web
stats
HERKES İÇİN ERİŞİLEBİLİR İSTANBUL VİZYON-MİSYON
Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Vizyon-Misyon

Vizyon - Misyon


"Herkes için Erşilebilir İstanbul"

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı bünyesinde, çağdaş ve sosyal belediyecilik yaklaşımı gereği; kültürel ve sportif etkinliklerden alışverişe, eğitimden sağlığa, sosyal yaşamın her alanında toplumun her kesiminin katılımını sağlayabilmek amacıyla oluşturulan "Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu" üyeleri; büyükşehir belediyesi ile ilçe belediyesi temsilcilerinden özürlü/engelli bireylere, sivil toplum kuruluşları yetkililerinden valiliğe kadar toplumun ve kurumların ilgili birimlerinden temsilcilerle oluşturulan yarı resmi bir kent konseyidir.

 

"Herkes İçin Erişilebilir İstanbul" koordinasyon toplantıları, İstanbul'da yaşayan çocuk, yaşlı ve özürlü bireylerin de kamusal hayata katılımlarını sağlamak için; İstanbul'un topoğrafik yapısı, plansız kentleşmesi ve standartlara uygun olmayan uygulamalarla oluşan engelleri, yasal düzenlemelere uygun yeni bir şehircilik anlayışı ile aşmayı hedeflemektedir.

 

2008 yılından günümüze 3 haftalık düzenli periyotlarla gerçekleştirilen "Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Toplantıları", büyükşehir belediyesinin ilgili birimlerinden sonra ilçe belediyeleriyle devam etmektedir. Koordinasyon toplantılarında öncelikle konuk ekibin; birimlerinde/ilçelerinde yaptıkları çalışmalarda özürlü, yaşlı ve çocukların da erişim ve kullanımının sağlanmasına yönelik yapılan çalışmalar, karşılaşılan güçlükler ve bu güçlüklerin giderilmesi yönünde yaptıkları çalışmaları aktarmalarının ardından diğer katılımcılar tarafından değerlendirmeler yapılmakta öneri ve talepler sunulmaktadır.

 

"Herkes İçin Erişilebilir İstanbul" koordinasyon çalışmaları, "5378 sayılı Özürlüler Yasası" ve ilgili "Başbakanlık Genelgeleri"nin yerine getirilmesine yönelik; planlama, eğitim, uygulama, koordinasyon ve denetim süreçlerini kapsamaktadır. Söz konusu çalışmalarla İstanbul'un erişilebilirliğini arttırmak ve bu yönde mevcut engelleri kaldırmak için birimler/kurumlar arası işbirliği ve koordinasyon sağlanmakta ve konuyu sürekli takip edilir hale getirmektedir.

 

Herkes için Erişilebilir İstanbul " Çalışmaları Kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediye'sinin ilgili Çalışmaları:

 

  • Proje ve uygulama birimlerinde işin şartnamesinin yanı sıra matbu bir ek teknik şartname ilave edilerek her işin erişilebilirlik standartlarının dikkate alınması sağlanmaktadır. “Herkes için Erişilebilir ve Kullanılabilir Fiziksel Çevre ve Yapılar için Ek Teknik Şartname” ilgili süreçlerde dikkate alınmaktadır.

  • İBB Hizmet Binalarında genel olarak erişilebilirlik mümkündür. Tespit edilen bazı ihtiyaçlar için bugüne kadar lokal düzenlemeler yapılmıştır. Mevcut hizmet yapılarında genel bir envanter çıkarılmış olup; Projeler Daire Başkanlığı tarafından ihale sürecini müteakip yakın zamanda uygulamaya başlanacaktır.

  • İstanbul geneli ana arterlerde yapılan durum tespitlerinde yenilenme ihtiyacı bulunan caddeler Yapı İşleri Müdürlüğü tarafından bütçe imkanları dahilinde öncelik sıralamasına göre ele alınacaktır.

  • “İstanbul Geneli Ana Ulaşım Yol Ağındaki Kavşaklarda Görme ve Bedensel Engelliler için Yaya Geçitlerinin Düzenlenmesi İşi”  ihale çalışmaları tamamlanmış olup bu kapsamda çalışmalara başlanmıştır. Bu kapsamda 1 yıllık süreçte 696 sinyalize kavşak ve 5965 adet kontrolsüz yaya geçişi yaptırılacaktır.

