“6. Ulaşılabilirlik Bölgesel Paylaşım Toplantısı Ege Bölgesi” toplantısı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğinde 17 Mart 2012 tarihinde İzmir Narlıdere Kaya Termal Otel’de yapıldı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Sayın Kenan Bozgeyik, İzmir Vali Yardımcısı Sayın Şahin Aslan, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Dr. Aylin Çiftçi ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Mehmet Keleş’in engelli yönlendirme ürünleri ile ilgili açılış konuşmalarını yaptığı toplantı; Ege Bölgesindeki Belediye Başkanları, Belediye Başkan Yardımcıları ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlerinin katılımıyla gerçekleşti.
Açılış konuşmasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Sayın Kenan Bozgeyik, , ''kamuya açık ve kapalı alanlar ile toplu ulaşım araçlarının özürlülerin erişilebilirliğine uygun hale getirilmesi'' hükmünü içeren 5387 sayılı Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'da tanınan sürenin 1 Temmuz'da dolacağını, Ege Bölgesi'ndeki eksiklikleri değerlendirmek amacıyla yerel yönetimlerle bir araya geldiklerini belirtti. Toplantıda, bakanlık yetkilileri ve yerel yönetimlerin fikir alışverişinde bulunduğunu anlatan Sayın Bozgeyik, ''Toplantılar kuşkusuz çok faydalı, çünkü meseleye ilişkin farkındalık oluşturulması ulaşılabilirlik ve kılavuz konusunda büyük önem taşıyor'' dedi. Türkiye genelinde sürdürülen toplantılarla yerel yönetimlerin çalışmalarını değerlendirme fırsatı bulduklarını işaret eden Bozgeyik, ''Ulaşılabilirlikte ilgili, bugüne kadar yapılamamış, gözden kaçmış ya da ötelenmiş olan düzenlemeler ve proje eksiklikleri bu vesileyle tartışılıyor. Düzenlemenin, ne kadar önemli olduğu, süratle tamamlanması gerektiği, tamamlanmaması halinde Temmuz ayından sonra hukuki sorunlar olabileceği gerçeğini yöneticilerimize anlatıyoruz. Yerel yöneticiler, bu işin öneminin farkındalar. Ege Bölgesi'ndeki bu toplantıda çok dinamik ve yüksek bir katılım var ve katılımcılar oldukça heyecanlılar. Meseleye, çözüm noktasında yönetimlerimizin pozitif yaklaşmaları bizi çok mutlu etti'' dedi. Sayın Bozgeyik ayrıca, yasada belirlenmiş ulaşılabilirlik gereklerinin uygulanmaması halinde belediyelere cezai hükümler uygulanacağını belirtti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Sayın Kenan Bozgeyik yapmış olduğu konuşmada Ege Bölgesinin yöneticilerinin bu konuda zaten duyarlı olduğunu düşündüğünü söylediği konuşmasında “Ulaşılabilirlikle ilgili çalışmaların hiçbir ek maliyeti yoktur. Park yapacaksanız baştan planlayıp onu ulaşılabilir yapacaksınız. Bir yol yaparken bu yolun özürlüye uygunluğunu gözeterek yapacaksınız. Bu özürlülerin anayasadan gelen hukuki haklarıdır. Benim sizlerden istirhamım yasal süreç bitmeden gerekli tedbirleri alıp hukuki bir sorunla hiçbirimizin karşı karşıya gelmemesinin sağlanmasıdır” dedi.
