Beylikdüzü, herkes için erişilebilir bir hale geliyor
Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Toplantıları hız kesmeden sürüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İstanbulun herkes için erişilebilir ve engelsiz olabilmesini sağlamaya yönelik 3 haftalık düzenli periyotlarla gerçekleştirdiği koordinasyon toplantılarından 32.si zengin bir katılımla, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zeytinburnu Sosyal Tesislerinde gerçekleşti.
Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyonu Toplantısı’nın bu seferki gündemini imar, sağlık ve sosyal yatırımlarla hızla büyüyen bir ilçe olan Beylikdüzü Belediyesi oluşturdu. Beylikdüzü Belediyesi’nin erişilebilirlik üzerine özürlü ve yaşlılar için yapmış olduğu çalışmaların ele alındığı toplantıda, mevcut sorunlar gündeme getirildi, hizmete sunulan yeni uygulamalar tanıtıldı ve çözüm için yerel idare yetkilileri ve çeşitli sivil toplum kuruluşları ile istişarelerde bulunuldu.
Y. Mimar Müberra Kavak’ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, konuk olarak Beylikdüzü Belediyesi Teknik Müdür Yardımcısı Tahir Sert ve ekibinin yanısıra, İstanbul Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM) Müdiresi Dr. Aylin Çiftçi, Görme Özürlüler Derneği Genel Başkanı Bülent Kelleci, Türkiye Omirilik Felçlileri Derneği’nden Gizem Morova, Marmara Belediyeler Birliği Çevre Yönetim Direktörü Aynur Acar ve İl Genel Meclisi Özürlüler Komisyonu üyesi ve Güngören İl Genel Meclis Üyesi Meral Kurul’un da aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını, Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu Başkanı Müberra Kavak gerçekleştirerek, 2012 yılında yürürlüğe girecek olan 5378 sayılı kanun hakkında bilgiler verdi, bu kanunun belediyelere yüklemiş olduğu sorumluluklara değindi. 2008 yılından günümüze “Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyonu Toplantıları”nın düzenli bir şekilde gerçekleştirildiğini dile getiren Kavak, yerel yönetimlerin erişilebilirlik konusunda çalışmalarını hızlandırmaları gerektiğinin önemine dikkat çekti.
Herkes, potansiyel bir engelli adayıdır!
Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda ikinci konuşmayı yapan Beylikdüzü Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Tahir Sert, her bireyin potansiyel bir özürlü adayı olduğuna vurgu yaparak, Beylikdüzü Belediyesi olarak, bu empati çerçevesinde bütün özürlü ve yaşlılara hizmet ulaştırmayı temel ilke benimsediklerini ifade etti. Tahir Sert’in ardından “Beylikdüzü’nde Erişilebilirlik” başlıklı bir sunu gerçekleştiren Beylikdüzü Belediyesi Engelli Bürosu sorumlusu Harika Aslan da Beylikdüzü Belediyesi’nin özürlü bireylerin sosyalleşebilmeleri amacıyla yapmış olduğu organizasyonlar ile özürlü bireylere yapılan medikal yardımlar hakkında bilgiler aktardı. Konuşmasına erişilebilirlik uygulamalarıyla devam eden Aslan, park ve bahçe çalışmaları konusunda engelli çocukların oyun ile sosyalleşebilmeleri amacıyla değişik engel gruplarına dönük oyun alanları oluşturduklarını ve bu parklara özürlülerin rahatça girebilmeleri için iyileştirme çalışmalarına devam ettiklerini bildirdi. Sunumda 20 özürlü bireye tekerlekli sandalye yardımı yaptıklarını da belirten Aslan; “Özürlü bireylerin kültürel alt yapısını geliştirmek ve onlara yeni ufuklar kazandırabilmek amacıyla 1500 cd’lik dijital kitaplık oluşturduk”, sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
Kaldırımlar, özürlü bireyler için bir şehrin özgürlüğünü belirler
İstanbul Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM) Mimari Danışmanı Y. Mimar Şükrü Sürmen de söz alarak; kaldırım düzenlemeleri bir şehrin özgürlüğünü belirler, dedi. Beylikdüzü’nün yeni yapılanan bir semt olduğunu ifade eden Sürmen; Beylikdüzü Belediye Başkanlığı Binası giriş rampasının ve ilçe kaldırım rampalarının özürlü erişimine uygun olmadığını belirtti. Açıklamalarına kaldırım standartları hakkında bilgiler vererek kılavuz yol olmasını amaçalayarak devam eden Sürmen; kaldırım imarında beton plaka kullanımının önemini açıkladı, kaldırım babaları ve mantarlarının özürlü erişimine uygun standartlarda yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Herhangi bir özürlü, hiçbir destek almadan alış veriş yapabilmeli...
Görme Özürlüler Derneği Genel Başkanı Bülent Kelleci, Şükrü Sürmen’in ardından söz alarak semt veya İstanbul ili genelinde yapılan her alt yapı düzenlemesinin tüm özür grupları için erişilebilirlik sunması gerektiğine vurgu yaparak; “Örneğin herhangi bir özürlü birey, hiçbir destek almadan alış veriş yapabilmeli, topluma karışabilmelidir, dedi. Hissedilebilir yüzey uygulamaları, kabartma levhaları, körler için kabartma haritaları gibi görme engellilere yönelik yapılabileceklerden bahsetmiştir.
Yerel İdareler, Erişilebilirliği Stratejik Planlama içine dahil etmeliler
Toplantı esnasında çeşitli eleştiri ve beklentileri not alan Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu Başkanı Y. Mimar Müberra Kavak’ta konuyu toparlayarak şu görüşleri dile getirdi: “Beylikdüzü yeni yapılanan bir ilçe olması itibarıyla erişilebilirlik konusunda modern uygulamalar için örnek bir ilçe olabilir. Her ilçeden konu hakkında farkındalık oluşması için pilot uygulama talep ettiklerini belirterek Beylikdüzü Belediyesinin de uygulama yapacağı yeri ve bitirmeyi planladığı tarihi bildirmesini talep etti. Beylikdüzü kaldırım düzenlemelerinde, mantarlar ve babalar yerine 70 cm uzunluğunda korkuluklar yapılabilir, parklardaki oyun grupları da, karma oyun grupları olacak şekilde düzenlenebilir. Yağmur oluğu uygulamasının da yapılmamasını isteyerek İBB Şehir Rehberinde İstanbul’un erişilebilir bölgelerini göstermek üzere başlatılan çalışmaya veri talebinde bulundu. Beylikdüzü belediyesi, ilçenin erişilebilir mekânlarını, açık adresleri ile “Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu”na gönderdiği takdirde bu rehberde Beylikdüzü ilçesine de yer verebileceğiz. Ayrıca Beylikdüzü Belediyesi Erişilebilirlik çalışmalarını stratejik planları içine dâhil ederse, 2011 yılı Beylikdüzü erişilebilirliği açısından daha verimli bir şekilde değerlendirilebilir diyerek sözlerini tamamladı.