  • İstanbul'un çeşitli ilçelerinde 2011 sonu itibari ile fiziksel ve görme özürlüler için 221 adet sinyalize kavşak ve 72 adet kontrolsüz geçiş tamamlanmış olup kontrolsüz geçişler de dahil olmak üzere 13.005 m²'lik 1316 adet rampa yapılmıştır.

  • İBB bünyesindeki tüm park ve yeşil alanların erişilebilirlik durum tespitleri yapılmış olup yapılan planlama dahilinde engeller ortadan kaldırılıp erişilebilirlik sağlanacaktır.

  • Açık alanlarda umumi tuvalet düzenlemeleri kapsamında engelli wc düzenlemeleri de sağlanacaktır

  • Zabıtanın özürlü ve yaya erişimini engelleyen faktörlere daha duyarlı yaklaşımı sağlanmıştır.

  • Elektronik Sistemler Müdürlüğü ile teknik şartname hazırlanarak Türksat uydu haberleşme Kablo Tv ve İşletme A.Ş ve Türk Telekomünikasyon A.Ş. çalışmalarıyla ilgili standartlar belirlenip tebliğ edilmiştir.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü ile birlikte “Herkes için erişilebilir ve kullanılabilir kentsel tasarım rehberi" oluşturulması için çalışmalara başlanmıştır.

  • Ayrıca İSTON Ürün Kataloğu irdelenip yapılan değerlendirmeler ilgililerle paylaşılmıştır.

  • İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi"ne gönderilen "İstanbul İmar Yönetmeliği" taslağında mevcut yönetmelikteki erişilebilirlik ve kullanılabilirliğe yönelik düzenlemeler revize edilmiş olup; yeni yapılacak her yapının erişilebilirlik standartlarına uygun olma zorunluluğu aranmaktadır.

  • Kent hayatında en sık karşılaşılan sorun olarak kaldırım düzenleme ve kullanma standartlarıyla ilgili Nisan-2009'da tüm kurum ve birimlere tebliğ gönderilmiştir. Ekte ise kaldırım standartlarına yer verilmiştir.

  • İETT araç filosunda; 1307 basamaklı, 561 yarı alçak tabanlı, 960 alçak tabanlı olmak üzere toplam 2613 otobüs yer almaktadır. Ayrıca 500 adet alçak tabanlı otobüs alım süreci devam etmektedir. 

  • İstanbul'da bulunan 10.694 otobüs durağından 3.707 adedi erişilebilir duraktır.

  • İETT garaj ve hizmet birimleri ile tüm otobüs duraklarının erişilebilirlik envanteri çıkarılmıştır. Yapılan planlama ile sorunlar giderilecektir.

  • “İstanbulkart” tümüyle hizmete girdiğinde engelli ve yaşlı kartları entegre edilerek şoför ve yolcuların bilgilendirilmesi sağlanacak, özellikle özürlü bireylerin yolculuk konforu artacaktır. Görme engelliler için otobüs iç uyarı sistemi bulunmakta olup dış uyarı sesli ikaz sistemi test aşamasındadır. Şoföre durakta engelli vatandaş olduğunu bildiren sistemin kurulması işlemi test aşamasındadır. Birden fazla hattın hareket noktası olan toplu otobüs duraklarına Braille alfabesiyle çinko tabletler konulması için çalışmalar devam etmektedir. hissedilebilir yüzey uygulamaları, kılavuz yol gibi çalışmalar da yapılmaktadır. İşitme engeliler için otobüs içerisine yerleştirilecek LCD ekranlardan bir sonraki durağın kayan yazı şeklinde geçirilmesi için çalışmalar devam etmektedir.

  • Avcılar-Söğütlüçeşme Metrobüs hattında 15 asansör mevcuttur. Ayrıca 17 istasyonda da engelli rampası bulunmaktadır. Metrobüs istasyonlarının yaya ulaşımları ve toplu taşıma duraklarının düzenlenmesi işi yıl sonuna kadar projelendirilip akabinde uygulamaya başlanacaktır. Yapımı devam eden Avcılar – Beylikdüzü Metrobüs hattı inşaatı kapsamında 10 adet durak yapılması planlanmaktadır. Yapılacak duraklarda 3'er adet engelli asansörü ve 3'er adet yürüyen merdiven olmak üzere toplam 30 adet asansör ve 30 adet yürüyen merdiven imal edilecektir.

