web
stats
PENDİK BELD. ERİŞİLEBİLİR İST. KOORDİNASYON TOPLANTISI

Pendik'te de modern erişilebilirlik uygulamaları hayata geçecek

 

Herkes için erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu, 33. Toplantısını “Pendik’te Erişilebilirlik” gündemiyle İBB Zeytinburnu Sosyal Tesislerinde gerçekleştirdi. Pendik İlçesinde mevcut bulunan erişim engelleri ile bu engellerin giderilmesi yönünde tespitlerin yapıldığı ve çözüm yollarının arandığı toplantıda, 2005 yılından günümüze, İstanbul’da erişilebilirlik üzerine yapılan çalışmalar değerlendirildi.
 

İstanbul Vali Yardımcısı Mustafa Altıntaş, Pendik Belediyesi Başkan Yardımcısı Cevat Yaman, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Özürlüler Müdürlüğü(İSÖM) Mimari Danışmanı Yüksek Mimar Şükrü Sürmen, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Ramazan Baş, Görme Özürlüler Derneği Genel Başkanı Bülent Kelleci, Başakşehir Belediye Başkanı Danışmanı Ayhan Metin, Beyaz Ay Derneği Temsilcileri, Türkiye Kas Hastalıkları Derneği temsilcisi Yılmaz Hal, Türkiye Görme Özürlüler Derneği temsilcisi Mehmet Gürel, Türkiye Sakatlar Derneği Başkan Yardımcısı Turan Hançerli’nin de katıldığı Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu 33. Toplantısı İstanbul genelinde toplumun pek çok farklı kesitinden temsilcileri bir araya getirerek, geniş bir katılım ve istişareye sahne oldu.
 

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu Başkanı Yüksek Mimar Müberra Kavak, toplantı katılımcılarını tanıtarak, 5378 sayılı kanun gereğince, yerel yönetimlere düşen görev ve sorumluluklar hakkında bilgilendirici bir konuşma gerçekleştirdi.

 

Erişilebilirlik Üzerine Yapılan Çalışmalarda Etkili Bir Denetleme Sistemi Yok

 

Toplantının ikinci konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Vali Yardımcısı Mustafa Altuntaş da, erişilebilirlik üzerine valilik olarak yapmış oldukları çalışmalara değinerek; “ Erişilebilirlik üzerine yapılan çalışmalarda, kamu kurumları açışından birçok zorluk ortaya çıkmaktadır. Günümüze kadar büyük eksiklikler görülmesine karşın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda etkin çalışmaları bulunmaktadır”, dedi. Sözlerine, çalışmalarda denetim mekanizmalarının yetersizliği ile devam eden Altuntaş; “Erişilebilirlik, sosyal yaşamda kamu hizmetleri gündemine yeni giren bir kavramdır. Finansman yetersizliği ve erişilebilir alanların çok az olması sebebiyle engeller hemen aşılamadı. Erişilebilirlik alanında, kamu kurumları tarafından birçok çalışma yürütülmekte; fakat denetim mekanizması tam olarak sağlanamadığından sonuçta bir şey yokmuş gibi algılanmaktadır”, vurgulamalarını yaptı. Özel bir komisyon kurduklarını ifade eden Altuntaş, bu komisyon ile İstanbul genelindeki tüm müzelerin erişilebilir hale getirilmesi amacıyla bir çalışma başlattıkları bilgilendirmesiyle, konuşmasını sonlandırdı.

 

6 ay içinde erişilebilirlikle ilgili çalışma planlarımızı hazırlamamız gerekmekte!

 

Türkiye Kas Hastalıkları Derneği Temsilcisi Hakan Aygül de toplantıda bir konuşma gerçekleştirerek erişilebilirlikle ilgili denetim mekanizması oluşturulması amacıyla kamu kurumlarından periyodik olarak yapmış oldukları faaliyetlere ilişkin raporlar istenebileceğini belirtti. Ayrıca erişilebilirlikle ilgili 2012 yılına kadar belirlenen hedeflere ulaşılabilmesi için özel bir bütçeye stratejik planlamalarda yer verilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı. Konuşmasını Aygül, şu sözlerle sonlandırdı: “Çok kısa bir süre kaldığından 6 ay içinde çalışma planlarımızı hazırlamamız gerekmektedir.”

 

İstanbul'un topografyası erişebilirliğe çok uygun değil!

 

Toplantıda bir konuşma gerçekleştiren İSÖM Mimari Danışmanı Şükrü Sürmen de; İstanbul’un topografya olarak erişilebilirlik çalışmalarına çok uygun olmadığını belirterek; “İstanbul, kaldırımsız bir şehirdir. Bazen İmkânlar ve ortamın elverişsizliği nedeniyle,  erişilebilirlik tam olarak sağlanamıyor; dolayısıyla her konutun ve binanın (özel mülk) erişilebilir olması beklenemez. Bu yüzden alternatif uygulamalar geliştirilmelidir” dedi.

