Kadıköy - Kartal Metro Hattı Erişilebilirlikte Dünyaya Model Olacak
Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Toplantıları’nın 36’ncısı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zeytinburnu Sosyal Tesislerinde, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Erişilebilirlik Çalışmaları” gündemiyle gerçekleştirildi.
Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Toplantıları’nın 36’ncısı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zeytinburnu Sosyal Tesislerinde, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Erişilebilirlik Çalışmaları” gündemiyle gerçekleştirildi. Toplantının ilk konuşmasını gerçekleştiren Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu Başkanı Y. Mimar Müberra Kavak, şu açıklamalarla toplantı gündemi hakkında bilgiler verdi: “3 haftada bir toplantılarımızı gerçekleştiriyoruz. Öneri ve taleplerinizi almak için bu toplantımızda ilçe belediyelerimiz yerine İstanbul Büyükşehir Belediyesinde erişilebilirlikle ilgili direkt çalışma yapan 3 birimi konuk etmek istedik. İstanbul Büyükşehir Belediyesinde, erişilebilirlikle ilgili 5378 sayılı kanunun yürürlüğe girmesinden bu yana ne gibi çözümler üretildi, ne gibi projeler hazırlandı, nasıl bir çalışma süreci izleniyor ve ortaya çıkan sonuçlar nelerdir bu toplantımızda hep birlikte değerlendireceğiz.”
Yapı işlerinde öncelikli hassasiyetimiz özürlü ve yaşlı kullanımına uygunluktur
Toplantıda ilk olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yapı İşleri Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Hasan Aslantürk, 2004 yılı ile 2011 yılları arasında yaptıkları her türlü bina ve üretimde özürlü kullanımına öncelik vermeyi amaç edindiklerini belirterek bu kapsamda kültür merkezleri, sosyal tesisler, spor tesisleri, yol ve caddeler, kütüphane ve müzeler ile hizmet binalarında düzenleme yaptıklarını kaydetti. Mevcut olan yapıların rehabilitesi ile sınırlı kalmadıklarının altını çizen Aslantürk; Eyüp Hüsrevpaşa Görme Engelliler Kütüphanesi, Tuzla’da Zihinsel Özürlüler Eğitim Merkezi, Özürlüler Yaz Kampı, Beşir Akınal Huzur evi, Ataköy Sinan Erdem Spor Kompleksi, Sütlüce Spor Merkezi gibi pek çok sağlık ve sosyal tesisi, özürlüler için hizmete açtıklarını bildirdi. İstanbul Kongre Merkezi’nde modern erişilebilirlik çalışmalarına devam edildiğine dikkat çeken Aslantürk; “Metrobüs Zincirlikuyu durağına 4 adet, Cevizlibağ Durağına 1 adet, Şirinevler durağına 2 adet, Sefaköy durağına 3 adet, Avcılar durağına 3 adet olmak üzere toplamda 13 adet engelli kaldırma platformu ve Edirnekapı durağına 1 adet Hidrolik engelli asansörü yaptıklarını belirtti. Konuşmasına özürlüler için yapılan yeni faaliyetlerle devam eden Aslantürk; Meydanları, üst ve alt geçitleri, rampaları, İstanbul genelinde tretuvar uygulamalarını özürlü erişimine uygun olması için yeniden düzenlediklerini söyledi.
2004 yılından önce yapılan ana cadde ve geçitleri erişilir hale getireceğiz
8 ilçenin en işlek caddelerinde erişilebilirlikle ilgili pilot çalışmaları tamamladıklarını dile getiren Hasan Aslantürk konuşmasını şu şekilde sürdürdü: 38 İlçede bulunan pilot caddeler üzerinde tek tek çalışarak bu caddeleri erişilebilir hale getireceğiz. Bu 38 ilçenin ana caddeleriyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Mezarlıklarla ilgili başlangıçta erişilebilirlik çalışması düşünmemiştik. Bundan sonra bu konu üzerinde de yoğunlaşacağız. 2011 yılı için Yapı İşleri Müdürlüğünün hedefleri hakkında bilgiler aktaran Aslantürk; “2004 yılından önce yapılan ana arter yolları, geçitleri erişilebilirliğe uygun hale getirmek, her ilçede bir ana arter caddeyi görme özürlülere uygun kılavuzlu yol yapmak, mevcut bütün tesisleri, engellilerin tam erişimine uygun hale getirmek, bu yıl için benimsediğimiz hedeflerdir”, dedi. Hissedilebilir yüzey üretimi ve hissedilebilir yüzey imalatı öneminden de ayrıca bahsedildi.
