web
stats
KAĞITHANE BELD. ERİŞİLEBİLİR İST. KOORDİNASYON TOPLANTISI

"Herkes İçin Erişilebilir İstanbul" Toplantıları Kağıthane ile Devam Ediyor

 

“Herkes İçin Erişilebilir İstanbul” Projesinin 26. Koordinasyon Toplantısı 22 Temmuz 2010 tarihinde Zeytinburnu Sosyal Tesislerinde gerçekleştirildi.
 

Başta özürlülerin olmak üzere herkesin, ulaşım ve erişiminin kolaylaştırılmasıyla ilgili gerekli alt yapı hizmetlerinin değerlendirildiği “Herkes için erişilebilir İstanbul” projesi; yerel yönetimleri, konuyla ilgili temsilcileri buluşturup önemli kararlar almaya devam ediyor.

 

Kağıthane Belediyesi Özürlülere Yönelik Yaptığı Çalışmaları Anlattı

 

“Herkes İçin Erişilebilirlik İstanbul 26. Koordinasyon toplantısında Kağıthane Belediyesi konuk edilerek, Kağıthane’nin erişilebilirliği ile ilgili belediyelerinin yapmış olduğu hizmetler ele alındı. Herkes için Erişilebilir İstanbul Koordinatörü Mimar Müberra KAVAK’ın başkanlık ettiği toplantıya; Kağıthane Teknik Başkan Yardımcısı Kemal Çavuş ve ekibi, Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdiresi, İSÖM Vekil Müdiresi Dr. Aylin Çiftçi, İSÖM Danışmanı Y. Mimar Şükrü SÜRMEN, Özürlüler Müdür Yardımcısı Yunus Karacalı, Türkiye Kas Hastalıkları Derneği Başkan Yardımcısı Cengizhan Ergül’ün de katıldığı toplantıda Kağıthane Belediyesi’nin özürlülere yönelik yapılan çalışmaları ele alındı.


Erişilebilirlik çalışmaları Kağıthane'de Tüm Hızıyla Devam Ediyor 

 

Kağıthane Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Sn. Kemal Çavuş; “Kağıthane Belediyesi olarak ilçemiz için yapmamız gereken çalışmaları çok zor şartlar altında gerçekleştirdiğimizi vurgulamak isterim. Çünkü Kağıthane ilçemiz topografya olarak çalışma yapmamıza müsait değil. Sağlıklı vatandaşlarımız için yapacağımız çalışmalarda zorlanırken özürlü vatandaşlarımız için erişilebilirlik engelli yönlendirme çalışmaları açısında büyük zorluklarla karşılaşmaktayız. Çünkü dik yokuşların tarihi yapının bulunduğu bir bölgedir. Eski yapıların özürlülere uygun hale getirme ve yeni yapılarda da özürlülerin kullanım standartları göz önüne alınarak erişilebilirlik çalışmaları devam etmektedir. Depremle ilgi her zaman konuşulurdu neler yapılabilir, nasıl yapılabilir gibi. 1999 depreminden sonra bu çalışmalara hız kazandırılmış ve günümüze gelindiğinde depreme uygun yapılar yapılmaktadır. Bu örneği erişilebilirlik konusuna yansıtacak olursak erişilebilirlik içinde şuan yapılan çalışmalar 10 yıl sonra rayına oturmuş olacaktır”. dedi.
 

Çavuş, özürlülere yönelik yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgiler vererek bugüne kadar neler yaptıklarını anlattı. Çavuş: “3 Aralık Dünya Özürlüler günü etkinlikleri düzenlenmekte, hidroterapi ve hippoterapi uygulamalarında Türkiye derecesi elde ettik. Ödülümüzü Sn. Başbakanımız Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından takdim edilmiştir. Özürlü vatandaşlarımıza medikal malzeme desteğimiz olmaktadır. Bugüne kadar 200 adet tekerlekli sandalye dağıtımı yaptık. İŞKUR ile birlikte iki yıl önce istihdam amaçlı projeler yaptık. Otistik öğrencilerimizde kıyafet yaptırımı yaptık. İl Sosyal Hizmetler ile birlikte evde bakım maaşı için ortak çalışmalar yaptık. Yapmış olduğumuz sosyal yardımlar devam etmektedir. 64 okulumuzdan 20 tanesi deprem nedeniyle hasarı olduğundan yeniden yapıldı. Erişilebilirliğe uygun olacak şekilde inşa edilmiştir. Bir tane özürlü aracımız var fakat şuan bakımda yeni özürlü araçları almayı planlamaktayız.” diyerek sunumuna devam etti.
 

Kağıthane Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Kemal Çavuş, “Pilot çalışma yapacağımız bölge Dr. Cemil Bengü Caddesi’nde yılsonuna kadar erişilebilirlik çalışmaları tamamlanacaktır.” dedi.

