"Herkes İçin Erişilebilir İstanbul" da konuk ekip: Sarıyer Belediyesi
“Herkes İçin Erişilebilir İstanbul” Projesi’ kapsamında 29. Koordinasyon Toplantısı 14 Ekim 2010 tarihinde Zeytinburnu Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi. Konuk ekip Sarıyer Belediyesi erişilebilirlik alanında yapmış olduğu çalışmaları anlattı.
Başta özürlülerin olmak üzere herkesin, ulaşım ve erişiminin kolaylaştırılmasıyla ilgili gerekli çalışmaların değerlendirildiği “Herkes için erişilebilir İstanbul” projesi kapsamında 5378 sayılı yasa ile yerel yönetimlerin yapması gereken çalışmalar için, konuyla ilgili temsilcileri buluşturup önemli kararlar almaya devam ediyor.
Sarıyer Belediyesi, başta özürlülere yönelik olmak üzere "herkes için erişilebilirlik" amacıyla yaptığı çalışmaları anlattı
“Herkes İçin Erişilebilirlik İstanbul 29. Koordinasyon toplantısında Sarıyer Belediyesi konuk edilerek, Sarıyer in erişilebilirliği ile ilgili belediyelerinin yapmış olduğu hizmetler ele alındı. Herkes için Erişilebilir İstanbul Koordinatörü Mimar Müberra KAVAK’ ın başkanlık ettiği toplantıya; Sarıyer Belediyesi Başkan Yardımcısı Sevgi ATALAY, Yüksel TUTAK(Sarıyer Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü), Nüvit Demircan (Sarıyer Belediyesi Fen İşleri Müdürü), Muhammet Bey (Sarıyer Belediyesi Engelli Koordinasyon Birim Sorumlusu), Aynur ACAR (Marmara Belediyeler Birliği Çevre Yönetim Direktörü), Şükrü SÜRMEN (İstanbul Büyükşehir Belediyesi - İSÖM Danışmanı Yüksek Mimar), Bülent KELLECİ (Görme Özürlüler Derneği Genel Başkanı)’nın da aralarında olduğu koordinasyon toplantısında Sarıyer Belediyesi’nin özürlülere yönelik yapılan çalışmaları ele alındı.
Erişilebilir Çalışmaları Zeytinburnu'nda Tüm Hızıyla Devam Ediyor
Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay; “İstanbul’un 2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti olması ve 2008 yılında Sn. Kadir TOPBAŞ Beyin “Herkes İçin Erişilebilir İstanbul” sloganından hareketle Sarıyer ilçemizi herkesin erişilebilirliğine uygun hale getirmek amacıyla erişilebilirlik çalışmalarına başlamış durumdayız. Sarıyer ilçesi erişilebilirlik çalışmaları açısından düşünüldüğünde oldukça eğimli bir yapıya sahiptir. Bu nedenle çalışmalarımız zorlaşmaktadır. Sarıyer merkez mahallemizi özürlülere uygun hale getirme çalışmalarımız başlamıştır. İlçe nüfusumuz 400 bin kişidir. Özürlü oranı 30 bindir. Türkiye’de ilk kez uygulanacak eko-bina yöntemi ile yeni bir hizmet binası yapmaktayız. Bina herkesin kolaylıkla erişebileceği bir yapıda dizayn edilecektir. İlçemizde 28 mahalle ve 8 köy bulunmaktadır. Buralara semt konakları Semt konakları içerinde oluşturulacak çağrı merkezlerinde özürlü istihdamı sağlanacaktır. Özürlüler için sporun ne kadar önemli olduğunun bilinceyiz ve Zekeriyaköy’ de bulunan spor kompleksi özürlülerin kullanımına uygun olarak tasarlanmıştır. Engelliyi sokağa taşımak adına Sarıyer belediyesi olarak çeşitli sosyal etkinlikler düzenlemekteyiz.” dedi.
Yüksel TUTAK (Sariyer Belediyesi PArk ve Bahçeler Müdürü); "Son yılara kadar yapılan çalışmalarda özürlüler düşünülmeden yapılmıştır. Bu ve benzeri toplantılar sayesinde özürlülere yönelik çalışmalar hayata geçirilmiş. 5378 sayılı kanunla da desteklenerek eski yapılarda da düzenlemelere gidilmiştir. Sarıyer Belediyesi olarak engellilerin sosyal hayata katılmalarını sağlayacak kılavuz yol olacak çeşitli faaliyetler gerçekleştirmekteyiz. Yapılmakta olan yeni parklar ortak kullanıma uygun olarak dizayn edilmektedir. Eski parklarda da imkânlar ölçüsünde düzenlemeler yapılmakta; park giriş ve çıkışları uygun olamayan parklara yeni rampalar yaparak erişilebilirliği artırılmaya çalışılmaktadır. Semt konaklarında oluşturulan çağrı merkezinde özürlü vatandaşlarımız istihdam edilecektir. Ve semt konaklarının herkes için erişilebilir olması için gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Spor engelli insanlar için büyük önem arz etmektedir. Bu sebeple ilçemizde yer alan görme özürlüler okuluna çeşitli jimnastik aletleri alınmıştır. Görme özürlü bireylerin rahatlıkla kullanabilecekleri standart ve özelliklere sahip özel hissedilebilir yüzey uygulamaları, aletler getirilmiştir. Sarıyer belediyesi olarak tüm park ve bahçeler gerekli çalışmalar yapılmaktadır." dedi.