Bazı merkezi noktalarda hala erişim engelleri mevcut
Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Ramazan Baş da, ana arterlerdeki kaldırımlarda hala engeller yaşandığına dikkat çekerek 4-5 cm yükseklikteki kaldırımları eğim olmadan kullanmanın zor olduğunu belirtti. Bakırköy’deki asansörün hala hizmete açılmadığını da dile getiren Baş; asansör hizmete hazır olduğunda gönüllü olarak açılışını yapabileceğini mizahi bir üslupla dile getirdi. Bir takım eksikliklere rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin özürlülere hizmet ve erişilebilirlik konusunda çok başarılı çalışmalar yaptığına değinen Ramazan Baş; Trafikte mahsur kaldığı bir anısından da örnek vererek, erişilebilirlik konusunda yapılan başarılı hizmetler vesilesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesine teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
Kabartma harite ve sesli yönlendiriciler, acil ve elzem bir ihtiyaçtır
Türkiye Görme Engelliler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Gürel de yapmış olduğu konuşmada kabartma yönlendiricili harita, kabartma levha kılavuz yol yüzeyleri ve kılavuz yol yapımının önemine değindi. Erişilebilirlikle ilgili başlangıçta kendilerinin de çok bilinçli olmadığını ifade eden Türel; “İşin doğrusu bizlerde pek çok şeyin yeni yeni farkına varmaya başladık, birçok şeyi de bu toplantılarda öğrendik, dedi. Görme özürlülerin erişilebilirlikle ilgili en büyük ihtiyacının yönlendirici ve bilgilendirici belirteç sistemler olduğuna vurgu yapan Türel; “Yapıların girişlerinde yapının planını belirten kabartma ya da sesli bilgilendirici sistemlerin olması gerekiyor. Bu bizim için acil ve elzem bir uygulamadır”, açıklamalarını yaptı. Görme engelliler için hissedilebilir yüzey uygulama ve hissedilebilir yüzey üretimi gerekliliğinden bahsedildi.
45 adet sinyalli kavşak, 1141 adet rampa yaptık
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Müdürü Mehmet Özçelik de Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü’nün erişilebilirlikle ilgili yapmış olduğu çalışmaları tanıtan bir sunum gerçekleştirdi. Özürlü vatandaşların günlük yaşamlarını kolaylaştırmak ve onları sosyal yaşamın içine dâhil etmek için İstanbul’un coğrafi ve topografik yapısını da dikkate alarak çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Özçelik; yol, kaldırım ve meydan düzenlemelerini özürlü erişimine uygun gerçekleştirdiklerini bildirdi. Erişilebilirlik çözümlerini, uygulamanın niteliği ve eldeki malzemenin türüne göre ürettiklerini ifade eden Özçelik; Yol bakım Müdürlüğünce görme özürlülerle ortaklaşa çalışma yapılarak 25 ayrı merkezi noktanın görme özürlü bireylerin erişimine uygun hale getirildiğinin altını çizdi. Hissedilebilir yüzey uygulamaları, hissedilebilir yüzey üretimi, hissedilebilir yüzey imalatı önem arzetmektedir. Bazı alışkanlıkların görmeyi de engellediğini bildiren Özçelik; “Genelde ulaşım için yol tasarımları, araç ulaşımına dönük dizayn edildiğinden engelli ve yaya erişimine olanak tanımıyor. Bu sebeple, erişilebilir kavşak ve meydanlar için eski meydanları, yaya geçitlerini yeniden rehabilite ediyor, buraları hem zemin geçide dönüştürüyoruz”, açıklamalarını yaptı. Görme özürlüler için 45 adet sinyalli kavşak yapımının tamamlandığını bildiren Özçelik; Bu çalışmalara ek olarak 55482 m²’lik 1141 adet rampa yapıldığı bilgisini aktardı. Trafik müdürlüğü ile ortaklaşa çalışmalar yaptıklarını da ifade eden Özçelik; Bisiklet ve Sinyalize yol çalışmalarının bu kapsamda sürdüğünü söyledi. Hissedilebilir yüzey lerin de önemine ayrıca değinildi.. İstanbul genelinde ideal erişilebilirlik için iyileştirme çalışmalarını hızla sürdürdüklerini aktaran Özçelik; günümüze kadar ana ulaşım noktalarında 699 adet sinyalli geçiş ile 6093 adet kontrolsüz yaya geçidinin özürlü erişimine uygun hale getirilmesi amacıyla ihale süreçlerine başlandığını, sözlerine ekledi.
