web
stats
AVCILAR BELD. ERİŞİLEBİLİR İST. KOORDİNASYON TOPLANTISI

Avcılar Belediyesi İlçedeki Engelleri Kaldırıyor

 

Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu 51. Toplantısını Avcılar İlçesinde Erişilebilirlik gündemiyle gerçekleştirdi. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Müberra Kavak Kara, “Zamanın ne kadar kısa olduğuna bakmak yerine, zararın neresinden dönersek kardır”, anlayışıyla hareket edilmesini istedi.

 

Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Kurulu, Her Kesimi Bir Araya Getiriyor

 

Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu 2008 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Kadir Topbaş’ın talimatıyla; İstanbul genelinde düzenlenen erişilebilirlik hizmetlerinin tek bir merkezden koordinasyon halinde gerçekleştirilmesi için kuruldu. 2008 yılından günümüze kaldırımlardan vapurlara, köprülerden bina içi düzenlemelere değin kamuya açık pek çok mecranın erişilebilir hale gelmesinde büyük rol oynadı.  Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu, sivil toplum kuruluşları, yerel idare ve merkezi idare yetkililerini toplantılarda bir araya getirmesi, bir uzlaşı platformu oluşturması açısından da ayrı bir öneme sahip.

 

Avcılar İlçesi'nin Erişilebilir Olması İçin Bir Çaba İçindeyiz

 

Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu 51. Toplantısının konuğu Avcılar Belediyesi idi. Avcılar Belediye Başkan Yardımcısı Yavuz Çengel, toplantıda kısa bir konuşma gerçekleştirerek Avcılar Belediyesi Sunumu öncesinde belediye hizmetleriyle ilgili ön bilgiler verdi. Toplantıya katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Çengel şu açıklamaları yaptı: “Sayın Müberra Kavak Kara Hanımın ziyaretinden sonra biz de kendimizi Avcılar Belediyesi olarak bir gözden geçirdik. Anladık ki bu iş el yordamıyla olmuyor. Bu konuda Müberra Hanım’ın da desteğiyle teknik elemanlarımıza bu konuda eğitime tabi tuttuk. Hem imar da hem ruhsat da hem park bahçeler ve diğer hizmetler kapsamında mevzuatı tekrardan gözden geçirerek, kendimizi bir daha değerlendirirdik. Avcılar İlçesi’nin erişilebilir olması için bir çaba içindeyiz. Avcılar Belediyesi olarak eğitimler sonrasında bu konuda daha hassas olmamız gerektiği noktasında bir duyarlılık oluştu. Eğitimden sonra ruhsatlandırma bölümünde tüm arkadaşlarımız mevcut durumu gözden geçirdi. Bu konuda çeşitli önlemler almışız ve almaya çalışmışız. Yüreğimizi açarak, olumlusu ve olumsuzuyla buraya geldik, sizin de eleştirilerinizi not alarak tekrardan görev bölgemize döneceğiz, yapılması gerekenleri yapmaya çalışacağız.”

 

Teşvk Edici Olabilmesi Amacıyla Bir Plot Uygulama Gerçekleştirilmeli

 

Nevzat Yalçın’ın yapmış olduğu sunumun ardından Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulunun erişilebilirlik konusunda taşıdığı hassasiyetleri dile getiren Y. Mimar Müberra Kavak Kara, Avcılar’da basının ve halkın dikkatlerinin erişilebilirlik çalışmalarına ve hizmetlerine çekilebilmesi için bir pilot uygulama gerçekleştirilmesi önerisinde bulundu.

 

Görme ve İşitme Engelli Biraylere Erişilebilirlik Çözümleri Sunulmalı

 

Avcılar Belediyesi web sitesinin görme özürlülerin erişimine uygun olması noktasında talepler aldıklarını belirten Kavak, işitme engelli bireylerin de ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Türk İşaret Dili bilen Personel çalıştırmaları tavsiyesinde bulundu. Ayrıca görme engelliler için hissedilebilir yüzey uygulama önemi vurgulandı.

 

Kaldırım Çalışmaları İçin İBB'ye Teşekkür Ediyoruz

 

Araçların engelli park alanlarının ihlali üzerine öneride bulunan Türkiye Kas Hastalıkları Derneği temsilcisi Hakan Özgül; “Park ihlali yapmış aracın belirgin bir fotoğrafını çekip Emniyet Genel Müdürlüğü’nün posta adresine ve Ulaşım Müdürlüğü’ne gönderirseniz, cezai işlem yapılacaktır”, bilgisini paylaştı. Büyükşehir Belediyesinin Beylikdüzü’nde gerçekleştirdiği kaldırım çalışmaları için teşekkür eden Özgül, Avcılar Belediyesi yetkililerinden yağmur oluğu yapmamalarını talep etti. Belediye tarafından yapılan yağmur oluklarının erişimi engellediği gibi ortopedik özürlü bireylerin araçlarına zarar verdiğinin altını çizdi.