Nüvit DEMİRCAN (Sarıyer Belediyesi Fen İşleri Müdürü); “Engelsiz yaşam kamusal alan yasalarla yeni girmiştir. Engebeli bir alan üzerine kurulu Sarıyer ilçemizde çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Hizmet binamız başkanımızın “herkes için engelsiz Sarıyer” sloganımız ile yeni hizmet binamızın düzenlemesi yapılacaktır. Öncelikli hedefimiz Sarıyer ilçesindeki özürlü vatandaşlarımızı evlerinden dışarıya çıkartmak ve onların rahatlıkla kullanabilecekleri sosyal tesisler oluşturmaktır. Belediyemiz bünyesine Engelli Koordinasyon Birimi oluşturulmuştur. ” dedi.
Muhammet Bey (Sarıyer Belediyesi Engelli Koordinasyon Birim Sorumlusu); “ Belediyemizde 6 Temmuz 2010 tarihinde Reşit paşa bulunan hizmet binamızda Engelli Koordinasyon Birimi kurulmuştur. 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü etkinliklerinde 1 panel düzenlenmiştir. 10-16 Mayıs Sakatlar Haftasında engelli festivali düzenlenmiştir. Engelli ve ailelerinin katıldığı boğaz gezisi düzenlenmiştir. Ağustos ayında Kiryos Sosyal Tesislerinde 260 kişiye iftar yemeği düzenlenmiştir. Teknik Personelimize Sn. Şükrü Sürmen Bey bilgilendirme semineri düzenlenmiştir. Tüm Sarıyer ilçesini herkes için erişilebilir hale getirmek için engelli arkadaşlardan oluşan bir grup oluşturulmuş ve pilot çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. 15 Ekim Beyaz Baston Güvenlik Günü 6 nokta körler derneği ile işbirliği içinde bir etkinlik düzenlenecektir. Bu etkinlikte beyaz baston hediye edilecektir. 9 adet Akülü Sandalye, 8 adet manüel tekerlekli sandalye dağıtımı yapılmıştır.” dedi.
Talip DEMİRCİ (İETT Basın-Yayın ve Reklam İşleri Müdür Yardımcısı); "Dar duraklar için vatandaşlarımızdan çok sayıda şikâyet ve öneriler aldık. Oturamadıklarını belirterek büyük sıkıntılara neden olduğu üzerine açıklamalarda bulunmuşlardı bunlarda bize kılavuz yol olmuştur. Bunun üzerine durakları satın aldığımız şirketlerle irtibata geçerek açılır kapanır durak siparişinde bulunduk bundan sonraki duraklarda bu sistem uygulanacaktır.1000 adet durağın yenileme çalışması başlatılmıştır." dedi.
Müberra KAVAK (Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Toplantı Başkanı); "İETT araç alım şartnamesine müdahil olduk ve İETT 2012’ ye kadar tüm araç filosunu özürlülere uygun olacak şekilde düzenleyecek İETT şoförleri ile özürlü vatandaşların kaynaşması adına sosyal bir etkinlik düzenlenebilir. İSÖM koordinatörlüğünde) Sn. Aynur ACAR Hanımda bugün aramızda yapmış olduğumuz çalışmaları diğer çevre belediyelerinde uygulaması, örnek alması açsından Marmara Belediyeler Birliğini temsilen bizlere yardımcı olacaklardır. Bu sayede zamanla tüm Türkiye’de uygulanacak standartlar elde edilmiş olacaktır. Zamanla Türkiye Belediyeler Birliği ile işbirliği yapılarak tüm belediyelerin kullanabilecekleri yön gösterici bir envanter oluşturulmuş olacaktır." dedi.
Aynur ACAR (Marmara Belediyeler Birliği Çevre Yönetim Direktörü); "Marmara Belediyeler Birliği olarak çevre konusunda almış olduğumuz şikâyetler üzerine belediyelerin çevre konusunda eğitim almalarına karar verdik. İsmini Kaldırım Mühendisliği koyduğumuz bir eğitim düzenledik ve belediyelerden yoğun ilgi gördük. Yapıların TSE standartlarına ve yönetmeliğe uygun yapılması konusunda çeşitli çalışmalar olmuştur." dedi.
Şükrü SÜRMEN (İstanbul Büyükşehir Belediyesi - İSÖM Danışmanı Yüksek Mimar); “Kilit taşları yerine asfalt yapılmasını öneriyoruz. Yol kaldırımları ve rampalar uygun değil. Yağmur olukları nedeniyle sokaklar çöp ve pisliğin birikmesine neden olmakta. Başkanlık binası erişilebilirlik açısından uygun değil. Rampa eğimi % 6 fazla olmamalı. Park ve bahçelerde özürlüye ayrı bir kısım ayırmak yerine ortak kullanın koşullarına uygun yapılmasını öneriyoruz.” dedi.