Kadıköy - Kartal Metrosu erişilebilirlik çözümleri, dünyaya model olacak nitelikte...
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistemler Müdürlüğü adına konuşma yapan Raylı Sistemler Müdürü Yalçın Eyigün de yapmış olduğu sunumda Metro ağında üretmiş oldukları erişim çözümlerine yer vererek, uyguladıkları çözümlerin hangi kanun ve standartlar ölçüsünde gerçekleştiğini açıkladı. Raylı sistemlerde erişilebilirliğin sağlanması açısından yapmış oldukları çalışmaları Asansörler, rampalar, hissedilebilir yüzey uygulamaları, engelli yönlendirme levhaları, tuvaletler, telefonlar, istasyonların peyzaj alanları ve tren dizaynı olarak sıralayan Eyigün; Metro ağında uyguladıkları erişilebilirlik çözümlerinin Türk Standartlarına uygun veya mevcut standartları geliştirerek devam ettiğini bildirdi. Geçmiş yıllarda yapılan hataları, gidermeye çalıştıklarını ifade eden Eyigün; Biliyoruz bu kolay olmayacak ama önemli ve anlamlı olan da zor olanı aşabilmektir”, dedi. Yapmış olduğu sunumda metroya farklı seviyelerden gelen insanların rahatça erişimlerini sağlamak amacıyla şefaf asansörler koyduklarına değinen Eyigün; “Şeffaf asansörler hem şehre estetik görünüm kazandırıyor, hem de kötü uygulamaları engelliyor”, dedi. Özürlü bireylerin rahatça metroya erişebilmesi ve metrodan çıkabilmesi için özel kabartma haritalar, belirteç ve kılavuz yol uygulamaları yaptıklarını dile getiren Eyigün, asansörlere de sesli ve görsel bilgilendirme sistemleri monte ettiklerini bildirdi. Japonya Metro uygulamalarından örnekler veren Eyigün, metroya inen rampaların ideal olarak %6 eğime sahip olduğunu, ayrıca rampa yüzeylerinin kaymaz ve sert zemin malzemeden oluştuğu bilgilerini aktardı.
Otogar Bağcılar Metro Hattı; İncirlik, Özgürlük Meydanı üzerinden İDO iskelesine bağlanacak
Görme Özürlülerin yer ve yön bulması için geliştirilen alternatif çalışmalar hakkında da açıklamalar yapan Eyigün, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Körler için Kabartma haritalara; merdivenler, asansörler, telefonlar, lavabolar gibi özürlü bireye gerekli olacak bütün noktalar, tüm bilgiler işlenecektir. Latin harfleri ile Braille alfabesi bu haritalarda birlikte kullanılacaktır. Merdiven başlarındaki küpeşte üzerine de Braille ve Latin alfabeleriyle, merdiven sayısı, merdivenlerin hangi istikamete gittiği gibi bilgileri kabartma olarak işlenecektir.”
Sözlerine metro projeleriyle devam eden Eyigün, Otogar Bağcılar Metro Hattının, Bağcılar Kirazlı’da sonlanmayacağını açıkladı. Bahçelievler, İncirli, Özgürlük Meydanı üzerinden İDO İskelesine bağlanan tali metro hattı projesi üzerinde çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Eyigün; “Kilometresi 65 milyon dolara mal olan, toplamda 640 kilometreye yakın tali hatların projelendirilmesi müdürlüğümüzce sürdürülüyor”, dedi.