Sayın Bozgeyik ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak 29 Nisan'da düzenlenecek Özürlü Memur Seçme Sınavı'na büyük önem verdiklerini, bu sınavın özürlü istihdamında dönüm noktası olacağını anlattı. Sınavın, özürlülerin memuriyete girişinde etkili olacağını vurgulayan Bozgeyik, şunları kaydetti: ''Özürlülerin memuriyete girişiyle ilgili yasal haklarının hızlanması amacıyla kendi özür gruplarına göre ayrı ayrı sınav yapacağız. Bunu, Devlet Personel Başkanlığı ve ÖSYM ile işbirliği halinde yapıyoruz. Sınav bu alanda bu denli kapsamlı yapılan dünyadaki ilk sınav olacak. Sınavı, özürlülerin kendi özürlerine ve yeteneklerine göre kategorize edilmesi ve kamudaki özürlü kadrolarının doldurulması açısından çok önemsiyoruz. Bakanlık olarak, özürlü, çocuk, aile, kadın ve yoksullarla ilgili tüm faaliyet alanlarıyla ilgili çalışmaları ileri götürme gayreti içindeyiz. Bu anlamda özürlülerimizin istihdamına çok önem veriyoruz. Sınava, 60 bin 329 kişi başvurdu. İstihdam konusunda, Devlet Personel Başkanlığı, maksimum seviyede çalışıyor.'' dedi.
İzmir Vali Yardımcısı Sayın Şahin Aslan açılış konuşmasında, “Şüphesiz ki hepimiz bir gün ulaşılabilirlik konusunda dezavantajlı duruma gelebiliriz. Ulaşılabilirlik konusunda en büyük özrümüz empati yeteneğimizin olmamasıdır. Ulaşılabilirlikle ilgili düzenlemeler engelli kardeşlerimize bir lütuf değil, görevimizdir. Hâlihazırda var olan hissedilebilir yüzey, harita ve kat planı yerleşkelerinin,körler için kabartma uyarı ve kabartma levha çalışmaları standartlarını reel yaşama geçirebilmek bizim yapabileceğimiz bir şey. Birçok şey şu an için eksik. Bu toplantının bu noktada bir farkındalık yaratacağı ve birçok şeyi tetikleyeceğini düşünüyorum. ” dedi.
Açılış konuşmasında Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, yapmış olduğu açılış konuşmasında, “Belediyelerde çalışan ekiplerin ulaşılabilirlik eğitimi almaya ihtiyaç duyduğunu, ülkemizin her bölgesinde yapılan bu toplantılarla “Ulaşılabilirlik konusunda neyi nasıl yapalım?” sorusuna netlik kazandırmayı amaçladıklarını ifade ederek “Bizim önümüzdeki en öncelikli çalışmalardan biri ulaşılabilirlik, diğeri istihdamdır. Ulaşılabilirlik olmadan ne istihdam, ne eğitim, ne de sosyal hayata katılım söz konusu olabilir. Bu toplantı sonrasında işlerimize döndüğümüzde hiç değilse bundan sonra yaptıklarımızın ulaşılabilirliğe uygun olmasını sağlayabilirsek önemli bir kazanım elde edeceğimize inanıyorum. Biz Temmuz ayından sonra cezalarla, davalarla uğraşmayı değil, yaptığımız çalışmalarla ödül almayı istiyoruz.’ dedi. Sayın Çiftçi, kamuya açık alanlar ile ulaşım araçlarının engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi için verilen sürenin Temmuz ayında dolacağını vurgulayarak, "Ulaşılabilirlikte gerekli çalışmaları yapmayan yerel yönetimler, Temmuz ayından sonra engellilerle yasal olarak karşı karşıya gelecekler" dedi. Sayın Çiftçi ayrıca ulaşılabilirliğin sağlanmasıyla Türkiye'de çocuklardan bebek arabası kullanan anne ve babalara, yaşlılardan engellilere tüm vatandaşlar için kabartma levhalar yapılarak yaşanabilir mekanlar oluşturulacağını söyledi. Sayın Çiftçi konuşmasında, ulaşılabilirlik konusunda teknik elemanlara yönelik bilgilendirme, bilinçlendirme, farkındalık yaratma ve teknik bilgi desteği verme çalışmalarına büyük önem verdiklerini vurguladı. Genel Müdürlüğün hayata geçireceği Ulaşılabilirlik Destek Projesi’nden (UDEP) de bahseden Sayın Çiftçi, uluslararası kuruluşlarla ulaşılabilirlik izleme, akreditasyon ve ödüllendirme gibi ortak çalışmaların, kaldırımların yapımında çalışan ustaların eğitimi gibi çalışmaların çok yakında başlayacağını belirtti.