Ayhan METİN (Başakşehir Belediyesi Başkan Danışmanı); "İETT Beyaz Masası çok kötü durumda ve kendini yenilemelidir. İETT beyaz kart uygulamasında kişilerin ikamet bilgilerini almalı ve araç filosundaki dağılımı bu yönde yapmalıdır diye düşünüyorum. Sarıyer belediyesi kot farkını avantaja çevirebilir bina girişlerini gerekli çalışmalarla doğal rampa olarak uygulayabilir. Yeni hizmet binasının engellilere uygun yapıldığını vurguladılar zemin sürtünme katsayısına dikkat ediliyor mu? Edilmiyorsa lütfen dikkate alalım çünkü yaralanmaların birçoğu kaygan zeminden dolayı kaynaklanmaktadır. Dar kaldırımla ağaç dikimi konusunda nasıl bir önlem alıyorsunuz.” dedi.
Bülent KELLECİ (Görme Özürlüler Derneği Genel Başkanı); “Engellilere uygun yapılan çalışmalar görme özürlüler için uygun olmaya biliyor. Örneğin engelli tuvaletleri bizler için uygun değildir. Fakat görme engelli olduğumuz için tüm özür grubuna hitap ettiği düşünülmektedir. Bu yüzden yapacağınız çalışmaları görme engelli kişileri de düşünerek yapmalısınız. Ücretsiz olarak tüm ilçe belediyelere talep edilmesi doğrultusunda danışmanlık hizmeti vermekteyiz. İDO’nun jeton alım makineleri görme engellilere uygun değil geçen hafta bu konuda İDO temsilcisi ile görüşmüştük.” dedi. Hissedilebilir yüzey uygulamalarının, kılavuz yol yüzeylerinin ve kabartma levhalarının öneminden de ayrıca bahsedildi.
Müberra KAVAK (Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Toplantı Başkanı); "Raylı sistemlerde görme özürlüler için çalışma yapılmıştır. Ulaşım sorumlusu arkadaşlar raylı sitemlerin kabartma ve İstanbul ulaşım kabartma levha haritasını çıkartacaktır. Size bu tarz uygulamalar yapabilirsiniz. Mantarlar ve babalar yerine 90 cm uzunluğunda korkuluklar yaptırabilirsiniz. Parklardaki oyun grupları, Karma oyun grupları olacak şekilde dizayn etmenizi öneriyoruz. İşitme engelliler için kamu kurumlarında işaret dili bilen bir kişinin istihdam edilmesi veya personelin bu konuda eğitilmesini sağlaya bilirsiniz. Bu konuda İşaret Dili Eğitimi veren İSÖM ile irtibata geçebilirsiniz. Erişilebilirlik çalışmalarınıza stratejik planlarınız içine yer verirseniz çalışmalarınız verimli olacağını düşünüyoruz. 2010 yılı için geç kalmış olabilir ama 2011 yılı stratejik planlarınızda yer almasını öneriyoruz. Belediyenizin sınırları içinde olan işletmelere erişilebilirlik konusunda iyi uygulamaları etiketlendirmenizi öneriyoruz. İşitme engelli vatandaşlarımıza yönelik kaliteli bir hizmet verebilmek adına kurumuzda işaret dili tercümanı istihdam etmenizi veya İSÖM vermiş olduğu eğitimlerden faydalanarak personelinize işaret dili eğitimi aldırmanızı öneriyoruz. İBB Şehir Rehberinde İstanbul’un erişilebilir bölgelerini göstermek üzere bir çalışma başlattık sizlerden ricamız ilçenizde erişilebilir mekânların açık adresleri ile bize iletmeniz. Pilot çalışma alanınızı 3 Aralığa kadar yetiştirmenizi rica ediyoruz." dedi.
Misafir konuk olarak katılan STK temsilcilerinin görüş ve önerileri:
“Sarıyer ilçesinde kaldırım işgali yapan ağaçlara bir çözüm bulunamayabilir fakat elektrik direklerine çözüm getirilmelidir. Derman okul altı sokaktaki merdivenlerin basamak boyut 40 cm yapılmıştır, önlem alınmasını rica ediyoruz. Sarıyer merkezde ve Derman metro istasyonu çıkışında Akgün caddesi İSPARK’ın araç parkı nedeniyle insanların geçişine yer kalmıyor. Soruna çözüm getirilmeli. Ana arterlerden Pınar Mahallesine dönüşte herhangi bir yaya geçişi talebimiz olacaktır.”
30. Herkes İçin Erişilebilirlik İstanbul Toplantısı 4 Kasım 2010 Perşembe Günü Saat 10.00’da Bayrampaşa Belediyesi’nin katılımıyla Zeytinburnu Sosyal Tesisleri’nde gerçekleşecektir.