Raylı Sistemler Müdürlüğü yapmış olduğu çalışmalarla bir karanlığı deliyor
Görme Özürlüler Derneği Genel Başkanı Bülent Kelleci de toplantıda söz alıp konuşma yapan dernek başkanlarındandı. Kongre Merkezinin henüz tam anlamıyla özürlü erişimine uygun hale gelmediğinin altını çizen Kelleci; “Bu merkezin hizmete girmesi için çok büyük harcamalar yapıldığını biliyoruz. Aynı şekilde Çağlayan Adliyesi de büyük bütçeler oluşturularak hizmete girdi. Çağlayan Adliyesi için 237 trilyonluk bir harcama gerçekleştirilmiş; fakat içinde bir kör gezemez. Kongre merkezinde ise görme özgürlüler için yer ve yön bildiren şeritler, kabartma levha, belirteçler yok. Empati yapmalıyız, körlük ülkemizde yaygın… Bu merkezlere hep birlikte gezi düzenleyelim, sizler de mevcut engelleri görün”, açıklamalarını yaptı. Sözlerine Raylı Sistemler Müdürlüğünün çalışmalarıyla devam eden Kelleci; “Raylı Sistemler Müdürlüğü, yapmış olduğu çalışmalarla bir karanlığı deliyor, özürlülerin önündeki engelleri kaldırıyor, Türkiye’ye güzel bir örnek sunuyor, dedi. Çağdaşlaşma emaresi barındıran her şeyin sadece özürlüler için değil Türkiye’nin kazanımı olduğunu ifade eden Kelleci; Yeni yapılan ulaşılabilirlik sistemlerinde kontrast renk mozaik malzeme uygulamasının %90 oranında başarı sağladığını, bilgilendirmelerine ekledi.
İSÖM, erişilebilirlikle ilgili danışmanlık ve koordinasyon hizmeti sunmaktadır
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Özürlüler Müdürlüğü adına bir sunum gerçekleştiren Erişilebilirlik ve Ulaşım Hizmetleri Sorumlusu Sait Kaya da İSÖM’ün 2008 yılından itibaren fiili olarak erişilebilirlik çalışmalarına başladığını belirtti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Özürlüler Müdürlüğünün yol, kaldırım, meydan, bina ve ulaşım araçları gibi fiziki çevre ile fiziksel donanımın erişilebilirlik tespit ve raporlandırmalarını yaptığını bildiren Kaya; “Mevcut erişilebilirlik engellerinin giderilmesi için resmi ve özel kuruluşların bilgilendirilmesi, yönlendirilmesi noktasında müdürlük olarak ayrıca bir koordinasyon da sağlamaktayız”, dedi.
Siteler halindeki blok apartman tasarımları da erişilebilirlik standartlarına göre düzenlemeli
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Özürlüler Müdürlüğü Mimari Danışmanı Şükrü Sürmen de toplantıda söz alarak; “İstanbul Büyükşehir Belediyemizin erişilebilirlikle ilgili çok güzel çalışmaları var. Buna karşın genel anlamda İstanbul’da bir yaşam kalitesi sorunu bulunmaktadır”, dedi. Sokakların imarında özürlü erişiminin de dikkate alınması gerektiğine değinen Sürmen; “Bakıyorsunuz çok modern ve lüks siteler bloklar halinde yükselirken bunların arasında daracık sıkışmış yol ve kaldırımlar, taban tuğlaları, o büyüyü bir anda bozuyor. Siteler halindeki blok apartman tasarımları da erişilebilirlik standartlarına göre düzenlemeli, ulaşım ve erişim standartlarımızı yükseltmeliyiz” uyarısında bulundu.
Erişilebilirliğin 2011 belediye bütçelerine dahil edilmemesi, kabul edilebilir birşey değil!
Ak Parti İstanbul Özürlüler Komisyonu Başkanı Mustafa Bügelek de toplantıda bir konuşma gerçekleştirerek, yapılan sunumların ardından takdirlerini “41 kere maşallah diyorum”, sözleriyle dile getirdi. Yapılan çalışmaların çok koordineli ve düzenli bir şekilde süre geldiğini belirten Bügelek; “Bu koordinasyon ve birbirini tamamlayan çalışmalar, erişilebilirlikle ilgili çok yüksek bir başarı grafiği oluşturuyor, dedi. Erişilebilirliğin çok önemli bir konu olduğunu yerel idare yetkililerine her fırsatta bildirdiklerini ifade eden Bügelek; “ Durumun acil olduğunu ifade ettiğimizde, 2011 bütçesine erişilebilirlik harcamalarını almadık, cevabını alıyoruz. Bu kabul edilebilir bir şey değildir”, işaretlemesini yaptı. Erişilebilirlikle ilgili süreci yakından takip ettiklerinin altını çizen Bügelek; ihtiyaç olduğu takdirde yeni yasaların çıkması yönünde Ankara ile aktif bir etkileşim içinde bulunacaklarını da sözlerine ekledi.