 

Günümüze kadar erişilebilirlikle ilgili birçok çalışma yapılmıştır

 

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Ramazan Baş da toplantıda kısa bir işaretlemede bulunarak; “Erişilebilirlik çalışmaları 10 yıl önce başlamış ve günümüze kadar gelen süre zarfında birçok çalışma yapılmıştır, hiçbir şey yapılmadı diyemeyiz”,  bu yapılanlar da bize kılavuz yol olmalıdır. Erişilebilirlik çalışmalarında denetim konusunu da değinen Baş;  “İstanbul genelinde yeni yapılan kaldırımlarda dahi eksiklik bulunuyorsa; burada bir denetim eksikliği ortaya çıkmaktadır” ifadelerini kullandı

 

Bir engelli, hiç kimeye ihtiyaç duymadan bağımsız bir şekilde yaşamını idame ettirebilmeli

 

Engelsiz Erişim Grubu Derneği adına konuşma gerçekleştiren Engin Yılmaz da, toplantıya ilk kez katıldığını ifade ederek, erişilebilirlik hizmetlerinin makul seviyelerde olduğunu kabul etmenin zor olduğunu, bütün kamu kurum ve alanlarının standartlara uygun yapılması gerektiğini belirtti. Yılmaz, erişilebilirlikle ilgili temel felsefeyi de; Engelli bir kimsenin kimseye ihtiyaç duymadan bağımsız bir şekilde yaşamını idame ettirebileceği bir ortamın hazırlanmasıdır” diye tanımladı

 

Engelliler için ayrılmış alanları işgal edenleri web sitemizde yayınlamayı düşünüyoruz!

 

Başakşehir Belediye Başkanlığı Danışmanı Ayhan Metin de,  günlük yaşamın içinde özürlülere ayrılan alanları işgal edenler için özel bir çalışma başlattıklarını ifade ederek; “2011 yılında özel bir web sitesi oluşturacağız. Bu web sitesinde, özürlüler için ayrılan otopark alanları gibi alanları işgal edenleri görüntüleyip, web sayfamızda kara liste başlığı altında yayınlamayı düşünüyoruz”, dedi. Kaldırımlara park eden sürücüleri engellemek amacıyla, gönüllü müfettişlik sistemi oluşturulabileceğini bildiren Metin; web yayınlarının da trafik müdürlüklerine ihbar kabul edilmesi yönünde girişimler başlatılabileceğini, sözlerine ekledi.

 

Engellerden gelecek talepler beklenilmemeli

 

Türkiye Sakatlar Derneği Başkan Yardımcısı Turan Hançerli de, Uygulamalara ilişkin eksiklikler bulunduğunu işaret ederek; engellilerden gelecek taleplerin beklenilmeden eksikliklerin giderilmesi yönünde çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizdi.

 

Pendik genelinde erişilebilirlik standartlarına uygun projeleri hayata geçirmeye çalışıyoruz

 

Pendik Belediyesi Başkan Yardımcısı Cevat Yaman da toplantının ilk bölümü diye adlandırılabilecek genel istişare kısmının ardından erişilebilirlik konulu bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasına, erişilebilirlik üzerine Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu Başkanı Yüksek Mimar Müberra Kavak’a, yapmış olduğu bilinçlendirici ve yönlendirici çalışmalar vesilesiyle teşekkür ederek başlayan Yaman; “Pendik genelinde standartlara uygun projeleri hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bu konuda öncelikle mimarlar odasının bilgilendirilmesi kanaatindeyim.”, ifadelerini kullandı. Pendik Belediyesi Fen İşleri Müdürü Ali Çelik de Pendik’te erişilebilirlik konulu bir sunum gerçekleştirdi. Yapmış olduğu sunumda Pendik Belediyesi’nin engelliler için hayata geçirdiği projelere değinen Çelik, “Engellilere hizmet için özel bir masa kurarak özürlü komisyonu oluşturduk. Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu, bizi erişilebilirlik konusunda bilgilendirdi, erişilebilirlikle ilgili bizde bir farkındalık oluşturdu. Önümüzdeki süreçte Pendik’te, biz de standartlara uygun erişilebilirlik sağlamak amacıyla çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız”, açıklamalarını yaptı.

 

Erişilebilirlik sorunlarını sadece mimariye indirgemek çok doğru değil...

 

Toplantı boyunca sürekli notlar alarak talepleri kayıtlayan Herkes İçin Erişilebilir Koordinasyon Kurulu Başkanı Yüksek Mimar Müberra Kavak’ta özetleyici bir konuşma gerçekleştirerek, erişilebilirlikle ilgili sorunları sadece mimariye indirgemenin yanlış olacağının altını çizdi.  İstanbul’un dünyanın sayılı metropollerinden biri olduğunu belirten Kavak; “İstanbul, büyük bir metropol olması itibarıyla çok büyük artılara sahip olduğu gibi bir takım eksiklik ve olumsuzluklara da sahip. Sorunları sadece mimariye indirgemek, fotoğrafın tümünü görememek oluyor; çünkü mevcut erişilebilirlik sorunları sadece mimari yapıdan kaynaklanmıyor. Sorunların, sosyal, kültürel, ekonomik boyutlu çok yönlü pek çok sebebi bulunmaktadır. Buna en açık örnek kaldırımlara park eden araçların önüne geçilememesi, kent kültürünün henüz tümüyle vatandaşımız tarafından benimsenememesidir”, değerlendirmelerini yaptı. İstanbul’da erişilebilirlik uygulamalarına bir standart getirilebilmesi amacıyla Türk Standartları Enstitüsü ile irtibata geçildiğini bildiren Kavak; erişilebilirlikle ilgili görev ve sorumluluğun, İstanbul’da yaşayan herkese düştüğünü belirtti. Yerel yönetimler veya sivil toplum kuruluşları gönüllü veya resmi olarak kendi özel ekiplerini kurarak erişilebilirlik üzerine denetimler yapabileceğini ifade eden Kavak; “İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak sokaklarda, oluk uygulaması gerçekleştirmiyoruz. İstanbul Beton Elemanları ve Hazır Beton Fabrikaları San. Ve Tic. A.Ş. (İSTON) Sokak Mobilyaları katalogunu ve cadde-sokak uygulamalarını özürlü erişimine uygun bir şekilde tasarlamaya başlamıştır. İSTON A.Ş. ayrıca 70 cm uzunluğunda üzeri kauçuk kaplı yeni malzemeler üretecektir”, bilgilendirmeleri ile konuşmasını sonlandırdı.