web
stats
ŞİŞLİ BELD. ERİŞİLEBİLİR İST. KOORDİNASYON TOPLANTISI

Şişli'de Erişilebilirlik  Sorunları Gideriliyor

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, herhangi bir birey ayrımı gözetmeksizin herkesin sosyal yaşama aktif ve bağımsız bireyler olarak katılabilmesi amacıyla gerçekleştirdiği erişilebilirlik çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.
 

2005 yılında, fiziki çevre ile ulaşım araçlarının erişilebilirlik açısından düzenlendiği kanun tasarısının Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilmesi ile 5378 sayılı kanun olarak fiziki çevre ve ulaşım araçlarının 2012 Temmuz’una kadar erişilebilir olması şartı getirilmiş, merkezi ve yerel yönetimlere erişilebilirlikle ilgili hukuki ödev ve sorumluluklar yüklenmişti.

 

46. Toplantı; Şişli İlçesinde Erişilebilirlik...

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 5378 sayılı kanunun kabul edildiği günden itibaren erişilebilirlikle ilgili geniş çaplı çalışmalara başlamış, Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyonu öncülüğünde İstanbul’un pek çok semtinde mevcut olan erişilebilirlik sorunlarını bir koordinasyon dâhilinde çözüme kavuşturmaya başlamıştı.  Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu 2008 yılından günümüze çözüm odaklı yapmış olduğu çalışmalar neticesinde 46. Toplantısını Şişli İlçesinde Erişilebilirlik Gündemiyle gerçekleştirdi.

 

Erişilebilirlik Konusuna Faaliyet Odaklı Yaklaşılmalı

 

Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyonu 46. toplantısının açılış konuşmasını yapan Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu Başkanı Y. Mimar Müberra Kavak Kara; 5378 sayılı yasanın erişilebilirlikle ilgili yerel idarelere yüklediği ödev ve sorumluluklara değinerek erişilebilirlikte daha demokratik bir İstanbul için erişilebilirlik çalışmalarının daha da hızlandırılması ve faaliyet odaklı konuya yaklaşılması çağırısında bulundu.

 

Resmi Kurumlarda Erişim Engeli Bulunuyor

 

Toplantıya İSÖM Kağıthane Birimi temsilcisi olarak katılan Arzuhan Özdemir de Şişli İlçesinde erişilebilirlik konulu bir sunum gerçekleştirdi. Şişli Halk Eğitim Merkezi’nde yer alan tuvaletin depo olarak kullanılması sebebiyle özürlü erişimini engellediğini belirten Özdemir, genel olarak Şişli İlçesinde bulunan Halk Eğitim Merkezi, Şişli Etfal Hastanesi, Kültür Merkezi, Belediye Binası, İşkur Binası, Sağlık Kurulu gibi resmi kurumlarda asansör kat düğmelerinin dikey konumlandırılması, ses sisteminin olmaması ve hissedilebilir yüzey uygulama kullanılmaması itibarıyla bu kurumların özürlü erişimine uygun olmadığını dile getirdi. Özellikle özürlüler için ayrı bir öneme sahip olan Sağlık Kurulu Binası’nda rampa, asansör ve özürlüye uygun tuvaletlerin bulunmamasının özürlü bireyleri çok güç durumda bıraktığını vurguladı. Şişli Camiinin girişinde rampa olmamasının bedensel özürlülerin ibadetini engellediği ile sözlerini sürdüren Özdemir, Şişli Nikah Salonunda danışma bulunmaması ve portatif rampa eğiminin standartlara uygun olmaması sebebiyle de erişim güçlüğü yaşandığını işaret etti. Özürlü bireyin ekonomik hayata katılmasıyla bağımsızlaştığına değinen Özdemir, Şişli İlçesinde hizmet veren İŞKUR binasında bulunan asansörün de yeterince genişliğe sahip olamaması ve kat düğmelerinin dikey konumlandırılmasıyla erişilebilir olmadığına dikkat çekti.