 

Etkili Bir Çalışma İçin Erişim Engeli Olan Mekanların Envanteri Çıkartılmalı

 

Erişilebilirlikle ilgili engellerin aşılabilmesi için önce bir envanter hazırlanması gerekliliğine vurgu yapan Özgül, kaç hizmet binası, kaç yol, kaç köprü, kaç kaldırım gibi erişilebilirlik çalışmalarının uygulanacağı mekanlar belirlenir ve ona göre iş planlaması gerçekleştirilebilir, işaretlemesinde bulundu. Böyle bir envanterin oluşturulduğunda dahi faaliyetlerin en erken 2013 yılında başlayacağına vurgu yapan Özgül, erişilebilirlik çalışmalarında da zeminden başlanılması gerektiğinin altını çizdi.  Tümüyle erişilebilir hale getirilecek neyimiz var, kaç hizmet binamız, kaç belediye binamız, yolumuz, bahçemiz, kaldırımımız, kaç kültür merkezi, kaç camimiz var, Bunların envanteri çıkmadan, sorunun boyutunu göremeden hangi kaynakla ve kadroyla ne yapacağınızı kestirebilmeniz mümkün değil. Böyle bir çalışmanız var mı ve şu anda biliyor musunuz elinizde neye sahipsiniz ve bunu hangi plana dayalı olarak yapacaksınız? Temmuz’a yetişmeyeceğini biliyoruz. Gerçekçi konuşmak gerekirse yetişmeyecek. Siz 2013’de ne yapacaksınız, ne kadar kaynak ayırdınız? Denetim konusunda da vatandaşın hazırlamış olduğu raporlara itibar edilerek bir bağlayıcılık kazandırılması gerektiğine değinen Özgül, katılımcı bir yerel yönetim anlayışında bu noktanın çok önemli olduğuna dikkat çekti. 

 

Görme Engellilerin İkincil Algısı Hissedilebilir Yüzeylerdir

 

 Türkiye Görme Özürlüler Derneği Genel Başkanı Bülent Kelleci de toplantıda bir konuşma gerçekleştirdi. Özürlü bireylerin her sabah gitmek istedikleri yere ulaşmak için saatlerce düşünmek zorunda kaldıklarını belirten Bülent Kelleci; “24 saatin 4 saati bir yol güzergâhı belirlemekle geçiyor. Böyle bakıldığında o zaman bir görme özürlü günde 20 saate sahiptir, tespitinde bulundu. Bu kısıtlamaya belediyelerin sebep olduğunu savunan Kelleci, özürlü hayata barışık olamaz, barışmak teslim olmak anlamına gelir, vurgulamasını yaptı. Körlüğün ikincil algısının işitsellik değil hissedilebilir yüzeyler olduğunu bu bağlamda da hissedilebilir yüzey uygulama, kabartma levha, körler için kabartma harita ve hissedilebilir yüzey imalatı önemini kaydeden Kelleci, toplumsal yaşamın her yerleşim merkezinde 18 ile 50 yaş arasında olan insanlar için tasarlandığına değinerek, bu durumun diğer kesimleri kendiliğinden engelli durumuna düşürdüğünü ifade etti.   Avcıların sahil kıyısında olması ve İstanbul Üniversitesinin bir kampüsüne sahip olması dolayısıyla bir takım fırsatlara sahip olduğuna vurgu yapan Kelleci, Avcılar Belediyesinin bu avantajları kullanarak erişilebilirlikte pek çok sorunu kolayca aşabileceğinin altını çizdi.
 

Araçların park ihlalleri konusunda park yasağı ile ilgili konuyu gündeme getiren Kadıköy Belediyesi Temsilcisi Tülin Advanser de Kadıköy Belediyesi’nin zabıta tarafından park cezası verebilmesi için Emniyet Genel Müdürlüğüne başvuru yaptığını hatırlattı. Buna karşılık olarak “Belediyelerin kaldırımlara park eden araçlara ceza kesme yetkisi yoktur”, cevabını aldıklarını kaydederek, bu konuda herhangi bir düzenleme yapılacak mı, sorusunu yöneltti? Konuyu daha öncesinde valiliğe bildirdiklerini açıklayan Müberra Kavak Kara, hatalı park etmelere ceza uygulamasının büyük ölçekli bir konu olduğunu dile getirdi. Konuyla ilgili karar alma yetkisinin hükümette olduğunu ifade eden Kavak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Sayın Kadir Topbaş, konuyu her platformda gündeme getiriyor, dedi.
 

İSÖM Avcılar Özürlüler Merkezi adına Coşkun Şengül de toplantıda bir sunum gerçekleştirerek Avcılar ilçesinde bulunan kamu hizmet binaları, yollar, kaldırımlar, kültür merkezleri, toplu ulaşım araçları ve erişime engel diğer mecralardan örnekler kılavuz yol olması amacıyla gösterdi, İSÖM’ün yapmış olduğu erişilebilirlik tespitlerini kurul ile paylaştı.

 

"Gözler Kör Olmaz, Asıl Kör Olan Göğüslerdeki kalplerdir."

 

Toplantının son konuşmasını yapan Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu Başkanı Y. Mimar Müberra Kavak Kara, katılımlarından dolayı herkese teşekkür etti. Kuranı Kerim’den “Gözler kör olmaz, asıl kör olan göğüslerdeki kalplerdir”,  ayetinden alıntı yaparak konuşmasını sürdüren Kavak; “Bu söz engellilik ve erişilebilirlik konusundaki yaklaşımın nasıl olması gerektiğini bize çok güzel anlatıyor”, dedi. Bi sonraki toplantının 12 Nisan’da gerçekleşeceğini bildiren Kavak, Şile Belediye’sinin konuk edileceği ile sözlerini tamamladı.