  • Raylı sistemlerde istasyonlara erişim, istasyon içi düzenlemeler; turnike geçişleri, özürlü wc'leri, görme özürlüler için hissedilebilir yüzey uygulama, bilgilendirme ve uyarı sistemleri , kılavuz yol, yeni istasyonlarda uygun olup, mevcut istasyonlardaki eksikler de yıl sonuna kadar tamamlanacaktır. (Son 1 yıl içerisinde 39 adet yeni asansör, 21 adet yeni yürüyen merdiven hizmete sunulmuştur).

  • İETT, Ulaşım A.Ş. ve İDO web sayfalarında "erişilebilirlik" başlığı altında istasyon ve araçların erişilebilirlik durumları ve gerekli bilgiler yer almaktadır. Söz konusu web sayfalarının görme engellilerin erişimine uygunluğu sağlanmıştır.

  • Sinyalizasyon sisteminde yaya sinyali ile oto sinyali birbirinden ayrılarak araçların yaya geçidi içerisinde durması engellenerek yaya geçitleri koridor şeklinde düzenlenmiştir. Maksimum yaya ulaşılabilirliğinin sağlanması  Özürlü ve normal yayalar için maksimum güvenlik sağlanması amacıyla 91 noktada EYS (erişilebilir yaya sinyali) yapılmış olup 2012 sonuna kadar 50 noktada da EYS yapımı planlanmaktadır.

  • Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü tarafından UKOME ve UTK'da ele alınan hususlarda erişilebilirlik gözetilmektedir.

  • Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından İstanbul"a özgü taksi tasarım projesinde taslak bir şartname hazırlanarak araçların özürlülerin ulaşımına uygunluğu için gerekli standartlar belirlenmiştir.

  • BB şehir rehberinde ulaşım sistemleri ve kamusal mekânların erişilebilirlik durumunun da belirtilmesi için veri güncellemeleri yapılmaktadır.

  • Görme engelliler için İstanbul'un ilçe sınırları ve ana ulaşım ağını gösteren körler için kabartma harita hazırlanmıştır. Az görenler için konstrat renklerin kullanacağı haritada hem Braille Alfabesi hem de latin alfabesi ile kabartma yapılmıştır.

  • Ulaşım A. Ş. tarafından İstanbul'un raylı sistem haritası kabartmalı olarak yapılmıştır.

  • Raylı Sistemler Müdürlüğü tarafından metro istasyonlarına kabartmalı harita/maket yapılmaya başlanmıştır.

  • İBB hizmet binalarında da kabartmalı harita/maket yapılması planlanmaktadır. Gene yeni yapılacak hizmet binasının herkes için erişilebilir olması için tasarımcılarıyla görüşülmüş olup proje ve uygulama aşamasında müdahil olunmaktadır.

  • Herkes için Erişilebilir İstanbul Koordinatörlüğü olarak kamu kurumlarının yaptıkları projelere de müdahil olunmaktadır. Tuzla ve Beykoz Kaymakamlıklarının talepleri ile proje ve uygulama bazlı çalışmalara teknik destek sağlanmıştır. Ulaştırma Bakanlığı ve Sivil Toplum Kuruluşlarının talepleriyle Marmaray ve Havalimanları proje ve uygulamalarına müdahil olunmuştur.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi, konu ile ilgili pek çokorganizasyona aktif olarak katılmış olup; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından görme engelli bireyler için düzenlenen Hissedilebilir Yüzey Çalıştayı'na ev sahipliği yapmıştır. Bu çalıştay kapsamında ortaya konan sonuçlar TSE, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının değerlendirmesi sonrasında standart haline gelecektir.

  • Fizyolojik yapıları ve bedensel yetenekleri ne olursa olsun, kullanıcıların tümünü kapsayan bir tasarım anlayışı ile yapılan çalışmalarla İstanbul herkes için daha erişilebilir ve yaşanabilir bir dünya kenti olmaya devam edecektir.