenlenmesi oluşturmakta, ikinci ayakta ise topyekûn bir çalışma ile erişim noktaları yeniden imar edilecektir”, dedi. İstanbul’un genelinde bütün ilçelerin cadde ve sokakları gezildiğini aktaran Uçak; “Özellikle ana arterler konusunda tespitlerde bulunduk. Ana arterlerde, basit müdahalelerle ya da geniş kapsamlı çalışmalarla mevcut sorunları gidermeye çalışıyoruz”, açıklamalarını yaptı.
Fevzipaşa Bulvarı, Millet Caddesi, Yenikapı Unkapanı Hattı Erişilebilirlik Çalışmalarını Başlattık.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Dursun Balcıoğlu da toplantıda bir konuşma gerçekleştirerek erişilebilirlikle ilgili şu bilgilendirmeleri yaptı: “Erişilebilirlik konusunda sorumluluk ve yetki sahibi olan birim yöneticileri ile on beş günde bir toplanıyor, İstanbul’un daha erişilebilir bir kent olması amacıyla yeni çözümler üretiyoruz. Bu çalışmalar neticesinde, Fevzi Paşa Bulvarı, Millet Caddesi, Bakırköy’de Söğütlüçeşme Caddesi, Unkapanı Yenikapı hattında olan caddelerimiz çok yönlü çalışmalarla daha erişilebilir hale getiriliyor. Bu caddeler üzerinde erişime engel, telefon tesisatları, büfelerin kaldırımı ile ilgili düzenlemelerimiz devam ediyor; Ayrıca 2011 yılında sinyalizasyon sistemlerinin kurulması, kavşak ve meydanların yenilenmesi gibi erişim çözümlerimiz İstanbul kapsamında sürüyor. Bu konuda epeyce yol kat ettik ve çalışmalarımız artarak devam edecek.”
Erişilebilirlikle ilgili Modern Anlamda Bilgiye İhtiyaç Duyuyoruz.
Erişilebilirlik çözümleriyle ilgili Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yöneticilerinin yapmış olduğu konuşma ve sunumların ardından Sultangazi İlçesinin erişilebilirliği toplantı gündemine alındı. Sultangazi Belediyesi’nin özürlülere hizmet ve erişilebilirlikle ilgili yapmış olduğu faaliyetleri tanıtmak amacıyla Sultangazi Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Hasan Ceylan kısa bir sunum gerçekleştirdi. Erişilebilirlikle ilgili modern anlamda bilgiye ihtiyaç duyduklarını belirten Ceylan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden bu konuda destek istediklerini ifade etti. Özürlülere yönelik olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bir trafik eğitim parkı yaptıklarına değinen Ceylan, yol çalışmalarında, özürlü rampaları ayrıca hissedilebilir yüzey uygulamaları da kullanılarak, diğer erişilebilirlik tedbirlerini mevcut imkanlar dâhilinde almaya çalıştıklarını belirtti.
Erişilebilirlikte, Her Belediyeden Pilot Uygulama Bekliyoruz.
Sultangazi Belediyesi yetkililerinin sunumuna ilişkin bir değerlendirme yapan Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu Başkanı Yüksek Mimar Müberra Kavak; “5378 Sayılı yasaya göre bütün kamu çalışmaları erişilebilirliğe uygun şekilde yapılmak zorundadır, dedi. Konuşmasını farkındalık üzerine sürdüren Kavak; “Bir farkındalık oluşması ve ayrıca ilçe belediyelerinin bu konuya hassasiyet göstermesi amacıyla her belediyeden bir pilot uygulama talep ediyoruz. Sultangazi Belediyesi’nden de ana arter olmayan ve ilçe belediyesi çalışma alanı sınırlarına dâhil bir meydanı, bir caddeyi, bir sokağı kılavuz yol olması için erişilebilir hale getirmesini istiyoruz . Ayrıca yapacağınız erişilebilirlik uygulamasının bitirme tarihini de bu toplantıda lütfen deklare ederseniz, Sivil toplum kuruluşları ile beraber biz de bu konuyu takip edebiliriz”, açıklamalarını yaptı.
Gerçek Özürlü İstatistikleri, Özürlülere Dönük Ulusal Poltikaları Belirliyor.
Türkiye Görme Engelliler Derneği Temsilcisi Mehmet Gürel de Türkiye’de ne kadar özürlü bulunuyor ve bu özürlü nüfusunun sosyodemografik özellikleri nelerdir, sorularıyla özürlülerle ilgili tutulan istatistiklerin net rakamlarla ifade edilmesinin gerekliliğine dikkat çekti. Öncelikle özürlü istatistiklerini ortaya koyacak bir araştırma yapılmasını belirten Gürel, gerçek istatistiklerin özürlülere dönük ulusal politikaları belirlediğini söyleyerek, özürlü istatistiklerine Türkiye İstatistik Kurumu aracılığıyla ulaşılamıyorsa, özel araştırma şirketleri vasıtasıyla ulaşılabileceğini dile getirdi.
