web
stats
İSTANBUL DA ENGELLER KALKIYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü nedeniyle Feshane’de düzenlediği programa engelliler ile aileleri büyük ilgi gösterdi. Başbakan Erdoğan’ın mesaj gönderdiği programda, Türkiye’nin ve İstanbul’un dezavantajlı vatandaşlara uygun hale getirildiği vurgulandı.

 

Türkiye engellilere uygun hale getiriliyor

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü nedeniyle Feshane Uluslararası Fuar Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlediği program; Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Çok sayıda engelli ile ailelerinin katıldığı programda İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile Milletvekilleri Gürsoy Erol ve Burhan Kuzu, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Özürlüler Komisyonu Başkanı Cemal Merdan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Eren de yer aldı.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, fevkalade dinamik üretken ve çalışkan bir nüfusa sahip olan Türkiye'nin bir başka gerçeğinin de nüfusun büyük bir kesiminin engelli vatandaşlardan oluşması olduğunu belirterek,'Bu gerçek yıllardır gün gibi aşikarken engelli vatandaşlarımız maalesef en fazla ihmal edilmiş kesimlerimizin başında gelmiştir. Yakın zamana kadar engelli vatandaşlarımızın sorunları ihmal edilmiş, görmezden gelinmiş, haklarının korunmasına dönük ciddi adımlar atılamamıştır. Halbuki toplumsal yaşamda onurlu bir birey olarak yer almak herkes gibi engelli vatandaşlarımızın da en temel hakkıdır' dedi.

 

Programa mesaj gönderen Başbakan Erdoğan, dinamik, üretken ve çalışkan bir nüfusa sahip olan Türkiye’nin bir başka gerçeğinin de nüfusun önemli bir kesiminin engelli vatandaşlardan oluşması olduğunu belirterek, “Bizler 2002 yılından itibaren bu anlayışla görev ve sorumluluk yüklendik. Ülkemizin sosyal hizmet alanındaki eksikliklerini gidermek, engellilerimizin çağdaş ülkelerdeki gibi sosyal hizmet ve güvenceye kavuşmalarını sağlamak, sosyal devlet ilkesini en üst düzeyde işletebilmek için var gücümüzle çalıştık” dedi.

 

Engellilerin günlük yaşama katılabilmeleri, toplumla bütünleşebilmeleri, fırsat eşitliğine sahip olarak toplum için katma değer üretecek bir konuma gelebilmeleri için tüm imkanlarını seferber ettiklerini kaydeden Erdoğan, mesajına şöyle devam etti; “Cumhuriyet tarihimizde ilk defa engellilik alanında yaşanan sorunlar için Özürlüler Kanununu çıkardık. Toplumsal alandaki duyarlılığın artması için söz konusu kanunun çıktığı 2005 yılını özürlüler yılı ilan ettik. Başlattığımız farklı sosyal sorumluluk kampanyalarıyla engelli kardeşlerimize dönük eğitim alt yapısının ve kalitesinin zenginleşmesinin artmasını sağladık. Engellilerimizin iş hayatında da etkin şekilde yer alması için özürlü istihdamını teşvik edici, hatta zorlayıcı düzenlemeler yaptık. Bu hizmet politikalarının temelinde ‘önce insan’ ilkesi vardır ve feda edebilecek bir tek bile ferdimiz yoktur. Bizler hükümet olarak tek tek bir düzen gelene kadar gayret göstermeye devam edeceğiz. Yalnız unutmamak gerekir ki, özürlülük alanındaki sorunlar engellilerimiz kadar toplumun tümünü ilgilendirmektedir. Dolayısıyla bu alandaki sorunların çözümü için devletimiz imkan ve kaynaklarının yanında milletimizin tümünün el birliği ve iş birliği ve katılımı da elzemdir. Dünya özürlüler günü vesilesiyle tüm toplumumuzu, bu alanda daha sorumlu davranmaya, daha yüksek bir hassasiyet göstermeye ve özürlülük sorununun çözümüne katkıda bulunmaya çağırıyorum. Bu düşüncelerle Dünya Özürlüler Gününün engelli vatandaşlarımız ve tüm dünyadaki engelliler için hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

 

İstanbul'a engellilere uygun 3 bin yeni otobüs

 

Programın açılış konuşmasını yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bir şehrin medeniyet ölçüsünün o şehirde yaşayan tüm dezavantajlı insanlar dahil herkesin kenti rahatlıkla kullanabilmesi olduğunu belirterek, engelli yönlendirme, kılavuz yol, hissedilebilir yüzey uygulama gibi uygulamalrın önemi belirtildi. İstanbul’un böyle bir seviyeye ulaşması için bir komisyon kurduklarını söyledi. Yapılan bütün yatırım ve hizmetlerin bu komisyonun denetiminden geçtiğini, böylece şehrin engellilere ve dezavantajlı gruplara uygun hale getirildiğini anlatan Başkan Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;

 

“Bunun dışında bütün engellilerin ve ailelerinin dertleriyle yakından ilgileniyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Özürlüler Merkezi’nde (İSÖM) engelli vatandaşlarımıza yönelik sağlık, rehabilitasyon ve meslek edindirme çalışmaları yürütüyoruz. İSÖM’ün oluşturduğu özürlüler koromuz bütün Türkiye’de ve dünyanın çeşitli platformlarında müzikleriyle İstanbul’u başarıyla temsil ediyor ve çok büyük takdir topluyorlar. Öte yandan, Kayışdağı Darülacezemizin bünyesinde oluşturduğumuz fizik tedavi merkezimizde, hastalık ve yaşlılık gibi nedenlerle yürüme yeteneğini kaybetmiş yüzlerce sakinimiz tekrar yürümeye başladı. Onların bu mutluluğunu paylaşmak bizlere yetiyor. İstanbul’un her noktası bütün engelliler ve dezavantajlı insanlarımız için erişilebilir, yaşanabilir hale gelsin diye uğraştık. Tüm ulaşım araçlarının özürlülerin yararlanabileceği şekilde olması için çalışıyoruz. 2013 yılı sonuna kadar İstanbul’daki halk otobüsleri dahil bütün eski araçlar yenilenecek. Engellilerin ve yaşlıların rahatlıkla binebileceği 3 bin yeni araç temin ediyoruz.” 

 

TBB ve İBB'ye ödül
 

Engellilerin bütün alanlarda her türlü ihtiyacını süratle tamamlamak gerektiğini, bu konuda çok çalışacaklarını söyleyen Yıldırım, “Engellilerle ilgili düzenlemelere çok daha önem vereceğiz. Zihinlerdeki engeli ortadan kaldırdığımızda hiçbir engel kalmayacak” şeklinde konuştu.

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Özürlüler Orkestrası’nın verdiği konserin çok büyük beğeniyle izlendiği programda “Herkes İçin Ulaşılabilir Türkiye Eğitim Programı Teşvik Ödülleri” de verildi. Teşvik Ödüllerine; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Konya Büyükşehir Belediyesi, Bursa Valiliği, Beykoz Kaymakamlığı, Ankara Keçiören Belediyesi, Ankara Çankaya Belediyesi, Ümraniye Belediyesi, Küçükçekmece Belediyesi, Kadıköy Belediyesi, Alanya Belediyesi, Sakarya Hendek Belediyesi, TRT Genel Müdürlüğü, Yükseköğretim Kurulu ve Marmara Belediyeler Birliği değer görüldü.