web
stats
ATAŞEHİR BELD. ERİŞİLEBİLİR İST. KOORDİNASYON TOPLANTISI

Erişilebilirlik İçin 7 Yıllık Süre Uzatılmayacak!

 

Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu erişilebilir bir kent için mimari standartlardan sosyal farkındalığa, hukuki gereklerden teknik desteğe kadar erişilebilirlikle ilgili yerel idareler ve özel kuruluşlarla gerçekleştirdiği koordinasyon toplantılarına devam ediyor. Herkes İçin Erişilebilir İstanbul koordinasyonu toplantılarından 48.si İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zeytinburnu Sosyal Tesislerinde “Erişilebilir Ataşehir” gündemi ile gerçekleşti.
 

Toplantı konuklarını kısaca tanıtarak toplantının açılış konuşmasını yapan Y. Mimar Müberra Kavak Kara,  5378 sayılı yasanın fiziki çevre ile toplu taşıma araçlarında yapmış olduğu düzenlemelere ilişkin bilgiler aktardı. 26-28 Aralık 2011 tarihlerinde gerçekleşen “Yerelden Genele Engelsiz Hizmet Sempozyumu”nda Aile ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Devlet Bakanı Fatma Şahin’in açıklamalarına yapmış olduğu konuşmada yer ayıran Kavak; 5378 sayılı yasanın vermiş olduğu sürenin Temmuz 2012 yılında biteceğini anımsattı ve bu sürenin hiçbir şekilde uzatılmayacağı uyarısında bulundu. Toplantının açılış konuşmasının ardından Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu’nun hazırlamış olduğu "İstanbul'da erişilebilirlik" konulu kısa film gösterimi gerçekleştirildi. 

 

Erişilebilir Uygulamaları Konusunda, Merkezi Barselona'da Bulunan Büyük Bir Vakıftan Destek Alıyoruz

 

Toplantının ikinci konuşmasını gerçekleştiren Ataşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan,  Ataşehir Belediyesi’nin sıfırdan kurulan bir belediye olduğunu ifade etti.  Ataşehir dendiğinde hep düzgün mimarili modern yapılı bir yerleşimin akıllara geldiğini kaydeden Kayhan; Ataşehir’in % 20’lik zengin kısmıyla beraber % 80 imar ve tapu sorunları olan iki farklı yüzünün olduğunu belirtti. Bununla birlikte Türkiye’de en çok engellilere hizmet eden eğitim kurumunun Ataşehir’de olduğunu bildiren Kayhan; ilçenin Üsküdar, Kadıköy, Sancaktepe ve Ümraniye’den ayrılarak oluşması sebebiyle henüz istenilen düzenli bir yapılanmanın gerçekleştirilemediğinin altını çizdi. Kadıköy belediyesinde çalışırken bir yurtdışı gezisi neticesinde erişilebilirlikle ilgili bireysel anlamda çalışmalara başladığına değinen Kayhan, zamanın koşullarına ve zamanın teknik  personelinin itirazlarına rağmen erişilebilirlikle ilgili başarılı düzenlemeleri hayata geçirdiklerini aktardı. Erişilebilir bir Ataşehir için sokak, cadde ve binalarda yaptıkları erişilebilirlik tespitleri sonucu yol, kaldırım ve bina gibi pek çok kamuya açık noktanın erişilebilir olmadığını tespit ettiklerini söyleyen Kayhan, çözüm odaklı hareket stratejilerini ise farkında olmak, kararlı olmak ve çözümleri eyleme dökmek olarak açıkladı. Erişilebilirlik çalışmaları kapsamında yurtdışı temaslarda da bulunduklarını bildiren Kayhan, Erişilebilirlik uygulamaları konusunda Barselona’dan bir vakıfla temas halinde olduklarını, uygulama ve denetim noktasında bu vakıftan destek alacaklarının bilgisini verdi.

 

Belediyemizde, Yasanın Belirlediği Sayıdan Daha Fazla Engelli Çalışıyor

 

Sunumuna cadde ve sokaklarda yapmış oldukları rehabilitasyon çalışmaları ile devam eden Kayhan, Ataşehir Cadde ve kaldırımlarını yeniliyoruz, buralarda kaldırım genişliklerini ve rampaları uygun bir şekilde yapıyoruz, dedi. Kılavuz yol çalışmasına henüz başlayamadıklarını da bildiren Kayhan,  park ve bahçelerde yapmış oldukları erişilebilirlik çalışmalarından örnekler sunarak, engellilere yönelik bir park projelerinin olduğunu ifade etti. Engelli bireylere yönelik gerçekleştirdikleri sportif faaliyetler ve belediye bünyesinde sağlamış oldukları imkânlar ile açıklamalarına devam eden Kayhan; Ataşehir Bilgi işlem şefinin görme engelli olduğunu ve belediye bünyesinde yasanın belirlediği sayının üstünde görme, işitme engelli birey çalıştırdıklarına vurgu yaptı.