2011 Nüfus Sayımına Özürlü Sayım da Dahil.
Türkiye Görme Engelliler Derneği Temsilcisi Mehmet Gürel’e cevaben kısa bir konuşma gerçekleştiren Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal; 2011 nüfus sayımı çalışmasına özürlü sayımını da koydurduklarını bildirdi. Özürlü sayısının nüfustaki miktarını öğrenmek ve gerçek oranlara ulaşmak için bu uygulamayı gerekli bulduklarını söyleyen Köksal; Tek tek sayım yapılmasa bile belli pilot bölgeler seçilecek ve oradan oranlamalar yapılarak güncel özürlü sayısına bilimsel tekniklerle ulaşılacak, açıklamalarını yaptı.
Kaldırımsızlık, İstanbul ve Türkiye'nin Bir Sorunu!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mimari Danışmanı Şükrü Sürmen, Sultangazi İlçesi’nde yapmış olduğu erişim sorunları çalışması hakkında toplantıda bir sunum gerçekleştirerek İstanbul’da genel bir kaldırımsızlık sıkıntısının mevcut olduğunu; bu durumun aynı zamanda bütün Türkiye’nin sorunu olduğunun altını çizdi. En az kaldırım genişliğinin 2 metre olarak belirlendiğini ifade eden Sürmen, beş metre kaldırım standardı getirildiğinde tüm özürlü grupları için ideal çözümün sağlanmış olacağını savundu. Son yıllarda Türkiye’de bir asfalt düşmanlığının başladığına da değinen Sürmen, asfalt yollar yerine yapılan oluklu yolların, hem yaşlılar hem hamile ve çocuklu bayanlar hem de özürlüler için büyük bir erişim engeli oluşturduğuna dikkat çekti.
Pozitif Ayrımcılık Toplumumuz Tarafından Daha İyi Anlaşılmalı...
Türkiye Omirilik Felçlileri Derneği Başkanı Ramazan Baş, toplantıda yapmış olduğu konuşmada, park sorununa dikkat çekerek, kaldırımlar genişletildiğinde park işgallerinin artacağı uyarısında bulundu, kaldırım ihlallerinin önüne geçilmesi amacıyla belediyelerin önlemlerini şimdiden alması gerektiğini hatırlattı. Pozitif ayrımcılık konusuna da değinen Ramazan Baş; Çeşitli illerde özürlü bireyler, oturdukları binaların daha erişilebilir olması için belediyelerde girişimlerde bulunduğunu kaydederek, bazı belediyelerin sorumluluk almaya yanaşmadıklarına değindi. Pozitif ayrımcılık henüz tam anlaşılmamış, diyen Ramazan Baş; “Bence bu noktada yetkililer ve toplum bilgilendirilirse mevcut sorunların çözümü hem daha kolay olur hem de çözüm süreci hızlanır”, açıklamalarını yaptı.
Erişilebilirlikle İlgili Yapılan İşlere, Özürlü Bireyler ve Sivil Toplum Kuruluşları da Onay Verebilmeli.
Başakşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Ayhan Metin de, üstgeçitlerde erişilebilirlik çözümü sunan asansör hizmetine ilişkin bir değerlendirmede bulunarak; çeşitli sebeplerden dolayı asansör zeminine girmiş insan ve canlının asansör kullanımı esnasında tehlike oluşturabileceğine dikkat çekti, bununla ilgili güvenlik önlemi alınması uyarılarını sözlerine ekledi. Erişilebilirlikle ilgili uygulama hatalarının giderilmesi için de kalfalara eğitim verilmesinin uygulama hatalarını önleyeceği önerisinde bulunan Metin; “Dünyada, olduğu gibi kontrol mühendisleriyle birlikte sivil toplum kuruluşları ve özürlü bireylerin yapılan işe onay vermesi ile hak edişler düzenlenebilir”, vurgulamalarını yaptı.
Erişilebilirlik, Revizyon Kararıyla Stratejik Plana Dahil Edilebilir.
Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu Başkanı Yüksek Mimar Müberra Kavak, Konuşmasının son bölümünde, belediyelere tavsiyelerde bulunan Kavak; İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin birkaç yıldır sokak oluğu uygulamasını yapmadığını ifade ederek, ayırt edici eleman olan kaldırım mantarı yüksekliklerinin de standartlara uygun yapılmasını istedi. Sözlerine kaldırım ihlali ile devam eden Kavak; kaldırımların hangi durumda olursa olsun sadece yayalara ait olduğunu bildirdi. Erişilebilirliğin planlı bir çalışma ile sağlanabileceğini belirten Kavak; Erişilebilirlik uygulamalarının, stratejik planlamaya, revizyon kararı ile ilave edilebileceği önerisiyle, açıklamalarını sonlandırdı.