web
stats
KARTAL BELD. ERİŞİLEBİLİR İST. KOORDİNASYON TOPLANTISI

Kartal'da Engeller Kalkıyor

 

Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu 44. Toplantısını, “Kartal İlçesinde Erişilebilirlik” gündemi ile gerçekleştirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zeytinburnu Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu Başkanı Y. Mimar Müberra Kavak Kara yaptı. Toplantı konuklarını tanıtarak sözlerine başlayan Kavak Kara; 5378 sayılı yasayla ilgili bilgiler aktardı, erişilebilirlikle ilgili hedeflerin gerçekleşebilmesi amacıyla zamanın iyi kullanılması gerektiğinin altını çizdi.
 

Toplantının ikinci konuşmasını gerçekleştiren Kartal Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Gülseren Böyüktaş; Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2010 yılında yapmış olduğu araştırma rakamlarına göre Kartal ilçesi nüfusunun 437 bin olduğunu söyledi, bu değerin kayıt dışı ile birlikte 500 bine ulaşmakta olduğunu ifade etti.  Birçok ilçenin Kartal’dan ayrıldığına değinen Böyüktaş, “Kartal’ın en uzun kıyıya sahip ve en eski yerleşim merkezlerinden biri olduğuna vurgu yaptı.

 

Kartal'da 3725 Kayıtlı Engelli Bulunuyor

 

Gülseren Böyüktaş’ın ardından Kartal Belediyesi adına bir sunum gerçekleştiren Kartal Belediyesi Engelli Koordinasyon Birimi Sorumlusu Özgür Uğur, Kartal ilçesinde 3725 kayıtlı engelli bulunduğunu ifade etti. “Engelsiz Kartal İçin Evinizdeyiz” projesi kapsamında 140 özürlünün evlerini ziyaret ettiklerini aktaran Uğur; Engellilerin ve engelli ailelerinin sosyal hayata uyumunu engelsiz yaşam sunarak, yaşam standartlarını yükseltmeyi hedeflediklerini açıkladı.

 

Engellilere Dönük Faaliyet ve Uygulamaları Stratejik Planlamaya Aldık

 

Sözlerine herkesin eşit koşullarda yaşayabileceği bir Kartal ideali ile devam eden Uğur, bu amaç doğrultusunda erişilebilirlik hizmetlerini, engellilere dönük hazırlanan faaliyet ve projeleri, stratejik planlamaya aldıklarını bildirdi. Temel amaçlarının Kartal’ın ve Kartallıların kültürel, sosyal ve ekonomik yönden gelişimine destek vererek yaşam seviyelerini arttırmak olduğunun altını çizen Uğur; “Korunmaya muhtaç insanları koruma ve kollama altına aldıklarını da belirtti.

 

1326 Kez Engelli Nakilini Sağladık

 

Kartal Belediyesi adına üçüncü konuşmayı gerçekleştiren Engelliler Koordinasyon Birimi Koordinatör Yardımcısı Ayhan Alkan’da Özgür Uğur’un açıklamalarını tamamlar nitelikte bir sunum daha gerçekleştirdi. Engelli Koordinasyon Birimi olarak 181 engelli vatandaşa 1326 kez sağlık ve sosyal hizmetler anlamında nakil hizmeti sağladıklarını bildiren  Alkan,  Kartal’da Gelecek İçin Engel Yok, projesi kapsamında 27 adet tekerlekli sandalye yardımına aracı olduklarını aynı şekilde 42 aracın da kendileri tarafından bizzat engellilere ulaştırıldığı bilgilerini aktardı.
 

Ayhan Alkan Kartal Belediyesi Engelliler Koordinasyon Birimi olarak yapmış oldukları projelere de değinerek şu başlıklar altında gerçekleştirdikleri projeleri sıraladı; “Engelsiz Kartal İçin Evinizdeyiz”, “Sabancı Üniversitesi İşbirliği İle”, “Engelli Çocukların Sosyal ve Sanatsal Gelişimi”, “Hepimiz Farklıyız”, “Her Şeyin Farkındayız”, “İşitme Engellilere İşaretlerle Sesleniyoruz”, “Gelecek İçin Engel Yok”, “Web Sitemize Engel Yok”, “Engelsiz Bilgi Evi”, “Engelli Aile Okulu”…Erişilebilirlik Koordinasyonu Çalıştayı’na da konuşmasında yer ayıran Alkan, erişilebilirliğe engel cadde ve sokakların tespiti, yeni yol ve kaldırım düzenlemelerinin engelli vatandaşların erişimine uygun hale getirilmesi,  aynı şekilde parkların ve oyun materyallerinin engellilere uygun hale getirilmesi yönünde çalışmaları sürdürdüklerini ifade etti.

 

Kartal Belediyesi Sesli Sinyalizasyon Sistemi Çalışmalarında Yoğunlaşmalı!

 

Kartal Belediyesi Erişilebilirlik Heyeti’nin yapmış olduğu sunumların ardından toplantının ikinci bölümü olan soru cevap kısmına geçildi. Soru cevap kısmında söz alarak bir konuşma gerçekleştiren Türkiye Görme Engelliler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Gürel, Uğur Mumcu sokağında 100 metreden fazla yürüyebilmenin mümkün olmadığının altını çizerek, sesli sinyalizasyon sisteminin en az olduğu ilçelerden birinin Kartal İlçesi olduğunu vurguladı, bu konuda çalışmaların yoğunlaştırılmasını istedi.

 

Kamu Hizmet Binaları Hissedilebilir Yüzey ve Kabartma Yazılarla Donatılmalı

 

Soru cevap kısmında bir başka konuşma gerçekleştiren katılımcı olan GÖZDER Genel Başkanı Bülent Kelleci de erişilebilirlik çalışmaları konusunda Kartal Belediyesi’nin azimli bir duruş sergilediğine değindi. Yapmış olduğu konuşmada kamu hizmet binalarının hissedilebilir yüzey uygulama ve kabartma levha yazılarla donatılması gerektiğini hatırlatan Kelleci: “Park uygulamaları tek bir özür grubuna göre hazırlanmamalı ve yapılan çalışmalarda sivil toplum kuruluşları ile iş birliği halinde olunmalıdır. Ayrıca alış veriş merkezlerinde önceden ruhsatlandırma yapılmış olmasına karşın tekrardan bir çalışma yapılması doğru olacaktır”, dedi. Çalışmalar, Kontrol Listesine değil, Vatandaşın Erişilebilirliğine Uygun Olmalıdır
 

İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi olan Göksenin İnalhan da toplantıda bir konuşma gerçekleştirerek yapılan erişilebilirlik çalışmalarının kontrol listesine uygun olması gerektiği değil de vatandaşlara uygun ve erişilebilirliği olacak şekilde yapılmalıdır, vurgulamasını yaptı. 

 

Standartlar Belirlendikten Sonra Hissedilebilir Yüzey ve Kılavuz Yol Çalışmaları Yapılmalı

 

Beyaz Ay Derneği adına konuşma gerçekleştiren Yusuf Çağrı Ceylan da yapılacak rehber yol ve hissedilebilir yüzey uygulamalarının, Hissedilebilir Yüzey Çalıştayı ardından standartların belirlenmesiyle yapılmasının daha sağlıklı olacağını işaret etti. Hissedilebilir yüzey çalışmalarının yapıldığı mekanlara da görsel materyallerin koyulması ile farkındalığın artacağına dikkat çekti.