Metro istasyonlarına işitme engelliler için görsel uyarıcılar konmalıdır
İstanbul Özürlüler Müdürü Aylin Çiftçi toplantıda bir konuşma yaparak, İSÖM’ün erişilebilirlik konusunda pek çok resmi ve özel kuruluşa danışmanlık hizmeti verdiğini ve bu konuda bir koordinasyon sağladığını belirtti. Erişilebilirlikle ilgili adımların ülkemizde biraz daha geç atıldığına değinen Çiftçi; “Önceki çalışmalardan faydalanılarak daha gelişmiş çözümler üretebiliriz, dedi. Raylı Sistemler Müdürlüğü’nü de yapmış olduğu model, öncü ve özgün çalışmalar vesilesiyle kutladı. Metroda işitme engelliler için sesli bilgilendirmelerin görselleştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Çiftçi; İşitme engelliler için metroda görsel yönlendiriciler varsa sıkıntı yok; ama onlara dönük böyle bir uygulama düşünülmemişse bu ihtiyaca dönük çalışma yapılması gerektiğine inanıyorum”, vurgulamasını yaptı.
Herkes için Erişilebilir İstanbul Koordinasyonu, Avrupa Birliği Sosyal Komisyonlarınca model alınabilir
Konuşmasında, Dünya Engelliler Vakfı’nın açılışı vesilesiyle düzenlenen organizasyonda Avrupa Birliği Sosyal Komisyonlarında görevli bir temsilciyle yapmış olduğu sohbetten de alıntı yapan Çiftçi, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyonu, toplumun farklı kesitlerini demokratik şekilde bir araya getirerek çözümler üretiyor. Burada yapmış olduğumuz toplantılardan Avrupa Birliği Sosyal Hizmetler Yetkilisine bahsettiğim zaman; ‘Anlattığınız iş birliği ve eş güdüm Avrupa Birliği’ne model olacak bir çalışmadır. Biz de önümüzdeki süreçte Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu toplantılarına inceleme amaçlı katılmak isteriz’, cevabını bu yetkiliden aldım. Dolayısıyla önümüzdeki süreçte Avrupa Birliği Sosyal Hizmetler Komisyonlarında görev yapan temsilciler bir toplantımıza eşlik edebilir”, açıklamalarını yaptı. Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyonu toplantılarından halkın çok fazla haberi olmadığını sözlerine ekleyen Çiftçi; “Türkiye Engelliler Haftası yaklaşmışken, Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu’nun çalışmalarını Başkanımız Sayın Kadir Topbaş’ın da katılımıyla halka ve basına duyurabiliriz”, önerisini gündeme getirdi.
Ana caddelerde tespit edilen erişim engelleri 15 gün içerisinde kaldırılıyor
Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu Başkanı Y. Mimar Müberra Kavak, toplantının kapanışı vesilesiyle yapmış olduğu özetleyici konuşmada; Ulaşım Daire Başkanlığı bünyesinde fiziksel çevre üzerine erişilebilirlikle ilgili tüm birimlerle düzenli olarak 15 günde bir toplantı yaptıklarını bildirdi. 8 müdüriyetin aktif olarak bu toplantılarda yer aldığını belirten Kavak; “Her seferinde bir ana arter belirliyoruz. Bu ana arterde erişilebilirlik çalışması yapan ekiplerimiz tarafından erişilebilirlik engelleri tespit ediliyor. 15 gün içinde tespiti yapılan engelin kaldırılması sağlanıyor ve erişime uygun hale getirilen mekân fotoğraflanarak hem bir sonraki yapılan toplantıda raporlanıyor hem de yeni bir çözüm olarak web sitesine koyuluyor. Yeni başlayan bu çalışmalar neticesinde şu ana kadar 7 ana arter caddenin rehabilitasyonunu gerçekleştirdik”, açıklamalarını yaptı.
