web
stats
ÇEKMEKÖY BELD. ERİŞİLEBİLİR İST. KOORDİNASYON TOPLANTISI

Çekmeköy'de Engeller Aşılıyor

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul’da yaşayan özürlü, sağlıklı, yaşlı, çocuk demeden herkesin sosyal yaşama aktif ve bağımsız bireyler olarak katılabilmesi amacıyla düzenlediği “Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu” çalışmaları, “Çekmeköy İlçesi’nde Erişilebilirlik” gündemi ile devam etti.

 

5378 Sayılı Kanun Resmi Kurumlara, Özel Kuruluşlara Bir Takım Ödev ve Sormluluklar Yükledi

 

2005 yılında, fiziki çevre ile ulaşım araçlarının erişilebilirlik açısından düzenlendiği kanun tasarısının 5378 sayılı kanun olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilmesi ile bütün yerleşim merkezlerinin ve kamuya açık mecraların herkesçe erişilebilirliğe sahip olması bir demokratik hak olarak kabul edilmişti.  5378 sayılı Kanun’un yapmış olduğu düzenlemeler neticesinde fiziki çevre ve ulaşım araçlarının 2012 Temmuz’una kadar erişilebilir olması şartı getirilmiş, merkezi ve yerel yönetimlere erişilebilirlikle ilgili hukuki ödev ve sorumluluklar yüklenmişti. 

 

TSE’ye de Standartların Belirlenmesinde Aktif Destek Veriliyor.

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yapılan hukuki düzenlemelere paralel olarak bünyesinde bulunan müdürlük, daire başkanlığı ve çeşitli birimler üzerinden pek çok erişilebilirlik çalışması başlatmış ve 2008 yılına kadar bu çalışmaları birbirinden bağımsız süreçler dâhilinde gerçekleştirmişti. Yapılan faaliyetler neticesinde, erişilebilirlik hizmetlerinin bir ağ gibi tüm sosyal, ekonomik ve fiziki yapıyı kapsadığı tespit edilmiş, ortak akıla ulaşma, mimari anlamda profesyonel bilgi, etkin ve hızlı koordinasyon ihtiyacının giderilmesi amacıyla Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyonu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’ın talimatıyla kurulmuştu. 2008 yılından günümüze Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu, hazırlamış olduğu raporlar, yapmış olduğu saha çalışmaları, kurumlar arasında gerçekleştirdiği koordinasyon ve periyodik olarak 3 haftada bir gerçekleştirdiği kurul toplantıları ile İstanbul’da pek çok erişim engellini kaldırdı, Türk Standartları Enstitüsünün de oluşturmaya çalıştığı Erişilebilirlik standartları süreçlerine de aktif destek verdi.  Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koodinasyon Kurulu 3’er haftada bir yapmış olduğu erişilebilirlik toplantıları ile yerel idare yetkilileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve özel sektör kuruluşlarıyla birlikte mevcut engellerin çözümü için yol haritaları oluşturuyor, bu yol haritaları dâhilinde çözümler hayata geçirilmeye çalışılıyor.

 

Trafik Müdürlüğü, Görme Özürlüler İçin Ana Ulaşım Ağı Propotipi Hazırlıyor

 

Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyonu olarak erişilebilirlik çalışmalarını çok yönlü sürdürdüklerini ifade eden Kavak; Görme özürlü vatandaşların İstanbul’u daha iyi algılayabilmeleri ve zihinlerinde canlandırabilmeleri için ilk etapta İBB Trafik Müdürlüğü tarafından ana ulaşım ağı prototipi yapıldı. Şu an ihale süreci devam etmektedir, dedi. İETT tarafından İBB’ nin raylı sistemlerinin ağ haritasının kabartmalı olarak yapıldığını sözlerine ekleyen Kavak; Bu harita üzerinde İstanbul’un silueti de bulunmaktadır. Önümüzdeki haftadan itibaren bu haritanın dağıtımı gerçekleşecektir, ifadesiyle konuşmasını sonlandırdı. Ayrıca görme engelliler için hissedilebilir yüzey uygulama yapan, hissedilebilir yüzey üretim önem taşıdığı belirtildi.

