"Herkes İçin Erişilebilir İstanbul" Toplantıları Maltepe ile Devam Ediyor
“Herkes İçin Erişilebilir İstanbul” Projesinin 25. Koordinasyon Toplantısı 1 Temmuz 2010 tarihinde Zeytinburnu Sosyal Tesislerinde gerçekleştirildi.
Başta özürlülerin olmak üzere herkesin, ulaşım ve erişiminin kolaylaştırılmasıyla ilgili gerekli alt yapı hizmetlerinin değerlendirildiği “Herkes için erişilebilir İstanbul” projesi; yerel yönetimleri, konuyla ilgili temsilcileri buluşturup önemli kararlar almaya devam ediyor.
Maltepe Belediyesi Özürlülere Yönelik Yaptığı Çalışmaları Anlattı
“Herkes İçin Erişilebilirlik İstanbul 25. Koordinasyon toplantısında Maltepe Belediyesi konuk edilerek, Maltepe’nin erişilebilirliği ile ilgili belediyelerinin yapmış olduğu hizmetler ele alındı. Herkes için Erişilebilir İstanbul Koordinatörü Mimar Müberra KAVAK’ın başkanlık ettiği toplantıya; Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Nail Çiftçi ve ekibi, Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdiresi, İSÖM Vekil Müdiresi Dr. Aylin Çiftçi, İSÖM Danışmanı Y. Mimar Şükrü SÜRMEN, Özürlüler Müdür Yardımcısı İsmail Mansur Özdemir, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Ramazan BAŞ’ın da katıldığı toplantıda Maltepe’de özürlülere yönelik yapılan çalışmalarla ilgili önemli konular görüşüldü.
Maltepe Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Sn. Nail Çiftçi; özürlülerin erişilebilirliği ile ilgili olarak yapacakları sunumda, belediye olarak engelli yönlendirmelerinde eksikliklerini görmek ve çalışmalarına koordinasyonun destekleri ile devam etmek istediklerini belirterek başladı. Maltepe Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, erişilebilirlikle ilgili yaptıkları çalışmaları ortaya koydu. Uzman kişilerden oluşan üç ekibin bölgede özürlülere uygunluk açısından pilot yer tespit ettiklerini ve bu yerlerin özürlülere uygun hale getirildiğini belirtti. Fen İşleri Müdürü; Maltepe ilçesine bağlı 1400 cadde ve sokak bulunduğunu, pilot uygulama için Cam Sokağı seçtiklerini ve belediye bünyesinde oluşturulan ekip ve koordinasyonun destekleri ile bu çalışmayı 4 ay içerisinde gerçekleştirmeyi planladıklarını belirtmiştir.
Tretuar ve kaldırım çalışmalarımızda karşılaştıkları en büyük sorunun araçların illegal park etmeleri karşısında bunu engellemek için kaldırımları yüksek yapmak ve alçak boylu mantarlar koymak zorunda kaldıklarını; bu durumun da özürlü vatandaşlar için sorun teşkil ettiğini dile getirdiler. “Feyzullah Süreyya Paşa Alt Geçidi düzenleme çalışmaları devam etmektedir. Park düzenlemeleri; Barış Manço Parkı engelliler için ayrı olan oluşturularak düzenlenmiştir. Park düzenlemeleri konusunda ve yeni park yapımında hissedilebilir yüzey uygulamalarının olduğu farklı çalışmalar planlanmaktadır. Cevizli Şen Sokak rampa ve merdivenleri düzenlemeleri yapılmaktadır. Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi giriş rampası yapılmıştır. Fakat rampa dikliği standartların üzerinde olduğundan düzenleme çalışmaları yapılacaktır. Küçük Yalı Nikâh Salonunda özürlülerin kullanabileceği asansör mevcuttur. Bahadır Erdoğdu Zihinsel Engelliler Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinin bize yapmış oldukları talepleri yerine getirmeye çalışıyoruz. 1400 m2 kapalı alana sahip olan merkezin arkasında yer alan park Maltepe Belediyesi tarafından yapılmıştır. Özürlüler için mini golf sahası, kümes hayvanları, hippoterapi ve hidroterapi himetleri verilmektedir. Havuz bölümünde özürlü bireylerin rahatlığı açısından liftli asansörler bulunmaktadır. Görme özürlü vatandaşlarımız için web sitemizi uygun hale getirme çalışmalarımız devam etmektedir. Belediyemiz özürlü vatandaşlarımızı rehabilitasyon merkezine özel araçlarla taşıma hizmetini vermektedir. Araç sayımızı arttırmayı planlamaktayız.” diyerek sunumuna devam etti.
Y. Mimar Şükrü Sürmen; öncelikle yerel yönetimlerin sokak olukları yapmaması gerektiğini, genel olarak kaldırımların dar ve yüksek olduğunu, rampa yapılmadığını, yapılanların ise standartlara uygun olmadığını, kaldırımlardaki mantarlar görme özürlü kişiler öncelikli olmak üzere özürlüler için büyük tehlike oluşturduğu için mantar yapmak yerine 90cm yüksekliğinde korkuluklar yapılabileceğini belirtmiştir. Maltepe sahilindeki cadde düzenlemesinin engelli yönlendirmeleriyle erişilebilir ve kullanılabilir olduğunu da ifade ederek Maltepe Belediyesi’nin yaklaşımına teşekkür etti.
Herkes için Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Toplantı Başkanı Mimar Müberra KAVAK; “Ekibimizle Maltepe ilçesine gelerek sizlere yardımcı olmak istiyoruz. Ayrıca personelinize erişilebilirlik, engelli yönlendirme konusunda eğitim vermek istemekteyiz. Daha önce sunum yapan misafirlerimize söylediğimiz gibi erişilebilirliği stratejik planlarınız içine alırsanız, çalışmalarınızda fayda sağlayacaktır. Belediyenizin sınırları içinde olan işletmelere erişilebilirlik konusunda iyi uygulamaları etiketlendirirseniz duyarlılığı artırmış olacaksınız. İşitme engelliler için kamu kurumlarında işaret dili bilen bir kişinin istihdam edilmesi veya personelin bu konuda eğitilmesini sağlayabilirsiniz. Bu konuda İşaret Dili Eğitimi veren İSÖM ile irtibata geçebilirsiniz. Yapmış olduğunuz sunumları bizlerle paylaşırsanız web sitemizde yayınlama fırsatı bulmuş oluruz.” dedi.
İSÖM temsilcisi de Müdürlükleri tarafından ilçe belediyelerin personeline işaret dili eğitimi verildiğini, yakın tarihte nikâh memurlarına işaret dili eğitimi verileceğini belirtti. İSÖM Özürlüler Merkezi de yaptıkları sunumda; Maltepe ilçesi Kayıtlı Özürlü Sayısı 1201 kişi olduğunu belirterek Maltepe’nin erişilebilirliğini incelerken karşılaştıkları problemleri ve doğru uygulamaları aktarmışlardır. Toplantıda söz alan İSÖM Vekil Müdiresi Dr. Aylin Çiftçi: “Şehrin tüm insanlara dost olması, bunu sağlamak içinde gerekli yöneticilerin bir araya gelerek bu şekilde güzel bir organizasyonda toplanması problemlerin çözümü açısından büyük önem arz ediyor.” dedi.
Herkes İçin Erişilebilirlik İstanbul Toplantısı 22 Temmuz’da 26. Koordinasyon Toplantısında Kağıthane Belediyesi’nin özürlülere yönelik yapmış olduğu hizmetleri aktarmak üzere konuk edileceği açıklamasıyla toplantı sona erdi.