İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin özürlü, yaşlı ve çocuklar için, ulaşımdan sağlığa eğitimden spora değin sosyal yaşamın her alanında İstanbul’un erişilebilirliğini arttırmak ve bu yönde mevcut engelleri kaldırmak amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş tarafından 2008 yılında, başlatılan “Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Toplantıları” hız kesmeden devam ediyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde ‘Herkes için erişilebilir İstanbul 19. Koordinasyon Toplantısı’ İstanbul Vali Yardımcısı Mustafa Altıntaş’ın katılımıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zeytinburnu Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi. Toplantıya Vali Yardımcısı Mustafa Altıntaş’ın yanı sıra Gaziosmanpaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Özkan Eker, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire İşleri Başkanı Dursun Balcıoğlu, ilçe belediyeleri ve büyükşehir belediyesi yöneticileri ile sivil toplum kuruluşları başkanları katıldı.
İki oturum olarak gerçekleştirilen “Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Toplantısı”nın birinci ayağında; özürlü, yaşlı ve çocuklar için erişilebilirlik açısından İstanbul’da karşılaşılan güçlükler ve bu güçlüklerin giderilmesi için yapılan çalışmalar üzerine bilgilendirme ve değerlendirmelerde bulunuldu. Toplantının ikinci ayağında ise Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin erişilebilirlik üzerine yapmış olduğu çalışmalar hakkında, katılımcılar slayt gösterisi eşliğinde bilgi aldılar. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen “Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Toplantıları”, İstanbul’da yaşayan çocuk, yaşlı ve özürlü bireylerin toplumun her alanında sosyal yaşama katılabilmeleri yönünde erişim çözümleri üretmeyi ve hem özürlü bireylerden hem de İstanbul’un alt yapı sorunlarından kaynaklanan engelleri aşarak herkesi sosyal yaşamın bir parçası kılmayı hedefliyor.
Koordinasyon çalışmalarına destek vermek için buradayız
Toplantının ilk konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Vali Yardımcısı Mustafa Altıntaş, özellikle 5378 sayılı kanun üzerinde durarak, şu işaretlemeleri yaptı; “Yerel yönetimlerin altyapı ve erişilebilirlik çalışmalarını yerinde görmek istedik. 5378 sayılı yasa, merkezi ve yerel yönetimlerin erişilebilirlik alanındaki temel sorumluluklarını belirlemektedir. Biliyorsunuz, 2012 yılında 5378 sayılı yasa gereğince özürlülerin şehirlerdeki erişilebilirlik açık alan ve bina içlerine yapılan hissedilebilir yüzeyler ile birlikte olanaklarının arttırılması yönündeki iyileştirmelerin bitirilmesi ön görülüyor. İstanbul Valiliği olarak yapılan çalışmaları yerinde görmek ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili koordinasyona destek vermek amacıyla buradayız.
Koordinatörlük görevi üstlenecek yeni bir yapıya ihtiyaç var
Özürlüler için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış oldukları çalışmaları yakından takip ettiklerini ve bu çalışmalara destek verdiklerini bildiren Mustafa Altıntaş; “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Herkes için Erişilebilir İstanbul” hedefi ile yapmış olduğu koordinasyon Çalışmaları’ sonucunda önceki senelere nazaran özürlü bireylerin sosyal yaşama katılımları daha çok arttı. Biz de valilik olarak özürlülerin ihtiyaçlarının tespit edilmesi için çalışmalar planladık ve bu koordinasyon çalışmalarına destek veriyoruz”, açıklamalarını yaptı. Sözlerine İstanbul Valiliği olarak yapmış oldukları çalışmalar üzerine devam eden Altıntaş, İstanbul Valiliği’nin özürlülerle ilgili yapmış olduğu çalışmaları kurumsal hizmet, istihdam, sosyal yardımlar ve önleyici çalışmalar başlıklarıyla özetledi. Özürlü ihtiyaçlarının daha hızlı bir şekilde karşılanabilmesi amacıyla koordinatörlük görevi üstlenebilecek yeni bir yapıya ihtiyaç olduğunu dile getiren Altıntaş; “İstanbul genelinde çalışan özürlü sayısı ve çalışan özürlülerin verimliliğinin arttırılması yönünde yeni projeler hayata geçirilmeli. Bu konuyla ilgili bakanlıklarla temas halindeyiz”, bilgilendirmeleriyle sözlerini sonlandırdı.
Üst geçitler için hissedilebilir yüzey ürünleri uygulanması devam etmektedir ve 28 özürlü asansörü daha 31 mayıs itibariyle hizmete girecek
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire İşleri Başkanı Dursun Balcıoğlu da ulaşım konusunda özürlü ve yaşlıların ihtiyaçlarının giderilmesi yönünde pek çok çalışma içerisinde olduklarını bildirerek, üst geçitleri özürlü bireylerin rahatça kullanabilmeleri için yeni asansörler yerleştirdiklerini ve hissedilebilir yüzey uygulamaları ile birlikte hayatlarının daha da kolaylaşacağının bilgisini aktardı. 31 Mayıs 2010 tarihinde de 28 asansörün daha üst geçitlerde hizmete geçeceğinin müjdesini verdi.
Bir engelli birey için en büyük engel farkındalığın oluşmaması
“Herkes için Erişilebilir İstanbul” Koordinatörü Müberra Kavak da özürlülerin yaşadıkları sorunları çözmek amacıyla öncelikli olarak İstanbul’un değişik semtlerinde özel araştırmalar gerçekleştirdiklerinin ifade etti. Yaptıkları araştırmalar neticesinde özürlülerin şehir kullanımında yaşadıkları engelleri tespit ettiklerini belirten Kavak, bu sorunları öncellikli olarak şöyle sıraladı; “Özürlü bireyler için erişilebilir İstanbul konusunda yaşanan en büyük sorun farkındalık olarak karşımıza çıktı. Özürlü bireye, yaşadığı sosyal çevreye ve kendisine karşı bir farkındalık oluşturmak durumundayız. İkinci sorun; şehir planlamasından kaynaklanan engeller neticesinde özürlü bireyin sosyal yaşama dahil olamaması. Üçüncü sorun ise, özürlü bireylerin ekonomik yaşama entegre olamamaları, eğitim ve istihdam sorunu olarak yer aldı. Bu sorunların öncelikli olarak giderilmesi için buradayız ve sorunların kısıtlı zamana göre olumsuzlukları göz önünde bulundurarak değil öncelikli olarak pozitif tutumlarla aşılabileceğinin altını çizdi.”
“Herkes İçin Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Toplantıları”, 5378 sayılı Özürlüler Yasası ve ilgili Başbakanlık Genelgeleri’nin yerine getirilmesine yönelik öncelikli olarak başlatılan, planlama, erişilebilirlik standartlarının belirlenmesi ve bu standartlar çerçevesinde projelerin uygulanması, ayrıca proje takip süreci ve denetimlerinin gerçekleştirilmesi üzerine tüm çalışmaları kapsamaktadır.