 

Şişli İlçesinde, Fiziki Dış çevrede de Erişim Engelleri Bulunuyor

 

Şişli İlçesi Sokak ve kaldırımlarında erişilebilirlik değerlendirmeleriyle konuşmasını sürdüren Özdemir, trafik lambalarının bulunduğu noktalarda sesli sinyalizasyon sisteminin olmaması, yürüme yol bantlarının , hissedilebilir yüzey uygulama bulunmamasının yine bir erişim engeli oluşturduğunu ifade etti. Sözlerine Şişli Meydanında bulunan parkların girişlerinde bulunan rampaların standartlara uygun olmadığı ile devam eden Özdemir, Alt geçitlerde rampanın olmayışının,  sadece merdiven kullanılmasının da özürlü bireyler için engel teşkil ettiğiyle sözlerini sonlandırdı.

 

Yerel İdareler, Hizmet Alımlarında Ek Teknik Şartnameyi Kullanabiir

 

Konuşmasını yol, kaldırım uygulamalarıyla sürdüren Kavak; yol kaldırım genişliği, mantar boyu, hissedilebilir yüzey uygulama gibi erişilebilirlikle ilgili çalışmaların standartlarını anımsattı ve yapılan erişilebilirlik uygulamalarının amacına hizmet edebilmesi için hizmet alımlarında Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyonu tarafından hazırlanan ek teknik şartnamenin kullanılabileceğini önerdi. Ayrıca ek teknik şartnamede yer alan standartların önümüzdeki süreçte erişilebilirlikle ilgili çıkacak yönetmeliklerde de yer alacağının bilgisini paylaştı.

 

Engellilere Yardım, Çocukların Harçlıkları Üzerinden Olmamalı

 

Türkiye Görme Özürlüler Derneği (GÖZDER) adına toplantıya katılan GÖZDER Genel Başkanı Bülent Kelleci, Şişli İlçesinde, özürlü kullanımına uygun umuma açık ve işlek yerlerde tuvaletlerin yaygınlaştırılması gerektiğini ifade ederek engellilere yardım amacıyla çocuklara baskın bir şekilde kapak toplatılmasını eleştirdi. Engellilere yardımların küçük çocukların harçlıkları üzerinden değil;  bizzat asli sorumluluk olarak resmi kurumlarca veya sivil toplum örgütlerinin yapmış olduğu organizasyonlarla gerçekleştirilmesinin daha makul ve vicdani olacağını gündeme getirdi. Ayrıca görme engelliler için hissedilebilir yüzey uygulama yapan hissedilebilir yüzey üretimi önem arz ettiği belirtildi

 

Üçer Haftalık Toplantılarda, Erişilebilirlik Uygulamalarının Yol Haritaları belirleniyor.

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş tarafından bir aile şehir anlayışı ile 2008 yılında kurulan “Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu”, 2008’den günümüze, 5378 sayılı kanun gereklerinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yerel idareler ve özel kuruluşlar tarafından yerine getirilmesi, erişilebilirlikle ilgili standartların benimsenmesi, mevcut engellerin aşılması amacıyla üçer haftalık periyotlarla toplantılar gerçekleştiriyor. Üçer haftalık periyotlarla yapılan Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyonu toplantılarında, erişilebilirlikle ilgili çözüm odaklı yapılan çalışmaların yol haritaları belirleniyor, bu haritaya göre çalışma takvimi ve çözümler uygulamaya geçiyor. Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyonu toplantılarına, yerel idarelerden sivil toplum kuruluşlarına, akademik dünyadan herhangi bir kişiye değin herkes katılabiliyor ve herkes şikâyet, fikir ve önerilerini özgürce paylaşabiliyor. Toplumun her kesiminin eşit ve özgürce bir araya getirildiği Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyonu, sağlamış olduğu uzlaşı ve demokratik ortamla, diğer büyükşehir ve yerel idarelere model kurum olma özelliği taşıyor. 2008 yılından günümüze üçer haftalık periyotlarla geride bırakılan 46 toplantılık koordinasyon ve çözüm maratonu sonunda; alt geçitlerden kaldırımlara, hava limanından metro-tramvay-iett gibi toplu taşımaya değin erişilebilirlik konusu dahilinde olan pek çok engel kaldırıldı/kaldırılmaya devam ediliyor.