Ulaşılabilirlik Bölgesel Paylaşım Toplantılarının on birincisi Marmara Bölgesi için İstanbul’da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğinde 14 Mayıs 2012 tarihinde İstanbul Holiday Inn İstanbul Airport Otel’de gerçekleşti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Dr. Aylin Çiftçi ve Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Mehmet Keleş’in açılış konuşmalarını yaptığı toplantı; Vali Yardımcıları, İl, İlçe ve Belde Belediye Başkanları, Belediye Başkan Yardımcıları, İl Müdürleri ve teknik personelin katılımıyla gerçekleşti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Dr. Aylin Çiftçi yapmış olduğu açılış konuşmasında, ulaşılabilirlik çalışmalarının, Türkiye’nin çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmasında önemli bir yeri olduğunu vurguladı. Özürlüler Kanunu ile yönetimlere verilen 7 yıllık sürede genelde alt yapı çalışmalarının yapıldığını belirten Sayın Çiftçi, “Artık son noktadayız. Önümüzde son olarak 1,5 ayımız var. Birçok yerel yönetimimiz artık harekete geçmeye başladı. İstanbul’da caddelerimiz yeniden düzenleniyor, birçok parkımızda görme engelli insanlarımız için yapılan hissedilebilir yürüme yüzeyleri sayesinde artık insanlar daha rahat dolaşabiliyor. Birçok sosyal tesiste, spor tesislerinde engelli yönlendirme düzenlemeleri yapılmaya başlandı. Bu kıpırdanma gelecek açısından umut verici” dedi.
Standartların yeniden belirleme çalışmalarının hızlı ve etkin bir şekilde tamamlandığına değinen Sayın Çiftçi, “Kapalı mekanlar ve açık alanlar için standartlar oluştu. TSE tarafından bu standartlar yayınlanmaya başlandı. Artık ulaşılabilirlik ve engelli yönlendirme konusunda neyin nasıl yapılacağı belli” diye konuştu. Kültürel kimliğe uygun yöntem ve uygulamanın amaçlandığını vurgulayan Sayın Çiftçi, “Biz bunları yurt dışından da alabilirdik, ama yurt dışından aldığımız zaman uygulamanın bize sıkıntılar yaratacağı ortaya çıktı. Bu yüzden yurtdışındaki örnekleri de göz ardı etmeden, kendi standartlarımızı kendimiz belirleme yoluna gittik” dedi.
Sayın Çiftçi tüm sorumlu kurumların uygulamaya geçme zamanının geldiğini vurgulayarak, “Amacımız bütün yolları caddeleri yeniden sökelim, yapalım, Temmuz’a kadar yetiştirelim değil. Amacımız, “Bir cadde mi yapacağız?”, “Planımızda, bütçemizde bir yerimiz mi var?” Öncelikle ulaşabilirliğe uygun yapalım. Birinci önceliğimiz bu. İkinci önceliğimiz de dönüşümü hızlıca yapalım. Bir taraftan dev projeler yaparken, bir taraftan da bizlere yakışan, engellimizi sosyal yaşama katılmaya teşvik eden kılavuz yol olacak örnek ulaşılabilir kentler oluşturalım. Ümit ediyorum ki önümüzdeki yıl hepimizin özlem duyduğu çok güzel manzaraları hep birlikte yaşayacağız” dedi.
Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Mehmet Keleş de toplantının amacının ülkemizde yaşayan tüm özürlülerin toplumsal yaşama eşit ve etkin katılımlarının sağlanması olduğunu belirterek, Belediyelerin kanun ve standartlara uygun çalışmalara başlamaları için geç olmadığını vurguladı.
Toplantı, açılış konuşmalarının ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Ulaşılabilirlik Filmi ile devam etti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakanlık Müşaviri Sayın Ayhan Metin’in başkanlığındaki ilk oturumda bir ortopedik özürlünün şehirde yaşadığı zorlukları Sayın Metin, bir görme özürlünün şehirde yaşadığı sıkıntıları görme engelli ürünlerini ve hissedilebilir yüzey uygulamalarını da Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Basın Müşaviri Sayın Kenan Önalan örnekler vererek aktardılar. Ardından Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden Peyzaj Mimarı Sayın Gamze Feyzioğlu “Türkiye’de Ulaşılabilirlik Mevzuatı” konusunda bilgi verdi.
Toplantının ikinci oturumunda “Ulaşılabilirlik Kavramı ve Önemi” ve “Binalarda ve Açık Alanlarda Ulaşılabilirlik” konularında Aile ve Sosyal Politikalar Uzmanı ve Şehir Plancısı Sayın Dr. Deniz Çağlayan Gümüş ve “Toplu Taşıma Hizmetlerinde Ulaşılabilirlik” konusunda da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Y. Mimar Müberra Kavak Kara, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin toplu taşıma konusunda yapmış olduğu ulaşılabilirlik çalışmalarından örnek verdi.
Toplantının ‘Yerel Örnekler’ başlıklı 3. oturumu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlık Müşaviri Sayın Ayhan Metin başkanlığında gerçekleşti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Uzmanı Dr. Deniz Çağlayan Gümüş’ün ‘Ulaşılabilirlik Tespit Formları Hakkında Bilgilendirme’ sunumu ile tamamlanan toplantının ardından İstanbul’da yapılmış olan uygulamaların incelendiği teknik gezi yapıldı.