İBB Trafik Müdürlüğü Engelsiz Yaşam İçin Engelleri Kaldırıyor
İBB, İstanbul da yaşayan engelli vatandaşların kent yaşamında kaliteli bir yaşam sürmeleri için engelleri ortadan kaldırmakta ve tüm vatandaşların trafikte yaya ve sürücü olarak rahat bir şekilde seyahat edebilmeleri adına hizmetlerini yenilikler kullanarak sürdürmektedir.
1- Topkapı Trafik Eğitim Parkı:
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Trafik Müdürlüğü tarafından Topkapı Şehir Parkı içerisine 6.500 metrekare alana inşa edilen Trafik Eğitim Parkı idari bina, modern sınıflar, hastane okul, konukevi, garaj, gözetleme kulesi, alışveriş merkezi gibi küçük yapıların yer aldığı minyatür bir şehir planı olarak tasarlanmış olup engellilere yönelikte hizmet vermektedir. Trafik Eğitim Parkı Yatay ve düşey trafik işaretleri, sinyalize kavşaklar, yaya geçitleri, üst geçitleri içermekle birlikte tamamen tüm engelli gruplarına uygun şekilde dizayn edilmiştir.
2- Trafik Eğitim Parkı içerisinde engelliler için özel sınıf
Engelli gruplar kendileri için özel hazırlanmış sınıfta her hafta düzenli olarak trafik eğitimine alınmaktadır. Kendilerine yönelik arazide getirilen tüm yenilikler teorik ve uygulamalı olarak gösterilmektedir.
Görme engelliler için özel olarak tasarlanmış tabletlerle trafik ve unsurları anlatılmaktadır. Bu çalışma ile Görme Engellilere trafikte oluşabilecek tehlikeler hakkında bilgi vererek oluşabilecek risklerin önlenmesi hedeflenmektedir.
3- Hissedilebilir yüzey uygulama
Görme engelli yayaların yaya geçitleri, üst geçitler, toplu taşıma durakları gibi yakın çevrelerinde bulunan önemli yerleri kolaylıkla bulabilmeleri ve tehlike uyarılarını fark edebilmeleri için kendilerine kılavuzluk eden kabartma levha, kılavuz yol, körler için kabartma harita, kabartılı ve farklı dokuya sahip hissedilebilir yüzey uygulamalar öğretilmektedir. Hissedilebilir yüzey üretimi önemide karşımıza çıkmaktadır.
4- Yaya geçidi içerisindeki kılavuz çizgiler
Yaya geçidi içerisinde gidiş-geliş istikametinde görme özürlünün yönünü kaybetmemesi ve kesintisiz bir şekilde karşıya geçmesi için hissedilebilir kılavuz yol çizgiler çizilmiştir.
5- Sesli Sinyal
Erişilebilir Yaya Sinyali ile görme engelli kişi, karşıya geçiş düğmesine bastığı zaman sesli olarak durması ya da geçmesi gerektiği bilgisini alır ve butonda bulunan geri sayım sistemi ile de karşıdan karşıya geçiş için ne kadar süresi kaldığının bilgisine ulaşır. Ayrıca butona 3 sn basılı tutularak bulunduğu konumun bilgisi verilir.
6- Kabartma kroki
Kabartma kroki ile görme engelli yayalar kullanacakları yaya geçidine ait geometrik düzenin kabartmasıyla bulundukları yaya geçiti hakkında bilgi alabilmektedir. (Kavşak şekli,trafik akışı,tramvay yolu, bisklet yolu vs bilgilerini alır)
7- Kabartma İstanbul Haritası
Görme engellilerin, yolları ve ilçeleri harita üzerinde kavrayabilmeleri için eğitim materyali olarak kabartma İstanbul haritası yapılmıştır. Ayrıca doğru çizgi çizebilme ve ayrıntılı ölçümler yapabilmelerini sağlamak için özel kabartma cetveller hazırlanmıştır. Bu cetvel üzerinde ayrıca renk körleri için renk düzenlemesi de yapılmıştır.
8- Kaldırım üzerindeki sinyaller ötelenmektedir
Yayaların kaldırımları rahat bir şekilde kullanabilmesi için sinyal direkleri ve levhalar üzerinde de yenilikler yaparak levhalar ve sinyal ünitelerini yaya yolunu işgal etmeyecek şekilde yerleştiriyor.
9- Kaldırım üzerindeki levhalar ötelenmektedir
Kaldırım üzerindeki levhalar, akan trafik açısından tehdit oluşturmaması için kaldırımdan en az 50 cm içeriye konmaktadır. Fakat levhaların kaldırımdan çok uzağa konması sürücüler tarafından algılanmasını güçleştirmektedir. Bu nedenle yürüme yolundaki levhalar, fiziksel engellilerin ve bebek arabalarının ilerlemesini olumsuz şekilde etkilemekteydi. Bu nedenle; levha ve sinyal direkleri için geliştirilen özel aparatlarla levhaların, kent genel¬inde kaldırımlarda engel teşkil etmelerinin önüne geçmiştir.