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Mehmet Keleş Türkiye Belediyeler Birliği’nin görevlerini ve faaliyetlerini açıklayarak başladığı konuşmasında Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortaklaşa düzenlemiş oldukları faaliyetlerden biri olan ‘Kent Yaşamında Ulaşılabilirlik’, ‘Ulaşılabilirlik Bölgesel Paylaşım Toplantıları’nın amacının ülkemizde yaşayan özürlülerin toplumsal yaşama katılması için kamu kurum ve kuruluşlarına, yerel yönetimlere sorumluluklarını hatırlatmak olduğunu söyledi.
Toplantı, açılış konuşmalarının ardından Balçova Belediyesi Down Sendromlu Gençler Folklor Ekibi’nin gösterisi ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Ulaşılabilirlik Filmi ile devam etti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakanlık Müşaviri Sayın Ayhan Metin’in başkanlığındaki ilk oturumda bir ortopedik özürlünün şehirde yaşadığı zorlukları Sayın Metin, bir görme özürlünün şehirde yaşadığı sıkıntıları, görme engelli ürünlerini ve hissedilebilir yüzey uygulamalarını da Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Basın Müşaviri Sayın Kenan Önalan örnekler vererek aktardılar. Ardından Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Peyzaj Mimarı Sayın Ayşegül Badur “Türkiye’de Ulaşılabilirlik Mevzuatı” konusunda bilgi verdi. Toplantının ikinci oturumunda “Ulaşılabilirlik Kavramı ve Önemi” ve “Binalarda ve Açık Alanlarda Ulaşılabilirlik” konularında Aile ve Sosyal Politikalar Uzmanı ve Şehir Plancısı Sayın Dr. Deniz Çağlayan Gümüş ve Toplu Taşıma Hizmetlerinde Ulaşılabilirlik” konusunda da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Y. Mimar Müberra Kavak Kara, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin toplu taşıma konusunda yapmış olduğu ulaşılabilirlik çalışmalarından örnek verdi. Ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığının İmar yetkileri hakkında Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü Uzmanı- Şube Müdürü M. Sait Yanmaz tarafından bilgi verildi.
Toplantının ‘Yerel Örnekler’ başlıklı 4. oturumu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlık Müşaviri Sayın Ayhan Metin başkanlığında gerçekleşti. Bu oturumda ‘Balçova Belediyesi Ulaşılabilirlik Çalışmaları’ ile ilgili Balçova Belediye Başkanı Sayın Mehmet Ali Çalkaya bilgi verdi. ‘İzmir Valiliği Ulaşılabilirlik Çalışmaları’ ile ilgili İzmir Valiliği Engelliler Merkezi Koordinatörü Sayın Rıza Mutkilioğlu bilgi verdi. ‘İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşılabilirlik Çalışmaları’ ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler ve Hizmetler Daire Başkanı Sayın Ferhan Şirvan bilgi verdi. Daha sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Uzmanı Dr. Deniz ÇAĞLAYAN GÜMÜŞ’ün ‘Ulaşılabilirlik Tespit Formları Hakkında Bilgilendirme’ sunumu ile tamamlanan toplantının ardından İzmir’de yapılmış olan uygulamaların incelendiği teknik gezi yapıldı. İzmir Uygulama Örnekleri İncelemesi Teknik Gezi’sinde Ahmet Adnan Saygun Kültür Merkezi ve Mustafa Kemal Sahil Bulvarında ulaşılabilirlikle ilgili yapılmış olan çalışmalar yerinde incelendi.