 

Yaptığımız Tüm Düzenlemelerde Erişilebilirlik Standartlarına Hassasiyet Gösteriyoruz

 

Çekmeköy Belediyesi olarak yapmış oldukları erişilebilirlik uygulamalarıyla konuşmasına devam eden Aksoy şu açıklamaları yaptı: “Park ve bahçelerde yapılan düzenlemeleri yakından takip ediyor, erişilebilirliğe uygunluğu konusunda, her düzenleme sonrasında çalışmaları kontrol ediyoruz.  Özellikle de rampa eğimlerinin standarda uygun olması için hassasiyet gösteriyoruz. Yollara ve binalara girişlerin sağlıklı gerçekleşebilmesi için yolları genişletiyoruz, yol ve bina girişlerine rampalar ekliyoruz. Çekmeköy Belediye Binası görme özürlü vatandaşların da erişimine uygun bir şekilde dizayn edildi, hissedilebilir yüzey uyulama, körler için kabartma harita, kabartma levha gibi.. Kamuya açık binalardaki lavaboların engelli erişimine uygun hale getirilmesi amacıyla özel siparişler yaptık, bu konuda da çalışmalarımız sürüyor. Fiziki çevrenin düzenlenmesi noktasında yine Çekmeköy kaldırımlarında erişimi engelleyen ağaçları nakletmeye çalışıyoruz. Yeni imar edilen cadde ve sokaklara oluk koymuyoruz. Rampaların bittiği noktalarda elektrik direklerinin kaldırılması için AYEDAŞ yetkilileri temaslarımız sürüyor. 2-3 okulumuzda rampalarla ilgili çalışmalarımız oldu. Diğer okullarla ilgili çalışmalarımız devam etmektedir.” 

 

Kamuya Açık Her Mecra Görme Özürlülerin Erişimine Uygun Hale Getirilmelidir

 

Türkiye Görme Özürlüler Derneği Genel Başkanı Bülent Kelleci de toplantıda kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Yapmış olduğu konuşmada asansörlerde seslendirme ile kabartma yazılı tuş sisteminin olması gerektiğine değinen Kelleci, binalarda yönlendirme düzeneklerinin de bulunması gerektiğinin altını çizdi. Hissedilebilir yüzey üretim önemi de vurgulandı. Özellikle yapılacak düzenlemelerin üç boyutlu olması gerektiğini ifade eden Kelleci, kamuya açık her mecranın görme özürlülerin erişimine uygun hale getirilmesini istedi. 

 

7 Yılda Yapılamayanlar, 6 Aya Sığdırılamayacaktır

 

6 Nokta Körler Derneği Başkanı Murat Demirok da toplantıda bir konuşma gerçekleştirerek erişilebilirlik konusunda 7 yılda yapılamayanlar, 6 aya sığdırılamayacaktır, dedi. Sözlerine yapılan çalışmaların test edilmesi ile devam eden Demirok, toplumun erişilebilirlik konusunda bilinçlendirilmesi zorunluluğunu dile getirdi. Erişilebilirlik konusunda bazı ilçelerin çok önde olduğuna dikkat çeken Demirok, bu ilçelerin kaymakam ve belediye başkanlarının bizzat konunun takipçisi olduğu ve yapılan çalışmaları planlayıp süreci yönlendirdiklerini anımsattı. Erişilebilirlik Ülke Gündemine Yeni Yeni Giriyor. Düzenlemelerle beraber görme engelliler için hissedilebilir yüzey üretim ve hissedilebilir yüzey imalatı önemi de ortaya çıkıyor.
 

Çekmeköy Teknik Başkan Yardımcısı Aksoy, gelen sorular üzerine tekrardan söz hakkı alarak bir takım konulara açıklık getirdi. Erişilebilirlik konusunda zamana ihtiyaç duyduklarını ifade eden Aksoy, erişilebilirliğin ülke gündemine yeni alındığını, erişilebilirlik kültürünün yeni yeni oluşmaya başladığını ifade etti. Bu kültürün tamamıyla tabana yayılabilmesi için tüm belediyelerin koordinasyon içinde bulunmalarına değinen Aksoy, yeni kurulan bir belediye olmaları itibarıyla bu konunun üzerine öncelikli gidemediklerini söyledi; Buna karşın yapılan yeni ihalelerde yolların yapımından parklara değin her noktada erişilebilirlik kriterlerine göre hizmetleri tamamlamaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.