 

Kadın ve Engelli Haklarının Korunabilmesi Yönünden Ataşehir Belediyesi Öncü Çalışmalar Yapabilir

 

Toplantıda çeşitli konular üzerine söz alarak zaman zaman sorular yönelten zaman zaman açıklamalar yapan Türkiye Görme Özürlüler Derneği Genel Başkanı Bülent Kelleci, sağlıklı sosyalleşebilme açısından tecrit hissi uyandıracak uygulamalardan kaçınılması gerektiğine değindi. Yetki verme, hayatı paylaşma gibi konularda engellilere ve kadınlara fırsat verilmediğine dikkat çeken Kelleci, bu konuda bir belediyenin önderlik yapması gerektiğine işaret etti ve Ataşehir Belediyesi’ni önderlik için önerdi. İşpark uygulamasını, yüksek katlı inşa edilen binaları, erişimi engelleyen zemin kullanımlarını eleştiren Kelleci, görme özürlü bireyin sosyal hayata katılabilmesi için hissedilebilir yüzey uygulama önemli olduğuna vurgu yaptı. Ataşehir Belediyesi yetkililerinden de bir ricada bulunan Kelleci, engellikle ilgili yapacak faaliyetlere sadece Türkiye İşitme ve Konuşma Rehabilitasyon Vakfı’nı (TİV) değil, sorunu şahsen yaşayan ve bilen özürlü bireyleri de dâhil etmelerini istedi. Ayrıca görme engelliler için hissedilebilir yüzey uygulama yapan, hissedilebilir yüzey üretimi önem arz ettiği belirtildi.

 

Ataşehir'in Kabartma Olarak Haritası Oluşturulacak

 

Toplantıda Ataşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Müdürü Duygu Övür de kısa bir konuşma gerçekleştirerek görme engellilerin ilçede rahatça erişim ihtiyacını karşılayabilmeleri için ilçenin körler için kabartma harita yapılması çalışmasına başlanacağını bildirdi. Ayrıca hissedilebilir yüzey uygulama, kılavuz yol, kabartma levha gibi eklemelerde yapılabilecektir.

 

2012'de Yapılacak Tüm İhalelerde Engellilere Uygunluk Şartı Getirdik

 

Toplantı boyunca yapılan eleştirileri ve önerileri cevaplayan Ataşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan,  erişilebilirlikle ilgili yaptıkları çalışmalarda tüm sivil toplum kuruluşlarına açık olduklarını ifade etti. Kaldırım çalışmalarında çoğu zaman esnafla ihtilaf yaşadıklarını ifade eden Kayhan, esnafın görselliğe daha çok önem vermesi dolayısıyla kaygan, güzel görünümlü ışıltılı taşları tercih ettiğini açıkladı. Sözlerine park sorunuyla devam eden Kayhan; Vatandaşı kaldırıma park ettiğinde uyarıyoruz, ancak nereye park edeyim, yer mi var sorusuyla karşılaşıyoruz ve bu soruya cevap veremiyoruz, dedi. 2012’de yapılacak olan tüm ihalelerde, ihale şartnamelerinde engellilere uygunluk şartını tüm mekanlar ve yapılar için getirdiklerini ifade eden Kayhan; İçerenköy’de Kültür Merkezi yapacaklarını ve bunun içerisinde görme ve işitme engellilere yönelik kütüphaneler oluşturacaklarını, söyledi. Ayrıca, 2012’den itibaren yapılan tüm hizmet alımlarında, şartnamelerin hepsinde erişilebilirlik gereklerine hassasiyetle yaklaşacaklarını vurgulayan Kayhan; yanlış uygulamalar karşısında yasaların eksikliğine ve yetersizliğine değindi.
 

Toplantının kapanış konuşmasını gerçekleştiren Müberra Kavak Kara,  Ataşehir Belediyesine yapmış olduğu sunum vesilesiyle teşekkür ederek, 8 toplantı sonunda yerel belediyelerle ilgili koordinasyon toplantılarının sonuna gelineceği bilgisini paylaştı. Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyonu 49.  Toplantısının da Zeytinburnu Sosyal Tesisleri’nde 19 Ocak 2012 Perşembe günü gerçekleşecektir, sözleriyle toplantıyı bitirdi.