Erişilebilirlikle ilgili tüm eksiklik ve yanlış uygulamaların üzerine gideceğiz
Konuşmasına kaldırım standartları üzerine devam eden Kavak, kaldırım yapımıyla ilgili gerçekleştirilen erişilebilirlik çalışmalarına toplantıda şöyle yer verdi; “Nisan 2009 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlık makamınca, ‘Kaldırım Raporu’ hazırladık. Bu raporda ideal erişilebilirlik sunan kaldırım standartları nelerdir, kaldırımlar yapılırken nelere dikkat edilmelidir gibi bilgilendirmeler bulunuyordu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde erişilebilirlik ve ulaşım faaliyeti gösteren tüm birimlere, TEDAŞ, AYEDAŞ, TÜRK TELEKOM gibi alt yapı çalışması yapan bütün kurum ve kuruluşlara bu raporu göndermiştik. Elektronik Sistemler Müdürlüğü ile ayrıca ortak bir çalışma gerçekleştirerek ortak bir şartname oluşturduk ve konuyla ilgili bilgilendirmeleri resmi yazışmalarla yaptık. Bundan sonraki süreçte iğneyle kuyu kazacak olsak dahi yanlış uygulamaların bize bildirilmesini istiyoruz. Bize bildirilen tüm eksiklik ve yanlış uygulamaların üzerine giderek bu konudaki hassasiyeti, bilinci arttıracağız.”
Erişilebilirlik Çözümleri Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Alayışına Uygun Olmalı
Erişilebilirlik çözümlerinin özürlü, yaya, yaşlı, öğrenci, hamile bayan veya çocuklu bayanlar gibi toplumun her kesitini kapsayacak çözümler olması gerektiğine vurgu yapan Kavak; “Bizim ilkemiz ‘Herkes için erişilebilir İstanbul’dur. Her ne kadar İstanbul’da yaşayan özürlülere ulaşım için özel bir kart dağıtımı gündemde olsa da önümüzdeki süreçte herkesi kapsayacak bir çözüm için çalışmalarımızı sürdürüyoruz”, bilgilerini aktardı. Türkiye’nin Metro ulaşımı konusunda batılı ülkelere nazaran çalışmalara daha gerilerden başladığını bildiren Kavak; “Bu ilk başlarda dez avantaj gibi görünse de bütün dünyadaki uygulamaları inceleyerek, onları geliştirerek, daha modern ve konforlu uygulamaları gerçekleştirme olanağı bulduk”, dedi. Ulaştırma Bakanlığı ile temas halinde olduklarını bildiren Kavak; Kartal-Kadıköy Metrosunda uygulanan erişim çözümleri ve standartlarının Marmaray projesi kapsamında da hayata geçmesi amacıyla, Ulaştırma Bakanlığında çalışan özel bir ekibi de bilgilendirdiklerini ifade etti.
Herkes için Erişilebilir İstanbul Koordinasyonu, titizlikle özgün ve modelçözümler üretiyor.
Toplantıda yapılan sunumlar ve sorulan sorular üzerine değerlendirmelerine devam eden Kavak; “Toplantımızda Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, Yapı İşleri Müdürlüğü ve Raylı Sistemler Müdürlüğünün katılım ve sunumlarıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak erişilebilirlik alanında yapılan başarılı çalışmaları, sizlerle paylaşma fırsatı bulduk”,dedi. Günümüze kadar olan süreçte bir takım eksiklikler yaşanmasına rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren başkanlık ve müdüriyetler arasında hızlı bir koordinasyon sağladıklarını bildiren Kavak; “Sunumlarda da görmüş olduğunuz üzere pek çok engeli aştık, pek çok öncü, model uygulamayı hayata geçirdik ve geçirmek üzereyiz”, vurgulamalarını yaptı. Yol Bakım ve Yapı İşleri Müdürlüğünün çalışmalarında çok hassas davranması gerektiğine dikkat çeken Kavak; “Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyonu, erişilebilirlikle ilgili titiz ve özgün çözümler üretiyor, Türkiye’ye özgü erişilebilirlik standartları oluşturuyor, Türkiye’ye model olacak öncü çalışmalar gerçekleştiriyoruz”, dedi. Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyonu 37. Toplantısının 31 Martta gerçekleşeceği bilgisini paylaşan Kavak, bütün katılımcılara teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı.
Toplantı sonrasında değişik özür gruplarını temsilen gelen dernek başkanları, dernek üyeleri ve yerel idare yetkilileri, Raylı Sistemler Müdürlüğü’nün Kadıköy-Kartal Metro Hattında kullanacağı erişim uygulamalarını inceleyerek, hizmete girecek kılavuz yol ve kabartma haritalı belirteçleri inceleme fırsatına sahip oldu.