Yüksek Mimar Şükrü Sürmen ; Kağıthane topografya olarak çalışma yapmaya uygun bir bölge değildir. Dik yokuşları nedeni ile özellikle ortopedik özrü bulunan vatandaşlarımızın tercih etmediği bölgeler arasındadır. Yağmur suyunu toplamaya yarayan su olukları ilçenin kanayan yarasıdır. Büyükşehir olarak biz su oluklarını yapmayı durdurduk sizlere de tavsiye ediyoruz. Merdivenlere korkuluklar konulmalıdır. Belediye giriş rampası yapında kaygan malzeme kullanılmış ve korkuluğu yok. Bazı yolara asfalt dökülmesi kullanım açısından daha uygun olacaktır. Kağıthane Belediyesine çalışmalardan dolayı teşekkür ediyoruz.
 

Herkes için Erişilebilir İstanbul Koordinatörü Mimar Müberra KAVAK; “Özürlülerle ilgili olarak 5378 sayılı yasa 2005 yılında çıkmasına rağmen günümüze kadar gözle görülür bir ilerleme kat edilememiştir. Yasa kapsamında çalışmaların 2012 yılına kadar tamamlanmış olması gerektiği için çalışmalarımıza hız vermemiz gereklidir.” diyerek konuşmasına şöyle devam etti: Belediyenizin sınırları içinde olan işletmelere erişilebilirlik konusunda iyi uygulamaları etiketlendirirseniz duyarlılığı artırmış olabilirsiniz. Kağıthane Belediyesine teknik bir gezi yapmak istiyoruz. Erişilebilirlik çalışmalarını ve çevreyi; ekip üyelerimiz arasında görme engelli olan, tekerlekli sandalye kullanan gibi farklı özür tiplerine sahip kişilerle yerinde görmek istiyoruz. Daha önce sunum yapan misafirlerimize öneride bulunduğumuz gibi sizlere de aynı öneriyi sunmak istiyoruz; erişilebilirliği stratejik planlarınız içine alırsanız, çalışmalarınızda fayda sağlayacaktır. Büyükşehir belediyesi olarak biz ek teknik şartname hazırladık ve alacağımız hizmetlerin eki olarak ilgili firmaya bunu sunmaktayız. Sitemizden bu ek tenkit şartnameyi edinip belediyenize göre güncelleyip sizlerde hizmet alımlarınızda şartnamenize ek olarak sunabilirsiniz. Ayrıca kaldırımlar nasıl yapılmalı, nelere dikkat edilmeli gibi konuları içeren bir rapor hazırladık. Sitemizden bu raporu temin edip çalışmalarınıza yön verebilirisiniz. Kaldırım işgallerini engellemek için zabıtalara yönelik çalışma yapmanızı öneriyoruz. İETT durakları konusunda dar kaldırımları bize bildirmenizi istiyoruz böylece sizler için dar durak talebinde bulunabiliriz.
 

İşitme engelliler için kamu kurumlarında işaret dili bilen bir kişinin istihdam edilmesi veya personelin bu konuda eğitilmesini sağlayabilirsiniz. Bu konuda İşaret Dili Eğitimi veren İSÖM ile irtibata geçebilirsiniz. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak oyun parklarının karma yapılması önermekteyiz. Çünkü ailelerden ayrıma maruz kaldıklarına tepkilere neden olmaktadır. Sosyalleşmelerini ve kaynaşma ortamın oluşturulması için ortak oyun grupları olan park düzenlemeleri yapılması konusunda konuk olan tüm ilçe belediyelerimize öneride bulunmaktayız. Yapmış olduğunuz sunumları bizlerle paylaşırsanız web sitemizde yayınlama fırsatı bulmuş oluruz.” dedi.
 

İSÖM Müdür Yardımcısı Yunus Karacalı, Müdürlükleri tarafından ilçe belediyelerin personeline işaret dili eğitimi verildiğini, yakın tarihte nikâh memurlarına işaret dili eğitimi verileceğini belirtti.

Toplantıda söz alan İSÖM Vekil Müdiresi Dr. Aylin Çiftçi: “2012 yılında erişilebilirlikle ilgili olarak her vatandaşın belediyeye dava açma hakkı olacaktır. Buna maruz kalmamak için gerekli çalışmalar belediyeler tarafından yapılmalıdır. Kağıthane Belediyesi’nin sunumundaki gözüme çarpan eksikliği belirmek istiyorum. Dik yokuşlara sahip bir bölgede en azından 100 m aralıklarla oturma bankları yapılması gerekmektedir. Özürlü ailelerinin rahatlıkla gidebilecekleri ve çocuklarını eğlendirebilecekleri sosyal tesisler, parklar yapılması gereklidir. Sosyal-kültürel çalışmalarda tüm özür gruplarını ve farklılıklarını göz önüne alarak yapılması gerekmektedir.” dedi.