Güngören Herkes İçin Erişilebilir Hale Geliyor
Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu, 41. toplantısını, “Herkes İçin Erişilebilir Güngören” gündemiyle Güngören Belediye Başkanı Şakir Yücel Karahan ve ekibinin katılımıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zeytinburnu Sosyal Tesislerinde gerçekleştirdi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin erişilebilirlik konusuna en üst düzeyde vermiş olduğu önem ve hassasiyeti gösteren Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu, özel statüsü, erişilebilirlik konusunda her kesimi bir araya getirerek oluşturduğu uzlaşmacı yapısı ve üretmiş olduğu çok yönlü erişilebilirlik çözümleri ile diğer büyükşehir belediyeleri ve yerel yönetimlere model bir kurul olmaya devam ediyor.
Erişilebilirlikte Eşitlik ve Demokratiklik Hedefi İçin 26. Toplantı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sn. Dr. Mimar Kadir Topbaş tarafından 2008 yılında kurulan “Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu”, 5378 sayılı kanun gereklerinin ilçe belediyeleri tarafından bilinmesi, erişilebilirlikle ilgili standartların benimsenmesi ve mevcut erişilebilirlik sorunlarının aşılabilmesi amacıyla başlattığı toplantılarda 26. ilçe olarak Güngören’i ağrladı.
Erişilebilirlik, Stratejik Planlama Dahil Olursa Hedeflere daha kısa zamanda ulaşılır
Güngören ilçesinde erişilebilirlikle başlayan ve erişilebilirlik sorunlarının masaya yatırıldığı toplantıda açılış konuşmasını Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu Başkanı Y. Mimar Müberra Kavak yaptı. 2012 yılının Temmuz ayına az bir zaman kaldığı hatırlatmaları ile konuşmasına başlayan Y. Mimar Kavak; “Yaklaşık olarak 1 yıllık bir zamanımız var. Burada zamanı bir zorunluluk olarak değil erişilebilirlikle ilgili çalışmaların tamamlanabilmesi için bir ihtiyaç olarak görelim ve erişilebilirlik ihtiyaçlarının giderilmesi yönünde yerel yönetimler ve özel kuruluşlar olarak mümkün mertebe olanaklarımızı seferber edelim”, dedi. Erişilebilirlik hizmetlerinin revize uygulamayla stratejik planlamaya dâhil edilmesi önerisinde bulunan Kavak; “Erişilebilirlik, 2011 yılı stratejik planlamasına dâhil olursa, hedeflere daha kısa zamanda ulaşılabilir”, konuşmacılara söz hakkı vermeye başladı.
Türkiye'de Kılavuz Yol Uygulamasını İlk Olarak Standartlara Uygun Gerçekleştiren Biziz
Fen İşleri Müdürlüğü bünyesinde araç ve yaya trafiğinde erişilebilirliği engelleyen olumsuzluklarla ilgili tedbir almak için Trafik ve Aydınlatma Şefliği kurdukları ile sunuma devam eden Karahan; Yol çalışmalarının hızla sürdüğünü, araç parklarını engelleyen kılavuz yol uygulamasını başlattıklarını ve Nadide caddesinde Kaldırımları tekerlekli sandalye ile akülü araçlara uygun hale getirdiklerini aktardı. Türkiye'de ilk olarak görme engelliler için kılavuz çizgili minimum genişliği 2,00 mt, kaldırım yüksekliği 10cm olan ve yağmur oluğunun kullanılmadığı kaldırım ve yollar inşa ettiklerine değinen Karahan; “Kırgız Sokağı, Davutpaşa Cad. Ortaç caddesini düzenledik. Trafik kargaşası çıkacak; ama yolların iyileştirme çalışmalarına devam ediyoruz. Bina girişlerine rampa yapmaktan ziyade girişleri merdivensiz, zemine sıfır ve hissedilebilir yüzey uygulama konularak bina ediyoruz. Bu mümkün değilse bina girişlerine rampa yapıyoruz”, bilgilerini aktardı.
Erişilebilirlik Çalışmalarında Özürlü Bireylerden Görüş Alınmıyor
Türkiye Görme Engelliler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Gürel de Güngören Belediye Başkanı Şakir Yücel Karahan’dan sonra söz hakkı alarak yapılan erişilebilirlik uygulamalarıyla ilgili işaretlemelerde bulundu. Kamu kurumlarının 5378 sayılı yasa gereği erişilebilirlik yönünden pek çok çalışmayı gerçekleştirdiğine değinen Gürel, bu çalışmalar yapılırken sorunu yaşayan insanlardan, özürlülerden bilgi ve görüş alınmadığını kaydetti. Yapılan çalışmaların %80’e yakının hatalı olduğu ile sözlerini sürdüren Gürel; Parklar ortak kullanıma uygun olmalı, dedi. Hissedilebilir yüzey uygulama nın öneminden de bahsetti. Sözlerini standartlara uygun şekilde yapılan izlenebilir kılavuz yol ile sonlandıran Gürel; kılavuz yol çalışmasında tek eksik sesli sinyalizasyon sisteminin olmayışıdır, dedi. Hissedilebilir yüzey imalatı da bu oranda giderek artacağına değinildi.
Farkındalık, Denetim ve Koordinasyon Kaynak İsrafının Önüne Geçiyor
Güngören Belediye Başkanı Karahan’ın sunumunun ardından kısa bir değerlendirme de bulunan Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyonu Başkanı Y. Mimar Kavak; “ Güngören Belediyesince görme engelliler için yapılan standartlara uygun başarılı kılavuz yol çizgisi için Karahan’ı tebrik etti. Sabiha Gökçen Hava Limanı’nın erişilebilirlik açısından ödül almasına rağmen, zemin kaplama ve kılavuz yol uygulamalarının hatalı olduğuna değinen Kavak; Dünyada evrensel yaklaşım tasarımlarının oluşturulduğunu, erişilebilirlik standartların yakalanabilmesi için imar kanunda değişiklikler yapıldığını, ardından 5378 sayılı kanunun çıkartılıp yeni standartların belirlenmeye başladığını ifade etti. Güngören Belediyesinin memnuniyet verici çalışmalara sahip olduğu ile sözlerine devam eden Kavak; farkındalık, denetim ve koordinasyonun, erişilebilirlik çalışmalarında hem maddi hem manevi hem de zaman kaybının önlenmesi açısından çok önemlidir, dedi. Belediyelerde oluşturulacak özel bir erişilebilirlik çalışma grubuyla maddi, manevi ve süre kaybının yaşanmayacağını Y. Mimar Kavak, sözlerine ekledi.
Sadece Zihinsel Özürlüler, Toplumumuzda Özürlü Olarak Biliniyor, Algılanıyor!!
Engelsiz Hayat ve Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu da toplantıda söz alarak Güngören Belediyesinin erişilebilirlik konusunda yapmış olduğu çalışmalarla ilgili görüşlerini açıkladı. Sözlerine öncelikle görme özürlülere uygun standartlarda yapılan kılavuz yol için Güngören Belediyesine teşekkürlerini sunarak başlayan Kuyumcu; “Kılavuz yol yapımı için seçilen malzeme genel olarak belediyeler tarafından hatalı seçilmektedir, Güngören Belediyesi bu hataya düşmemiştir”, dedi. Türkiye’de engelli kavramının sadece zihinsel özürlü olarak algılandığına dikkat çeken Kuyumcu, Güngören Belediyesi’nin ilçede yaşayan gerçek özürlü nüfusuna ulaşamamasındaki en büyük engelin de bu algıdan kaynaklandığını ifade etti.